Avto
7 ogledov

Vozniki volana ne bi izpustili iz rok

Avtonomna vožnja Volvo
Na željo zavarovalniške hiše Chubb Group je podjetje ORC International izvedlo raziskavo o samodejni vožnji vozil. Rezultati so nepričakovani.

Čeprav so se avtomobilski proizvajalci in celo spletni velikan Google že zapodili v boj, kdo bo prvi ponudil serijsko vozilo, ki bo sposobno samo voziti v prometu, pa kupci očitno na tehnologijo prihodnosti še niso pripravljeni.

Iz raziskave, v kateri je sodelovalo 1.000 voznikov, je razvidno, da so avtonomna vozila med vozniki še nezaželena. Samo 18 odstotkov vprašanih je izjavilo, da bi kupilo avtomobil, ki bi vozil namesto njih.

Ne bi se počutili prijetno

Najbolj pogost vzrok, zakaj ne avtonomnim vozilom, je v nezaupanju voznikov, da bi volan, plin in zavore, prepustili v upravljanje tehnologiji. Dve tretjini vprašanih je odgovorilo, da se v takih avtomobilih ne bi počutili prijetno.

Največji razlog je torej nezaupanje človeka tehnologiji, pa čeprav avtonomni avtomobili že obstajajo in vozijo po cesti. Še več, rezultati testov so odlični. Primer je novi mercedesov razred S, ki ima vgrajenih kar 25 kamer in senzorjev. S prototipom S500 so inženirji brez voznika naredili 100 kilometrski test v realnem prometu, ki je pokazal, da je prihodnost v avtonomnih vozilih.

Zanimivo je, da so vprašani izjavili, da so pripravljeni plačati več za omenjeno tehnologijo v vozilih, kar 88 odstotkov bi jih odštelo dodaten denar za varnostne asistenčne sisteme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.