Avto
68 ogledov

Za uporabnike mobilnikov v prometu nov semafor

Talni semafor Mesto Augsburg/Thomas Hosemann
V pametne telefone zatopljeni pešci postajajo vse bolj pereč problem mestnega prometa. Zaradi nepazljivosti se dogajajo številne nesreče. V Nemčiji imajo odgovor - talne semaforje.

Nemci zelo radi kreirajo nove besede, med lanskimi zmagovalkami pa je tudi besedica smombie - skovanka iz besed smart phone (pametni mobilnik) in zombi. In smombiji postajajo resnično vse hujši dejavnik tveganja v prometu, ko zaradi digitalnih naprav pozabljajo na opazovanje dogajanja okoli sebe. 

Nič več cviljenja

V mestu Augsburg, kjer so smombiji zaradi nepazljivega prečkanja tramvajske proge povzročili že več nesreč, so zato poskusno vgradili nov tip prometne signalizacije - talne semaforje. Na tamkajšnji osrednji postaji za tramvaje Haunstetterstrasse zatopljene v zaslone na nevarnost tirov opozarja 16 velikih, v pločnik vgrajenih LED luči, ki svetijo rdeče ali zeleno.

Lastnik bližnje kavarne, ki je bil prej navajen neprestanega cviljenja tramvajskih zavor v sili, pravi, da v zadnjem tednu še ni zaznal nevarne situacije bližnjega srečanja med potniki in tirnimi vozili. Če se bo rešitev po določenem obdobju izkazala za koristno, jo bodo trajno uvedli.

Podobno rešitev so poskusno že uporabili tudi v Kölnu, kjer jim pravijo Bompeln - iz besed Boden (tla) in Ampeln (semafor).V Münchnu, kjer je tramvaj nedavno do smrti povozil 15-letnico, ker je ta zaradi slušalk na ušesu preslišala vsa opozorila, pa spodbujajo uporabo aplikacije Watch Out!, ki prek posebnih zank na križiščih opozarja lastnike telefonov na nevarne prehode.

V ZDA so se problematike smombijev lotili nekoliko drugače - v številnih mestih mestni avtobusi med zavijanjem s človeškim glasom opozarjajo pešce na svojo prisotnost. V Washingtonu pa so poskusno uvedli poseben "telefonski" pas na pločnikih, na katerih prek dodatnih talnih oznak varno vodijo v zaslone zatopljene pešce. To prakso so že prevzeli v kitajskem velemestu Chongqing, ki ima prek 18 milijonov prebivalcev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.