Slovenija
746 ogledov

Gasilci tožijo zavarovalnico

Prato požar v tekstilni tovarni gasilci EPA
Kdo ima prav?

Štirje celjski poklicni gasilci, ki so bili pred dvema letoma hudo poškodovani v eksploziji plina pod mostom čez Savinjo na Čopovi ulici v Celju, so vložili tožbo zoper dve slovenski zavarovalnici. Zavarovalnica jim namreč ni izplačala odškodnine, ker je ocenila, da bi morali biti pri intervenciji previdnejši.

<kronika>03.09.07, gasilec, pozar, foto: Andraz Purg Razočarani Slovenija Gasilci razočarani nad Zavarovalnico Sava

Odvetnik gasilcev Boštjan Verstovšeknasprotno  meni, da obstaja objektivna odgovornost, ker je prišlo do eksplozije, v kateri so se poškodovali. Od zavarovalnice zato terjajo od 6000 do nekaj deset tisoč evrov odškodnine. Gasilce čaka večleten postopek, plačati bodo morali tudi odvetnika in visoke sodne takse.

Zaradi eksplozije plina hude opekline glave in rok

Gasilci so se poškodovali novembra 2015, ko so ponoči prihiteli na intervencijo pod omenjeni most, kjer je gorela večja količina odpadnega materiala. Ogenj je poškodoval plinski vod pod mostom, zato je plin začel uhajati. V eksploziji plina so štirje gasilci utrpeli hude opekline glave in rok, poškodovan je bil tudi dežurni delavec Energetike Celje, ki ga je vodja izmene poklical na pomoč. Trije gasilci so morali na zdravljenje v celjsko bolnišnico.

Potem ko so gasilci decembra izrazili razočaranje nad odločitvijo zavarovalnice o neizplačilu odškodnin, so sicer iz Zavarovalnice Sava, ki je naslednica Zavarovalnice Maribor, sporočili, da Poklicna gasilska enota Celje v času škodnega dogodka pri Zavarovalnici Sava za svoje zaposlene ni imela sklenjenega nezgodnega zavarovanja, na podlagi katerega bi lahko gasilcem izplačali odškodnino oziroma zavarovalnino. Pri njih je imela Poklicna gasilska enota Celje sklenjeno odgovornostno zavarovanje.

Zavarovalnica: Gasilci niso imeli ustrezne zaščite

Odškodninske zahtevke, ki so jih nanje naslovili poškodovani gasilci, je Zavarovalnica Sava obravnavala pred približno letom dni. Kot so zapisali, so morali glede na prejete podatke večino odškodninskih zahtevkov oškodovancev odkloniti, saj je iz podatkov izhajalo, da sicer poklicni gasilci v času eksplozije niso uporabljali predpisane obvezne zaščitne opreme (zaščitnih rokavic in čelad), kot to zahtevajo navodila gasilske službe. Tako naj bi ravnali kljub temu, da je bila intervencija še v teku, gasilci pa so se zadrževali na območju kraja požara in so bili seznanjeni z uhajanjem plina in posledično možnostjo eksplozije. Po strokovnem mnenju bi uporaba predpisane zaščitne opreme preprečila nastanek opeklin.

So pa v Zavarovalnici Sava ugodili zahtevku poškodovanega gasilca za povrnitev škode zaradi telesnih poškodb, ki so nastale neodvisno od neuporabe zaščitne opreme in mu izplačali ustrezno odškodnino.

Fotografija je simbolna

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice