Avto
27352 ogledov

Voznik ni dobil AO-plus zavarovanja zaradi te napake

Prometna nesreča v snegu EPA
Voznik, ki se je poškodoval v prometni nesreči, se je obrisal pod nosom za zavarovalnino po AO-plus zavarovanju, ker po nočni nesreči v slabem psihičnem stanju ni storil dovolj, da bi dokazal upravičenost.

V vednost, kaj morate na vsak način storiti takoj po nesreči, če boste želeli od zavarovalnice zahtevati (pošteno) odškodnino na podlagi premije dodatnega avtomobilskega zavarovanja.

Totalka Slovenija AO-plus je zlata jama za zavarovalnice

V slovenski sodni praksi je veliko primerov sporov med zavarovalnicami in zavarovanci. Eden od zavarovancev je pred časom tožil neimenovano slovensko zavarovalnico zaradi nesreče, ki se mu je zgodila nekaj dni pred iztekom leta 2014. A višje sodišče je pred kratkim tudi na drugi stopnji razsodilo v prid zavarovalnici, ki zavarovancu ni želela izplačati odškodnine po polici AO-plus za poškodbe, nastale v nesreči.

 Razlog? Ni bilo mogoče dokazati, da voznik ni bil pijan. Oziroma kot sledi iz sodbe, če imate za vozilo zavarovanje AO-plus, morate čim prej po nesreči sami napraviti vse, da ovržete sum o morebitni prisotnosti alkohola. Kar pa ni nujno preprosto.

Voznik osebnega vozila je med sneženjem na zelo spolzki in ovinkasti cesti zdrsnil z vozilom v jarek, čeprav je, kot trdi, vožnjo prilagodil razmeram na cesti. Ob zdrsu je utrpel udarec v prsni koš in glavo. Resnejših poškodb na vozilu ni bilo, nazaj na cesto so mu ga pomagali spraviti očividci. Policije na kraj ni klical "zaradi izkušenj", da v takšnih primerih nezgod 1. kategorije policija sploh ne posreduje oziroma je ne bo na kraj dogodka, medtem ko je bil sam premočen in premražen. Zato je, potem ko so avto spravili nazaj na cesto, odpeljal naravnost domov.

poškodba, zavarovanje Kasko Avto Na avtu imam kasko, moram res klicati policijo?

Prihodnje jutro je odšel k zdravniku na pregled, kjer so mu po njegovih trditvah odvzeli tudi kri. Od zavarovalnice je voznik nato zahteval odškodnino v višini 5.500 evrov zaradi poškodb, ki jih je kot voznik utrpel z vozilom, ki je bilo zavarovano z AO-plus zavarovanjem.

Avtomobilsko zavarovanje | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Dokazni postopek, da ni pijan, je na strani voznika

Zavarovalnica pa je izplačilo škode zavrnila in se pri tem sklicevala na kršitev zavarovalne pogodbe in s tem na izgubo zavarovalnih pravic, saj da se voznik ni držal členov splošne pogodbe o zavarovanju avtomobilske odgovornosti. V skladu s pogodbo namreč zavarovalne pravice ne veljajo v primeru, da voznik vozilo upravlja pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih stvari. Takšna domneva, torej da je vozil pijan, pa je v skladu z besedilom pogodbe vedno prisotna, če voznik takoj po nesreči ne dokaže drugače: "Domneva se, da je voznik pod vplivom takih snovi, če se po prometni nesreči izmakne preiskavi svoje alkoholiziranosti oz. jo odkloni ali konzumira alkohol, tako da onemogoči ugotavljanje prisotnosti alkohola v krvi, oziroma stopnje alkoholiziranosti v trenutku nastanka prometne nesreče."

Ker da zavarovanec ni klical policije, in ji s tem dal (vsaj potencialno) možnost, da bi patrulja prišla na kraj nesreče ter ga z alkoskopom preizkusila na prisotnost alkohola (ter ga verjetno še oglobila zaradi povzročene nesreče), je zavarovanec storil po mnenju sodišča premalo.

Evropsko poročilo o prometni nezgodi Povzročitelj Avto Noče izpolniti evropskega poročila, mu res ne morem nič?

V sodbi je sodni senat zapisal, da je sicer "lažje razumljivo", da zaradi premraženosti in utrujenosti tožnik ni takoj obiskal zdravnika, da pa bi moral v zdravstveni ustanovi naslednje jutro vsaj izrecno zahtevati pregled na vsebnost psihoaktivnih snovi. V ustanovi namreč na vzorcu krvi očitno niso napravili testa prisotnosti alkohola. Pričevanja hčerke, da pri očetu ob prihodu domov razen bledosti in izčrpanosti ni zasledila sledu alkohola, sodišče ni sprejelo.

"Tudi vzročne zveze med alkoholiziranostjo in zdrsom v jarek ni uspel izpodbiti. Res je, da je zdrs vozila v jarek lahko posledica zasneženega, ozkega, gladkega in vijugastega cestišča. Po drugi strani pa so vzrok za tak razplet lahko tudi voznikove psihofizične sposobnosti ...," je utemeljeval sodni senat.

Sodišče je tako odločilo, da je zavarovalnica storila povsem prav, ker vozniku ni izplačala zahtevane odškodnine iz naslova AO-plus zavarovanja.

Čeprav ima AO-plus zavarovanje sklenjeno prek 70 odstotkov lastnikov vozil, pa obstaja izredno majhna verjetnost, da ga bodo sploh kdaj uveljavljali - zgolj 0,19 odstotka. To je 17-krat manj kot je izplačil za klasično škodo avtomobilske odgovornosti (AO). 

Povprečna premija za AO-plus zavarovanje je 25 evrov na leto, oziroma slaba šestina cene za AO. Povprečna izplačana zavarovalnina zaradi AO plus je manj kot tri tisoč evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • Skippy 15:52 12.februar 2018.

    Jaz še nisem videl države, ki bi predpostavljala, da veljamo vsi za pijane za volanom. Potem pa še predpostavlja, da si sredi zime zletel z zasnežene ceste ... zaradi pijanosti. Pravzaprav noben izlet s ceste na zasneženem vozišču ni zaradi ...prikaži več tega, ker bi bil pijan.

  • Skippy 15:43 12.februar 2018.

    To je preprosto noro, da sodišče predpostavlja, da smo vsi vozniki ves čas pijani.

  • Avatar Leon
    Leon 18:46 11.februar 2018.

    V vseh primerih vedno krajšo potegne zavarovanec !