Avto
24 ogledov

Parkiranje: Avto se bo sam zmanjšal

EO Smart Connecting Car DFKI
Medtem ko so proizvajalci vozil na avtosalonu v Ženevi razkrivali serijske modele in prototipe, so na računalniškem sejmu v nemškem Hannovru prikazali tehnologije, usmerjene v prihodnost. Med drugim tudi avtomobil, ki se lahko skrči in ga je zato lažje parkirati.

Znanstveniki iz centra za Umetno inteligenco (DFKI) z Univerze v Bremnu so razvili avtomobil prihodnosti. EO Smart Connecting Car, ki spominja na vozila iz filma Transformerji, ki so se iz robotov preoblikovala v avtomobile in obratno, je mali električni avtomobil, ki se lahko samodejno vozi, ko mora parkirati, pa se lahko skrči.

Vozilo v dolžino meri 210 centimetrov, če je parkirni prostor premajhen, pa se lahko skrči za pol metra. To stori tako, da zarotira kolesa, ki se lahko obrnejo za 90 stopinj. Na ukaz lastnika s pritiskom na tipko mobilnega telefona se s parkirišča do voznika pripelje sam.

Vodja projekta profesor Frank Kirchner pojasnjuje, da je avtomobil opremljen z ustreznimi senzorji, podprtimi z zmogljivimi računalniki, ki prepoznavajo okolico in s pomočjo navigacije natančno usmerjajo vozilo.

Računalniki so sposobni izračunati najbolj idealno pot do želenega cilja, izključujejo pa tudi morebitne zastoje. Avtomobil omogoča samodejno vožnjo. V prometu tvori priklop, kot v primeru vagonov pri vlakih, tako da nastane neke vrste avtomobilska veriga.

V naslednjih fazah razvoja strokovnjaki načrtujejo izdelavo povsem samodejne vožnje, tako da bo lahko voznik sedel tudi zadaj, sposoben pa naj bi bil tudi sam parkirati in se priključiti na električne polnilne postaje.

Komentarjev 1
  • nvalič15 15:16 17.marec 2012.

    pa nič nepiše koliko bo tak auto stal