Avto
4500 ogledov

Za prehitro vožnjo po novem možen zaseg avtomobila

Avstrijska avtocesta Profimedia
V Avstriji bodo s 1. marcem začela veljati strožja pravila za prehitre voznike.

Tistim, ki bodo omejitev hitrosti prekoračili za najmanj 80 kilometrov na uro v naselju ali najmanj 90 kilometrov na uro zunaj naselja, bodo vozilo lahko zasegli in prodali na dražbi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Če je bil voznik v preteklosti že kaznovan zaradi hitre vožnje, na primer zaradi udeležbe na nezakonitih avtomobilskih dirkah, mu bodo avtomobil lahko zasegli že ob prekoračitvi omejitve hitrosti za več kot 60 kilometrov na uro v naseljih in 70 kilometrov na uro zunaj naselij.

"Obstaja hitrost, pri kateri avtomobil postane orožje. Temu bomo zdaj naredili konec in poskrbeli, da bodo kršiteljem v prihodnje takoj in trajno odvzeli njihovo zločinsko orožje," je dejala ministrica za promet Leonore Gewessler.

Italijansko-avstrijska meja | Avtor: epa epa

V avstrijski avto-moto zvezi (ÖAMTC) sicer dvomijo o učinkovitosti ukrepa in imajo pravne pomisleke. "Po eni strani ni študij, ki bi dokazovale, da strožje kazni ljudi bolj odvračajo od prekrškov kot nižje. Poleg tega bi morala o tako drastičnih posegih v lastnino odločati kazenska sodišča in ne upravni organi," je za agencijo APA pojasnil odvetnik ÖAMTC Matthias Wolf.

Avstrija s tem ukrepom sledi sosednjima Italiji in Švici. Nazadnje je kazni za prehitre voznike poostrila leta 2021, ko je drastično zvišala globe in podaljšala trajanje začasnega odvzema vozniškega dovoljenja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.