Avto
1932 ogledov

XC40 recharge je prvi v vrsti povsem električnih volvov

Volvo XC40 recharge
1/6
Volvo
Volvo je predstavil EV verzijo križanca XC40, s katerim začenja povsem novo zgodbo pri izdelavi avtov.

Volvo je že pred časom napovedal intenzivno elektrifikacijo svojih vozil in vzporedno opuščanje dizelskega programa. Ker so njihova vozila razmeroma velika, dajejo velik poudarek na priključnih hibridih, medtem ko bo za športne karakteristike električnih avtov skrbela izdvojena znamka Polestar.

Zdaj pa so stopili tudi korak naprej na polju velikoserijskih baterijskih vozil, saj so predstavili električno različico kompaktnega križanca XC40, sicer enega svojih ključnih prodajnih modelov. V prihodnosti bo prav vsak švedski model imel tudi svojo "recharge" različico.

Porsche cayenne coupe Avto Bodo po Volvu še drugi omejili hitrosti svojih vozil?

XC40 recharge P8, kot se imenuje predstavljeni model, uporablja dva električna motorja, vsak poganja svoj par koles. Skupna sistemska moč je kar 300 kW (408 KM). To je dovolj, da križanec pospeši do 100 km prej kot petih sekundah, medtem ko v normalnih voznih razmerah obljubljajo doseg 400 kilometrov. Pomemben je tudi podatek, da se baterija do 80 odstotkov napolni v 40 minutah, če je priklopljena na hitro polnilnico. Baterija ima sicer kapaciteto 80 kWh. 

Najvišja hitrost? Toliko, kot je Volvo pred časom napovedal za vse svoje nove modele - 180 km/h. Avto je zaradi baterije, ki je v dnu avta, nekoliko nižji, malce je zmanjšan tudi zadnji prtljažnik. A po drugi strani je XC40 recharge eden tistih električnih avtov, ki bo imel tudi prednji prtljažnik, tako imenovani "frunk."

Ob premieri XC40 recharge so pri Volvu dali še eno pomembno zavezo - do leta 2025 želijo za vsak svoj proizvedeni avto skozi celoten proces izbire dobaviteljev, materialov, izdelave, uporabe in reciklaže doseči zmanjšanje ogljičnega odtisa za 40 odstotkov v primerjavi z letom 2018. Do leta 2040 pa naj bi bil prav vsak izdelani avto ogljično nevtralen. "Našo znamko spreminjamo s konkretnimi ukrepi, ne le simboličnimi izjavami," je dejal šef Volva Håkan Samuelsson.

XC40 recharge prinaša s seboj še eno zelo pomembno novost - gre za prvi serijski avto na svetu, ki uporablja Googlov integriran Android sistem za pogon svoje multimedije. Ta novost prinaša za uporabnika številne prednosti pri intuitivnem upravljanju in izbiri raznih pomagal ter sredstev za zabavo. 

Volvo XC40 recharge | Avtor: Volvo Volvo
Volvo XC40 recharge | Avtor: Volvo Volvo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Pepe007 20:17 17.oktober 2019.

    Drago in težko. Pa prikolice se gotovo ne bo dalo vleči.

  • stromar 12:47 17.oktober 2019.

    bravo, samo ene 5 do 10 let prepozno. Bo pa tole verjetno zelooo drago