Avto
2538 ogledov

Zaradi afere opustili dizelske motorje

Epa
Nemški proizvajalec športnih avtomobilov Porsche je danes sporočil, da bodo opustili prodajo avtomobilov z dizelskim motorjem

"V prihodnosti ne bo več Porschejevih avtomobilov z dizelskim motorjem," je za današnjo izdajo nemškega časnika Bild am Sonntag dejal izvršni direktor Porscheja Oliver Blume.V Porcsheju so se tako odzvali na afero v povezavi z goljufanjem na testih izpušnih plinov in njenimi posledicami v avtomobilski industriji kot tudi zaradi prepovedi dizelskih motorjev v nekaterih nemških mestih.

Poudarek na električnih vozilih

V podjetju se bodo sedaj osredotočili na, po Blumejevih besedah, temeljne prednosti, in sicer na zmogljiva vozila na bencinski in hibridni pogon ter od prihodnjega leta tudi na čista električna vozila.

Prvi mož Porscheja, ki je del skupine Volkswagen, je ob tem priznal, da je bila ta odločitev rezultat t.i. afere diselgate, v katero je bil vpleten nemški avtomobilski velikan Volkswagen, ki je priznal, da je svoje dizelske avtomobile po vsem svetu opremil s programsko opremo za goljufanje na okoljskih testih.

Naročil ne sprejemajo več

Prodaja dizelskih avtomobilov je močno upadla, potem ko je več nemških mest sprejelo odločitev o prepovedi vožnje teh vozil v mestnih središčih. Pri Porscheju so februarja prenehali sprejemati naročila za dizelske avtomobile. Blume je sicer opozoril, da Porsche ni nikdar razvijal ali izdeloval dizelskih motorjev, saj so uporabljali Audijeve motorje, vendar pa je bil ugled podjetja kljub temu močno načet.

Volkswagen znak Ogromna kazen Avto Volkswagen se lahko veseli kazni v višini milijarde evrov

Zaradi afere veliko težav

Afera v povezavi z dizelskimi motorji je Porscheju povzročila veliko težav, je še priznal Blume. Ob tem je zagotovil, da bo podjetje še naprej zagotavljalo servis za obstoječe Porschejeve dizelske avtomobile.

Dizelski motorji so na slab glas prišli predvsem po septembru 2015, ko je Volkswagen priznal, da je okoli 11 milijonov dizelskih motorjev v avtomobilih po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je poskrbela za nižje izpuste škodljivih plinov v času testiranj glede na siceršnjo vožnjo.

Audi Avto Znano, koliko ljudi bo zaradi Volkswagna prezgodaj umrlo v Sloveniji
Komentarjev 4
  • popokatopetl 22:20 23.september 2018.

    So pa tud ene mone da dizla iz principa rajši ubijejo kot očistijo.

  • mihatirs 19:52 23.september 2018.

    pa še bodo plačal...glede na to da jih še kar nekaj tožb čaka