Avto
187 ogledov

Z 82 evri prevozil 2.619 kilometrov

Škoda citigo CNG Škoda
Gerhard Plattner je z 82 evri prevozil 2.619 kilometrov skozi devet evropskih držav. Škoda citigo CNG je porabila 2,39 kilograma zemeljskega plina na sto prevoženih kilometrov.

Mojster varčne porabe goriva Avstrijec Gerhard Plattner je z ekološko zasnovano škodo na zemeljski plin prevozil 2.619 kilometrov po Evropi.

Na poti od italijanske Vicenze do švedskega Stockholma je bila povprečna poraba škode citigo CNG le 2,39 kilograma zemeljskega plina na sto kilometrov – kar je več kot 0,5 kilograma manj od podatka proizvajalca (2,9 kilograma po direktivi EU).

Absolutno rekordno vrednost je Palttner dosegel na predzadnji etapi petdnevnega potovanja skozi devet evropskih držav: na 515 kilometrov dolgem odseku je povprečno porabo zmanjšal na samo 2,04 kilograma na sto kilometrov.

Plattner na takšen rezultat ni računal, saj je normirano porabo izboljšal za skoraj 18 odstotkov. Razveselilo ga je dejstvo, da je bila mreža postaj za polnjenje zemeljskega plina zdaj že gostejša kot v času priprav na vožnjo rekordov. "Pri postankih za polnjenje goriva sem prihranil kar nekaj kilometrov vožnje, tako da sem na koncu namesto načrtovanih 2.714 kilometrov prevozil okrog sto kilometrov manj. S proračunom v višini sto evrov bi si tako lahko privoščil še nekaj sto kilometrov več, je povedal Plattner glede izkušenj z oskrbo z gorivom. Najti gorivo CNG ni več nobena težava in mreža polnilnih postaj je v Evropi čedalje gostejša." (To ne velja za pokritost Slovenije, kjer najdemo le dve polnilni postaji za plin CNG, op. a.).

Komentarjev 1
  • Teo Bunta 13:09 19.avgust 2013.

    Moj rekord na relaciji MB - Graz, malo po mestu - MB je 3.6 kg CNG, ampak s Passatom CNG 150 KM letnik 2009. Tovarniška poraba Passata 1.4 TSI CNG je 4.4 kg/100km. Tak da se mi ne zdi nek ...prikaži več težek problem poraba od dobri 2 kili za manjše in novejše vozilo. Je pa res, da je potrebno bit koncentriran dlje časa. CNG je itak zakon. Samo z vožnjo po omejitvah pri CNG vozilih zlahka dosegamo tovarniške podatke :-)