Avto
261 ogledov

Voznike LPP vsakodnevno zaparkirajo

vstavljanje na avtobusni postaji
1/5
Saša Despot
Vozniki javnega potniškega prometa se dnevno soočajo z vozniki osebnih vozil, ki na postajališčih ne le ustavljajo, temveč avto zapustijo in tako rekoč zaparkirajo avtobusno postajališče.

Na Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) so pojasnili, da so najbolj problematična postajališča, kjer vozniki ustavljajo na parkiriščih, v bližini bolnišnice na Zaloški, na Njegoševi, Masarykova v bližini Metelkove, Stara cerkev v bližini Obrtniške zbornice, v času večjih prireditev pa tudi okolica Stožic, postajališča v bližini kioskov, pošt in podobno.

Parkiranje povzroča potnikom težave

Na LPP pojasnjujejo, da osebna vozila na avtobusnih postajališčih onemogočajo pravilen dovoz avtobusa do primerno privzdignjenega postajališča, kar pomeni, da potniki težje izstopajo, saj morajo stopiti na cestišče, ki leži bolj globoko od postajališča. Istočasno je onemogočen ustrezen izstop za osebe z oviranostmi, ki izstopajo na postajališču s pomočjo spuščene klančine. Če avtobus ne stoji ob robu postajališča v celoti, je ni mogoče ustrezno uporabiti.

Pod določenimi pogoji lahko ustavite

Voznik vozila lahko pod točno določenimi pogojih ustavi na postajališču, ne sme pa nikoli parkirati. Zakon o pravilih cestnega prometa jasno opredeljuje pojma parkiranje in ustavitev (vsaka prekinitev vožnje za toliko časa, kot je potrebno, da vstopijo ali izstopijo potniki ali da se naloži oziroma razloži tovor ali odpravi okvara na vozilu). Na LPP še opozarjajo, da je v času snežnih razmer še posebej pomembno, da se ne zaparkirajo obračališča mestnega potniškega prometa, saj to lahko povzroči zamudo javnega potniškega prometa.

Kazen je 40 evrov

Na policiji pojasnjuejo, da je ustavitev in parkiranje med drugim prepovedano tudi na zaznamovanem mestu na vozišču ali na zaznamovani niši, ki je rezervirana za avtobuse ali avtotaksi vozila. Za prekršek je predpisana globa 40 evrov..

Policist na podlagi Zakona o prekrških lahko namesto izreka sankcije, kršitelja opozori, če je storjeni prekršek neznatnega pomena in če oceni, da je glede na pomen dejanja opozorilo zadosten ukrep. Lani je bilo zaradi nepravilnega parkiranja na avtobusnih postajališčih izrečenih 187 glob in 265 opozoril.

Komentarjev 3
  • spenjac 12:04 28.februar 2015.

    Ni dovoljeno Vstavljanje? Vstavljanje česa in kam? Se mogoče mislili Ustavljanje? Ste tudi vi diplomirali z odliko na zasebni šoli in potem doktorirali na FDV?

  • mr_izi 10:56 28.februar 2015.

    Ko pa dobijo kazen pa vihajo nos in se zgovarjajo, čeprav se zavedajo da so krivi. Nasplošno pa tudi na prostorih za invalide najdeš malo morje avtov izredno dobrih seveda, ki nikakor niso invalidi(prazaprav so ampak umski)

  • wester62 09:25 28.februar 2015.

    kje so redarji in policija. vsakemu po 1000 eur kazni pa bo