Avto
1184 ogledov

"Vulkanizer z mojimi gumami v stečaj"

Vulkanizer, menjava pnevmatik gum, gume, pnevmatike Saša Despot
Kako ravnati, ko imamo pri nekem podjetju v trenutku stečaja svoje predmete. Predvsem je potrebno čim prej stopiti v akcijo in prijaviti izločitvene pravice.

"Vulkanizer, kjer hranim gume, je šel v stečaj. Bodo šle zdaj gume v stečajno maso?", sprašuje nekdo na enem od slovenskih forumov.

Številni svoje zimske ali letne pnevmatike prek sezone hranijo kar pri vulkanizerjih, saj ti ponujajo možnost hrambe v za pnevmatike ugodnih razmerah glede stopnje vlažnosti in temperature, s tem pa tudi rešujejo prostorsko stisko uporabnikov. 

Obstaja rešitev

Generalni sekretar Zbornice upraviteljev Slovenije Aljoša Markovič na vprašanje obupanega lastnika pnevmatik odgovorja takole: "Skladno z 22. členom Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, imajo take osebe izločitveno pravico. To je pravica lastnika oziroma lastnice premične stvari od insolventnega dolžnika zahtevati, da mu izroči premično stvar, ki je v posesti insolventnega dolžnika."

Upniki morajo v stečajnem postopku prijaviti svoje izločitvene pravice, ki so nastale do začetka stečajnega postopka. Pozorni morajo biti na rok, saj je to mogoče le v treh mesecih po objavi oklica o začetku stečajnega postopka. 

Njihova izločitvena pravica sicer po treh mesecih ne preneha, vseeno pa nosijo nevarnost, da bo njihova stvar v stečajnem postopku prodana. "V tem primeru izločitveni upnik izgubi izločitveno pravico, lahko pa zahteva, da se mu plača denarni znesek, dosežen s prodajo tega premoženja, zmanjšan za stroške v zvezi s prodajo," pojasnjuje Markovič.

Kljub vsemu pa izločitveni upnik izgubi izločitveno pravico in pravico do plačila denarnega zneska iz prejšnjega odstavka, če te pravice ne prijavi do objave načrta prve splošne razdelitve. "Izločitvenim upnikom (lastnikom zimskih gum) zato vsekakor svetujemo, da svoje izločitvene pravice v stečajnem postopku vulkanizerja, in tudi sicer, čim prej prijavijo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • dimnikar 07:36 24.avgust 2015.

    To tudi meni ni jasno. Kdorkoli takšne predmete vključi v stečajno maso mora takoj izgubiti službo in še kazensko odgovarjati, ker gre za nič manj kot krajo. Kako je lahko kaj takega sploh predmet debate?

  • jakec1575 22:43 23.avgust 2015.

    Meni nekaj ni jasno. Če dam svoje gume, ki sem jih kupil in so moja lastnina zgolj v čuvanje tretji osebi in ji za to placam lezarino. kako lahko moje gume postanejo stecajna masa podjetja v stecaju, ki ni lastnik ...prikaži več teh gum? kaj se je pa zgodilo z najvecjo svetinjo v kapitalizmu, lastninsko pravico? Če lahko dokazem z racuni, da so gume moje, zakaj bi sploh potreboval izlocitveni postopek. Če je res zadeva tako urejena, je to povsem nepravicno in krsenje lastninske pravice.