Avto
136 ogledov

Z zaprtimi okni poraba nižja za vsaj 5 odstotkov

Odprto okno v avtu Žurnal24 main
Poletne počitnice se za večino bližajo h koncu, zato je ob rekordnih cenah goriv pomembno, da takoj po dopustu z avtomobila pospravimo strešne kovčke, nosilce in pospravimo prtljažnik, saj to bistveno vpliva na večjo porabo goriva.

"Takoj po dopustih moramo prtljažnike, strešne kovčke in nosilce pospraviti s strehe, saj vsi ti dodatki povečujejo porabo goriva. Tudi če imamo na vozilu samo prečke, se poraba na vozilu poveča do štiri odstotke," svetuje strokovnjak za varčno vožnjo pri AMZS Danijel Granda.

Raziskave kažejo, da običajen strešni prtljažnik (brez prtljage) ali strešni kovček lahko poveča porabo goriva za liter in pol na sto kilometrov, par pokonci pritrjenih dvokoles pri stalni hitrosti 80 kilometrov na uro pa poveča porabo goriva tudi za tri litre na sto kilometrov. Priporočena hitrost s kovčkom na strehi je sicer 120 kilometrov na uro.

Pomembno je, da po opravljeni poti izpraznite tudi prtljažnik. Vsaka dodatna teža vpliva na dodatno porabo. Zgolj 20 kilogramov dodatnega oziroma odvečnega tovora v avtu lahko poveča porabo goriva za en odstotek.

Na porabo pa vpliva tudi vožnja "na prepihu". Zaradi odprtih oken je lahko poraba v povprečju višja vsaj pet odstotkov!

Komentarjev 3
  • Bizgec 14:33 23.avgust 2012.

    Mythbusterja sta ugotovila, da je pri hitrosti nekje 72km/h (45 milj na uro) bolj ucinkovito, ce imas odprta okna. Pri hitrosti 89 km/h (55 milj na uro) pa, da je bolj ucinkovito, ce imas prizgano klimo.Kar je logicno, pri ...prikaži več nizji hitrosti je zracni upor zaradi odprtih oken manjsi, klima pa potrebuje neko stalno moc motorja. Potrebno je le ugotoviti tocko, kjer se ti ne splaca vec imeti odprtih oken (in za njun SUV je bilo to ocitno nekje med 72 in 89 km/h).

  • puys 13:27 23.avgust 2012.

    Dokazno je poraba nižja z klimo kot pa z odprtimi okni. Kar je tudi logično, ker odprta okna delajo močan upor.

  • wolfyy 10:53 23.avgust 2012.

    zaprta okna in prižgana klima je pa res nižja poraba ja, kaj naj se zadušimo v avtu?