Avto
198 ogledov

Vozili so se na plin, a državi niso plačali

Žurnal24 main
Finančna uprava je podrobno pregledala podatke o predelavah avtomobilov na plin in odkrila številne primere, ko so lastniki vozilo predelali v tujini, a nato nikoli plačali uvoznih dajatev.

Inšpektorji Fursa so vzeli pod drobnogled fizične osebe in pregledali dokumentacijo za obdobje med letoma 2011 in 2013 v 31 homologacijskih centrih, ki izdajajo potrdila o skladnosti za predelano vozilo. 

Ko so te podatke primerjali še s carinskimi podatki, so ugotovili, da večina lastnikov osebnih vozil, registriranih v Sloveniji, ki so jih odpeljali na predelavo na plin v tretje države (največkrat na Hrvaška, v Srbijo, Bosno in Hercegovino ter Makedonijo), ob vrnitvi v EU oziroma Slovenijo carini ni prijavila vgradnje plinske naprave.

Uvozne dajatve za plinske naprave niso bile plačane v 167 primerih. Furs je kršiteljem naknadno naložil plačilo v skupnem znesku 29.274 evrov in izrekel 76 prekrškovnih ukrepov, so navedli na spletni strani finančne uprave.

V tujini ni nujno cenejše

V upravi opozarjajo, da je fizična oseba oziroma lastnik vozila vgradnjo plinske naprave v vozilo, ki je bila opravljena v tretji državi, po vrnitvi v EU dolžan prijaviti carini in vložiti carinsko deklaracijo za sprostitev v prost promet. Pri tem je treba plačati uvozne dajatve za plinsko napravo in stroške montaže: obračunata se carina po stopnji 10 % in DDV po ustrezni stopnji, ki je določena v državi članici EU, v kateri se blago sprošča v prost promet.

Komentarjev 9
  • Gara Gara 18:00 07.februar 2015.

    Nobiliimaš popolnoma prav.Zato si je pa bogataška golazen omogočila subvencije pri nakupih električnih in hibridnih vozil.Ne samo to,tudi zastonj si lahko polnijo svoje elektro avtomobilčke, reveži

  • nobilis 08:27 07.februar 2015.

    1. Sem imel avto na plin in sem mislil da se splaca....napaka. Zdaj imam dizla in SEDAJ se splaca in sicer samo zato ker je plin pri nas predrag.2. Vsi mi ki smo montirali plinske naprave nismo bili delezni ...prikaži več s strani drzave nobenih olajsav....tole s carino se pa vtaknejo namesto da bi nas oprostili DDVja in se kaj ker vozimo cistejse gorivo.

  • Papaja Popi 15:42 06.februar 2015.

    Poleti bo 10 let kar se vozim na plin.Predelano v Kopru , prvi avto in nato dano v drugi avto na Gorenjskem.Nizozemska naprava, 1500 €, je bila vredna vsakega centa. Z njo se lahko parkira v podzemnih garažah.<br ...prikaži več />Bilo je drago, vendar se izplača. V 10 letih samo enkrat na servisu, za vsak slučaj.Na leto sedaj naredim 15000 Km, prej tudi do okoli 20000 Km.