Avto
4051 ogledov

Vprašali so na tisoče ljudi, kateri je najboljši avto, ki ga vozijo

Kia sorento Kia
Raziskava Driver Power 2020 je postregla s svežim rezultatom, kateri avto je lastnikom najbolj všeč. Korejci vladajo!

Driver Power je ena najbolj znanih raziskav na temo lastništva avtomobilov na svetu. Že dolga leta jo izvajata vodilna medija Autoexpress in Carbuyer, prostovoljno pa v njej sodeluje na desettisoče britanskih voznikov in voznic. 

Da se britanski vozniki v svojih navadah in pričakovanjih lahko precej razlikujejo od tistih v Nemčiji ali Franciji, ni skrivnost. Nenazadnje lahko na avte gledajo precej bolj z nevtralnimi očmi glede na to, da ima danes britanski pedigre le še nekaj avtomobilskih znamk, pa še te imajo le obrobno prodajno vlogo. 

Vozniki avte razdelijo na lestvici zadovoljstva na podlagi 31 različnih lastnosti in v devetih kategorijah. Sodelujejo lahko le lastniki avtov, starih do 12 mesecev, pri tem pa ni pomembno, koliko let je nek avto že na prodaj v salonih. Zbrane podatke pri Autoexpressu obdelajo, da iz njih nastane kompletna slika zadovoljstva - lestvica 75. najboljših avtov, s katerimi so lastniki najbolj zadovoljni. Razlike med njimi so včasih zelo majhne.

Letošnji izbor je zanimiv zaradi prevlade znamke Kia, ki nima le najboljšega avta v absolutnem smislu (kia sorento), temveč ima zmagovalca v kar petih od 16 podkategorijah: najboljši mini avto (kia picanto), najboljši mali avto (kia rio), najboljši mali SUV (kia niro), najboljši veliki suv (kia sorento) in najboljši priključni hibrid (kia niro).

Sorento si je najboljši seštevek ocen zagotovil zaradi svoje raznovrstnosti, uporabnosti, modernosti in zadovoljstva s kvaliteto izdelave. 

Letos bo sicer prišla v salone naslednja generacija sorenta.

Tudi sicer je rezultat izbora precej drugačen, kot smo vajeni slovenski kupci, saj v vrhu praktično ni nemških znamk, med prvimi 10. pa je kar sedem korejskih ali japonskih modelov. Evropsko čast na visokem drugem mestu rešuje peugeot 3008, na 6. najdemo model škoda kodiaq, na 10. pa škoda superb, ki je bil pred leti že zmagovalec Driver Power izbora. 

Med premijskimi znamkami je Britancem še vedno najbolj všeč Lexus, ki ima dva modela med prvo deseterico.

Velja omeniti še znamko Volvo, ki ima zmagovalca v dveh najbolj vročih premijskih razredih - mali suvi (XC40) in srednje veliki suvi (XC60).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.