Avto
51 ogledov

VW pojasnil, zakaj noče plačati evropskim lastnikom

Poljakinja Elzbieta Bienkowska EPA
Volkswagen je zavrnil zahtevo Evropske komisije, da naj evropske potrošnike obravnava enako kot ameriške in tudi njim izplača odškodnino zaradi afere Dieselgate.

V četrtek je prišlo v javnost, da je evropska komisarka za industrijo Elzbieta Bienkowska že pred nekaj dnevi pisala pismo šefu koncerna Volkswagen Mathiasu Müllerju z zahtevo, naj kot dokaz "odgovorne in zaupanja vredne družbe" zaradi afere s prevelikimi izpusti zdravju škodljivih NOx plinov tudi evropskim lastnikom prizadetih dizlov ponudi denarno kompenzacijo. V ZDA je Volkswagen namreč "kot znak dobre volje" obljubil 917 evrov (1.000 dolarjev) odškodnine vsakemu lastniku.

Včeraj sta se v Bruslju Bienkowska in Müller srečala tudi iz oči v oči na sestanku. A so po njem pri Volkswagnu v sporočilu za javnost kategorično zavrnili zahtevo komisije. Kot pojasnjujejo, so se v ZDA za kompenzacijo kupcem odločili zgolj zato, ker s tamkajšnjimi tržnimi regulatorji še iščejo način, kako popraviti prizadeta vozila, zato da morajo tamkajšnji lastniki na rešitev čakati dlje kot v Evropi, kjer se bo vpoklic z znanimi rešitvam začel že v kratkem.

"Situacije v ZDA in Kanadi ni mogoč kar avtomatično primerjati z drugimi trgi po svetu. Zato takšne kompenzacije ni mogoče ponoviti tudi na drugih trgih," so zapisali v sporočilu za javnost.

Pri komisiji ne nameravajo odnehati

Iz pisarne Bienkowske pa so v sporočilu za javnost zapisali, da je komisarka na sestanku znova povabila predstavnike VW-ja, naj znova premislijo o primernih kompenzacijah ter ponovila, da morajo pri koncernu evropske kupce jemati enako resno kot ameriške, poroča Automotive News.

Müller je obljubil, da se bodo o tematiki še pogovarjali, je še zapisano v sporočilu komisarke, ki ima v tej zadevi tudi trdno podporo evropskih potrošniških organizacij.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.