Avto
16 ogledov

Vozniki seniorji na usposabljanje

Voznik Shutterstock
Javna agencija RS za varnost prometa je s partnerji pripravila projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu, v okviru katerega bodo izvedli preventivne dogodke in usposabljanja za seniorje in upokojence.

Projekt so na agenciji v sodelovanju z ministrstvom za infrastrukturo, Generalno policijsko upravo, Družbo za avtoceste v RS, Zvezo društev upokojencev Slovenije, Združenjem FORTOX in drugimi pripravili, da bi se upokojenci in seniorji na cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni.

Organizirali bodo enodnevne preventivne dogodke, na katerih bodo udeleženci lahko osvežili znanje prometnih predpisov in pravil, kar bodo organizatorji prilagodili lokalni problematiki. Govorili bodo tudi o varni vožnji na avtocesti in hitri cesti, udeleženci pa bodo lahko preverili tudi svoj vid ter dobili informacije o kontrolnem zdravstvenem pregledu, sladkorni bolezni in krvnem pritisku. Po dogovoru se bodo lahko udeležili še svetovalne vožnje z inštruktorjem, so zapisali na agenciji za varnost prometa.

Po celotni Sloveniji

Projekt bo zajel območje celotne Slovenije. S preventivni dogodki bodo začeli v Spodnjeposavski regiji in jugovzhodni Sloveniji, kjer se bodo marca ustavili na štirih lokacijah, in sicer danes v Črnomlju, v četrtek v Trebnjem, 25. marca v Šentjerneju in 26. marca v Metliki. Ostale dele Slovenije bodo obiskali od letošnjega aprila do februarja prihodnje leto.

"V nasprotju s pogostim prepričanjem, da je potrebno voznikom v tretjem življenjskem obdobju zaradi njihove varnosti in varnosti drugih omejevati mobilnost, si moramo prizadevati, da bi bili ti čim dlje samostojni, mobilni ter obenem tudi varni," so zapisali na agenciji in dodali še, da se bo populacija v prihodnjih letih še starala, zato bo na cestah vedno večji delež voznikov in voznic v tretjem življenjskem obdobju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.