Avto
58314 ogledov

Za ogledalo so mu zaračunali 700 evrov

Običajno ogledalo in protirosno ogledalo Žurnal24
Bralec se je na nas obrnil s primerom, s katerim se je v zadnjem mesecu srečal zelo pogosto.

"V zadnjih tednih, ko je temperatura krepko pod ničlo, se na lokalnih dolenjskih cestah v jutranjih urah pogosto srečujem s povsem zamrznjenimi cestnimi ogledali. In to tudi na križiščih, ki so povsem nepregledna. Ne razumem, kako občine in država še niso uspeli najti boljše rešitve za takšna križišča," je potarnal bralec.

Na nepreglednih križiščih, kjer se običajno zanaša na ogledala, zdaj odpre vsa okna, da bi slišal zvok prihajajočega avtomobila. "Obenem pa, ko se iz stranske vključujem na glavno cesto, upam, da kdo ne bo pripeljal 90 kilometov na uro," je dejal.

Zamrznjeno ogledalo | Avtor: Bralec Bralec

Kaj storiti v takšnem primeru?

Z vprašanjem smo se obrnili na AMZS, kjer organizirajo tečaje varne vožnje. Kaj svetujejo voznikom v takšnih primerih? "Voznikom v takih okoliščinah in voznih razmerah svetujemo dodatno previdnost," so nam odgovorili in dodali, da se s problematiko zamrznjenih ogledal v preteklosti niso ukvarjali, zato so nas preusmerili na Javno agencijo RS za varnost prometa (AVP).

Tam so za nas pojasnili, da gre v takšnih primerih za podobno ravnanje kot v primerih, ko vozniku pregled nad voziščem in prednostno cesto zmanjšuje napačno parkirano vozilo ali druga ovira. "V takem primeru se voznik na prednostno cesto vključi s potrebno skrbnostjo," so dodali.

Dražje ogledalo, a bistveno večja varnost v prometu

Eden od bralcev nam je zaupal, da se je, ko je občino zaprosil za postavitev ogledala, ki ga je nato sam plačal, odločil za protirosno ogledalo. "Raje sem plačal nekaj sto evrov več, pa v zimskih mesecih vidim na cesto brez težav, kot pa da bi tvegal svojo varnost," nam je povedal. Dodal je, da je za protirosno ogledalo, ki je bilo postavljeno na občinski zemlji, odštel okoli 700 evrov s popustom (redna cena je bila konec leta 2020 vrtoglavih 1002 evra).

Običajno ogledalo in protirosno ogledalo | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Kakšna je trenutna cena običajnega ogledala in kakšna je cena protirosnega, smo poskusili izvedeti pri enemu od dobaviteljev prometnih znakov. Kot so nam pojasnili v podjetju Meblo signalizacija, se cena za protirosna ogledala (to so ogledala z "anti-frost" gelom) trenutno giblje okoli 700 evrov plus DDV, za običajna plastična ogledala višje kakovosti pa med 140 in 250 evri + DDV). Protirosna ogladala so torej bistveno dražja od običajnih ogledal, zato se občine ali posamezniki redkeje odločajo za to različico. Še posebej zato, ker nekateri drugi dobavitelji manj kakovostna plastična ogledala dobavljajo še po nižji ceni (od 75-100 evrov plus DDV). 

V podjetju so nas opozorili tudi na to, da nekateri proizvajalci ponujajo tudi inox ogledala (gre za bolj kakovostna ogledala, pri njih stanejo okoli 380 evrov plus DDV) in v isti sapi opozorili, da to niso protirosna ogledala, pač pa le ogledala iz drugačnega, bolj odpornega materiala kot običajna plastična ogledala, ki pa v primeru rošenja ali zamrzovanja voznikom niso v pomoč.

V podjetju Meblo signalizacija so nas opozorili, da se v izjemnih primerih ob zares hitri in izraziti temperaturni spremembi lahko ijemoma zarosi tudi protirosno ogledalo, a da gre res za ekstremne primere. 

Idealna rešitev bi bila po njihovem mnenju ogledala z električnim gretjem, lahko bi imela dovod elektrike ali pa sončne celice, a so sončne celice pri nas nepridipravi precej hitro ukradli, zato so za slovensko tržišče to idejo opustili. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • munja 17:32 09.februar 2024.

    Sramota, da se denar z lopato razmetava za nepotrebne stvari, teh nekaj sto evrov pa za ogledala ne morejo plačat.

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:58 09.februar 2024.

    Počakaš na poletje

  • Avatar NickMason
    NickMason 08:43 09.februar 2024.

    Zavijanje v desno ni problem v levo pa če ne vidiš greš po levem pasu in se vklopiš na desnega