Avto
84 ogledov

"Žlender oseba, ki preživi ne glede na ceno"

Franc Pojbič Saša Despot
"Ne gre zame, gre za prometno varnost državljanov. S tem se ne smemo igrati," na politično ozadje njegovega odstrela z agencije za prometno varnost pravi Franc Pojbič, ki prst odgovornosti usmerja proti Bojanu Žlendru.

"Zadnjo minuto so mi zabili nož v hrbet. Očitno sem deloval preveč operativno. Nihče iz vlade mi v pol leta ni ničesar očital," je na tiskovni konferenci dogajanje na Javni agenciji za varnost v prometu (AVP) komentiral njen dosedanji vodja Franc Pojbič. Vlada je na sredini dopisni seji namreč sprejela sklep, da Franc Pojbič po izteku polletnega mandata kot vršilec dolžnosti ne bo več vodil AVP. 

Čeprav je uradno že brezposeln, je Pojbič vztrajal, da bo posle predal prihodnjo sredo in sicer neposredno novimenovanemu v. d. Igorju Velovu. Bojan Žlender, novi predsednik sveta AVP je namreč zahteval, da bi moral posle predati že danes, njemu osebno, a Pojbič problematizira Žlendrov sklic seje sveta in (samo)imenovanje za upravitelja tekočih poslov.

Franc Pojbič je bil še v torek, ko je "iz osebnih razlogov" odstopil iz SDS, ki da "ga je utesnjevala," prepričan, da z njegovim imenovanjem za direktorja s polnimi pooblastili, na razpis katerega se je prijavil, ne bo težav. Danes ugotavlja, da se je motil in da so proti njemu na direktoratu za promet spletli zaroto pod vodstvom nekdanjega šefa AVP, zdaj pa vodjo direktorata za promet Žlendra. Zakaj si je minister za infrastrukturo Samo Omerzel, ki je uradno pristojen za imenovanje, premislil in mu ni podaljšal mandata, Pojbič ne ve.

"Raje prelagajo številke s kupa na kup"

Pojbič pravi, da mu je žal za prezgodnji odhod, saj je po njegovem mnenju AVP imela prvič doslej možnost, da se postavi na lastne finančne noge in začne dejavno opravljati poslanstvo na področju zviševanja prometne varnosti in kulture v državi. Trenutno, ko gre več kot 80 odstotkov proračuna za plače, ostalo pa za materialne stroške, za pravo preventivo preprosto ne ostane nič, opozarja, medtem ko bi lahko s pametno reorganizacijo agencija dobršen del sredstev generirala sama.

Razloge za menjavo Pojbič išče tako znotraj kot izven agencije. Kot opozarja, so bili mnogi na agenciji do njegovega prihoda povsem zadovoljni s tem, da prelagajo številke z enega na drug kup, medtem ko so se za njihovim hrbti dogajale hude nepravilnosti. Na drugi strani je agencija podvržena korupcijskim tveganjem, saj so v njeni domeni organizacije, ki opravljajo tehnične preglede in izpitni centri, kjer so v preteklosti odkrili številne nepravilnosti. Po mnenju Pojbiča so na teh področjih prisotne številne interesne skupine in sprege, ki jim zastavljene novosti v zvezi z reorganizacijo dela tehničnih pregledov in izpitnih centrov nikakor niso bili po volji, saj bi "izgubili svoje vrtičke."

"Žlender prekoračil pooblastila"

Nekdanji v. d. se sicer čudi vlogi Bojana Žlendra, ki da opravlja vlogo vodje direktorata, predsednika sveta agencije, hkrati pa je še "vladni sel", saj je operativno izvedel celotno razrešitev. Pojbič meni, da je Žlender s sklicem seje mimo pooblastila ministra in z načinom vodenja seja tudi prekoračil pooblastila.

Žlender je po njegovem oseba, ki se obnaša "po motivu preživetja in prilagajanja ne glede na ceno, ki jo je treba za to plačati." Pojbič pričakuje, da bo tudi Žlender nekoč odgovarjal za "norčevanja iz javnega denarja" med vodenjem agencije, pri tem pa kot primera navaja Žlendrov podpis pod nakup 3.000 kondomov v višini okoli 8.000 evrov leta 2010 ali pa več kot 100.000 evrov vredno oglaševanje na evroplakatih po državi. Vsekakor pa tak človek na agenciji ne bi smel več kaj iskati, tako Pojbič.

Žlender na dopustu, ministrstvo zavrača

Iz ministrstva za infrastrukturo so na vprašanje Žurnala24 odgovorili, da Pojbičeve očitke na račun Žlendorvega imenovanja za predsednika sveta AVP zavračajo, "saj gre za očitno nepoznavanje področne zakonodaje." Bojan Žlender za Žurnal24 danes ni bil pripravljen komentirati dogajanja, v njegovem uradu so sporočili, da je na dopustu, čeprav je bil danes pripravljen priti na sedež agencije in prevzeti posle iz Pojbičevih rok.

Komentarjev 16
  • Žurnalček 22:24 18.avgust 2013.

    SDS-ovci , pa a ne vidite da ste bolani , da vas je plešeglavec tako zašraufal , da tudi iz take gnile stranke iztopiti ne morete , ne da bi vas vaši sežgal na grmadi . Vi ste stranka 100x ...prikaži več hujša , kot KPJ , no pa saj imate vodilni kader od tam in to tisti , katerim pravi komunisti niso dali zadihat , vedoč za njihove stremuška nagnjenja proti vrhu.

  • dolenc 07:26 17.avgust 2013.

    bravo ,malo kdaj se strinjam s tolikimi komentarji kot sedaj......Ti pojdi-nič si zdaj spizdu iz stranke,kaj pa če bi te potrdili bi pa bil tiho..SRANJE OD SRANJA,BRAVO TAKIH NE RABIMO NE V STRANKI NE V DRŽAVI.....LP

  • sprehajalec 22:47 16.avgust 2013.

    Tardeč v Sloveniji ne pozabi tudi 70 let potem. To dela ta rdeče v Slovencelniji posebne. Drugače bi bili lahko z lahkoto kakšni liberalni demokrati, tako kot drugje po svetu.