Avto
81 ogledov

14 tisoč starejših od 80 let ima vozniški izpit

Starejši voznik Shutterstock
Ob torkovem mednarodnem dnevu starejših v AMZS voznike in voznice starostnike pozivajo na brezplačno preverjanje vozniških sposobnosti.



V Sloveniji je 165 tisoč voznikov starih od 65 do 80 let, ki imajo vozniški izpit B kategorije, in 14 tisoč voznikov osebnih vozil, ki so starejši od 80 let.

Brezplačno preverjanje vozniškega znanja

V AMZS so k sodelovanju povabili vseslovenske šole varne vožnje in centre za varno vožnjo, ki bodo v tednu med 7. in 13. oktobrom ob predhodnih prijavah po vsej Sloveniji omogočili brezplačna testiranja in preverjanja vozniškega znanja za varno upravljanje vozila, osvežitev znanja cestnoprometnih predpisov ali pridobivanje vozniškega izpita.


Cilj projekta je večja varnost v prometu zaradi ustrezno izobraženih seniorjev, njihova samostojnost v prometu in razbremenitev svojcev, ko jim nudijo pomoč pri prevozu vnukov. Z akcijo nameravajo povečati razumevanje in strpnost različnih javnosti do vseh udeležencev v prometu.

Leta niso prepreka za opravljanje vozniškega izpita

V zadnjih letih se povečuje število starejših, ki so ob izgubi partnerja zaradi ločitve ali smrti ostali nemobilni, zato pozivajo starejše, da nikoli ni prepozno za pridobitev vozniškega izpita.

"Vozniki seniorji so med najboljšimi učenci. Očitno so jih življenjske izkušnje pripravile do tega, da so dobri poslušalci in priprave na izpit jemljejo resno," pravi inštruktor AMZS Brane Legan in dodaja: "Žal drži dejstvo, da imajo vozniki seniorji daljšo zavorno pot. Prav zato bi morali občasno ob nadzoru inštruktorjev varne vožnje preizkusiti svoje vozniške sposobnosti. Na to pa bi jih morali najprej opozoriti njihovi svojci."

 

 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:33 16.december 2013.

    Mogoče morajo otroci in žene poslušati nasvete Žlenderja & Co.