Avto
17 ogledov

Zagovornica voznic umrla na cesti

Ženske v Savdski Arabiji ne smejo voziti avtomobila. EPA
Savdijka Manal Al Šarif je kljubovala strogim verskim zapovedim, ki prepovedujejo ženskam, da bi vozile avtomobile. Usoda je hotela, da je umrla v prometni nesreči, v kateri je sama upravljala vozilo.

Savdska policija je sporočila, da je bila skupaj v avtomobilu z Manal Al Šarifa še ena potnica, ki pa so jo odpeljali v bolnišnico.

Nesreča s terenskim vozilom se je zgodila v provinci Hael. Policist Abdulaziz Al Zunaidi je dejal, da je ena ženska umrla na mestu nesreče, druga pa je hudo poškodovana in leži v bolnišnici. Angleški mediji poročajo, da se je nesreča zgodila po tem, ko je Al Šarifova spodbudila številne voznice, da kljub prepovedi vozijo avtomobile.

Savdska Arabija je edina država na svetu, ki ženskam prepoveduje upravljanje vozil. Al Šarifovo so maja lani za 10 dni zaprli v pripor, ker je objavila videoposnetek, kako vozi avtomobil. Na družabnem omrežju Facebook je ustanovila profil "Nauči me voziti, da bi se lahko zaščitila", s katerim je od oblasti zahtevala, da ukinejo prepoved, ki ženskam ne dovoljuje, da bi vozile avtomobile. Pozivu so sledile tudi druge ženske, med njimi tudi Šaima Džastania, ki so jo kljub temu, da je imela mednarodno vozniško dovoljenje, priprli in jo obsodili na deset udarcev z bičem.

Komentarjev 4
  • raviotar 15:36 27.januar 2012.

    Res. Cel ta spodnji del je v istem stanju. Poglejte si Anam (na youtube je ogromno posnetkov) - nam povsem nesprejemljivo in močno šokantno. Kadar je vera tista, ki upravlja državo in ljudi, so takšne posledice. Najbolj neverjetno mi je ...prikaži več to, da ti ljudje, kljub temu, da so seznanjeni z načinom življenja ter predvsem svobodo odločanja, ki bi morala pripadati vsakemu, še vedno večina ne zna razmišljati s svojo glavo...za njih ni nobenega upanja, so živi fosili in bo tako ostalo. Kar bi jst naredila na to temo, bom pa raje zadržala zase.

  • punca05 16:15 26.januar 2012.

    bogvedi, če je bila res nesreča....mogoče narejena nesreča

  • Arnolfus 13:54 26.januar 2012.

    10 udarcev z bičem, pa kamenjanje, pohabljanje, javno obešanje...teli Arabci še niso prišli v 15. stoletje. Niti po svojem koledarju, niti po mentaliteti.