Avto
23 ogledov

Z Nokianovo obutvijo 335,7 km/h po ledu

Nokian pnevmaitike
1/13
Nokian
Drveti 335,7 km/h ni mačji kašelj. Drveti pri takšni hitrosti na ledu pa je že razlog za besedno frazo "kapo dol!"

Finski proizvajalec pnevmatik Nokian zadnji dve leti tekmuje sam s seboj v podiranju hitrostnega rekorda pri vožnji na ledu. Lani je tako finski testni voznik Janne Laitinen v audiju RS6 prejšnje generacije drvel po zamrznjenem Baltskem morju s hitrostjo 331,6 km/h in tako končal rekordni niz, ki je bil delo sonarodnjaka Juhe Kankkunena. Ta je rekorda postavil leta 2007 in 2011 z benteleyem continentalom GT in Pirellijevimi zimskimi pnevmatikami.

Pri Nokianu se imajo za izumitelja zimskih pnevmatik, zato ni čudno, da so si tako želeli podreti ta "mediteranski" dosežek. Prestižni naslov so letos še potrdili z istim voznikom in istim avtomobilom, le obuli so ga v najnovejšo generacijo svojih športnih zimskih pnevmatik modela Hakkapeliitta 8 in mer 255/35/R20. Gre za t. i. ježevke oz. pnevmatike z bodicami, ki v Sloveniji niso dovoljene.

Veljal le naravni

Pravila za Guinnesov rekord so bila sicer zelo stroga. Avtomobil je imel le uro časa, pri tem pa je moral voziti le po povsem naravni ledeni podlagi. Poleg tega so morale biti pnevmatike serijske in tako prosto dostopne v prodaji v državi, kjer se postavlja rekord. Hitrost se je izračunala glede na čas, ki ga je avto potreboval za pot enega kilometra, s tem da se je upoštevalo skupno povprečje vožnje v eno in drugo smer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.