Avto
5685 ogledov

Žabam pozabili povedati, da so jim zgradili prehode

Žabe na cesti Jeprca Andrej Leban
Tragikomedija: obnavljali obremenjeno prometnico, vmes ugotovili, da žabe potrebujejo podhode, obnova se je zavlekla. Danes podhodi so, na cesti zraven pa polno povoženih žab.

"Bilo je grozno, vijugali smo sem in tja, pa ni dosti pomagalo. Precej sem jih povozil." Tako je dogajanje tik po deževju na odseku Jeprca-Kranj opisal Žurnalov bralec.

Septembra 2021 so začeli prenavljati 4,4 kilometra dolg odsek ceste Jeprca - Kranj. Prenova se je zavlekla krepko prek sprva napovedanih rokov. Ko je bila voziščna konstrukcija že pripravljena in celo že grobo asfaltirana, pa so šele ugotovili, da je del odseka prepoznan kot množični prehod za dvoživke. Zato se je rok prenove spet podaljšal, saj so morali razkopati cesto in vanjo vgraditi 10 betonskih cevi, da bi služile kot prehod. Vgradili so jih v razmaku po 50 metrov. Cesto so lansko jesen na olajšanje voznikov končno vrnili v uporabo. 

Ko so prvo pomladansko sezono po prenovi dvoživke začele selitev do mrestišč, se je izkazalo, da žabe še vedno množično prehajajo vozišče in to dobesedno mimo zgrajenih podhodih. Zato jih je ogromno končalo pod kolesi vozil.

Žabe na cesti Jeprca | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Na ograjo pomislili "naknadno"

Obrnili smo se na Direkcijo za infrastrukturo, ki je bila investitor prenove, in jih vprašali, kaj je šlo narobe. Ali projekt prenove ni predvidel, da žabe nimajo "posodobljene navigacije" ter da bi bilo treba namestiti tudi ustrezne pregrade (kot na fotografiji spodaj), ki bi žabam preprečile pot prek asfalta in jih usmerile v podhode. 

Direkcija v pisnem odgovoru ugotavlja, da podhode uporabljajo le tiste dvoživke, "ki na svoji poti do mrestišča pridejo direktno na podhod, ostale pa gredo po brežini na cesto, kjer pa na žalost še vedno prihaja do povozov."

Glede začasne usmerjevalne ograje, ki bo dvoživkam v prihodnje preprečila dostop na vozišče in jih usmerjala v podhode, pa pravijo, da "bo izvedena naknadno."

Žabe prehod | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • srecnii 00:03 08.april 2023.

    Z žabam se ukvarjajo tisti ki imajo priskljbljene službice do 60 leta s 2 jurja neto plače.

  • Boschtjan Zupanchich 00:12 07.april 2023.

    Ha, ha, haaaaaaa, .... Bedaki Butasti , ... nič kaj pametnejši od teh žab !!! ! !!!

  • f4d96d516c2a19a64eb5bbd3583364a1023832f0 22:09 05.april 2023.

    Povsem jasno je, da je treba namestiti oviro/ograjo. Saj to ni nič novega. Na drugih odsekih, kjer so poti žab na mrestišče (npr. iz hoste na Radensko polje ipd.) jih nameščajo. Zakaj jih niso tukaj?