Avto
4 ogledov

Zaradi davka kupci tudi ob tisočaka

V spodnji tabeli gre za informativni izračun cen po spremembi DDV, ki pa se lahk Žurnal24 main
Dajatve. Nižje, kar pri 60 odstotkih modelov.

Manjši modeli in tisti z manjšim izpustom naj bi se po spremembi davka na motorna vozila (DMV) 1. marca pocenili, je pokazal izračun, ki smo ga na podlagi cen desetih najbolje prodajanih modelov naredili pri Žurnalu.

Cenejši manjši, manj potratni
Najbolj naj bi se po naših izračunih pocenil golf – za 1.200 evrov, sledila naj bi mu astra in fabia. Večina uvoznikov pa na vprašanje, ali bodo temu primerno znižali cene vozil, pravi, da ne.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Med istimi modeli določene znamke bi lahko bile tudi razlike, saj je mogoče, da bi bili nekateri cenejši tudi za 500 evrov in več, drugi pa toliko dražji. Peugeot 207 1,4 HDi trendy naj bi bil po naših izračunih po spremembi DMV nekoliko cenejši, medtem ko naj bi bil sport 1,4 VTi dražji za 195 evrov.

Izračun. Od aktualnih cen po ceniku smo odšteli 20-odstotni DDV in potem še DMV (po tabeli). Nato smo glede na izpust CO2 (po novi tabeli) dobili nov DMV, ga prišteli osnovni ceni in tej dodali DDV.

 

O spremembah cen smo povprašali tudi pri uvozniku za vozila Peugeot, kjer nam je Alenka Nedelko povedala, da v primeru 207 1,4 HDi razlika ni negativna, ampak pozitivna zaradi obdavčitve glede na nabavno ceno, (ki je v uredništvu ne poznamo). Po njihovem naj bi bil 207 1,4 HDi celo nekoliko dražji.

Slabše za kupca
Med najbolje prodajanimi modeli naj bi cena skoraj najbolj padla cee'du, ki naj bi bil cenejši za dobrih 300 evrov. Azer Šarić iz podjetja KMAG pravi: “Spremembam zaradi DMV smo se prilagodili že v 2009, zato cen ne bomo več spreminjali. Za modelno leto 2010 so bila vozila zaradi proizvodnje dražja, mi pa temu na račun DMV nismo sledili.”

 

Zakonodaja
Spremembe davka na motorna vozila bodo začele veljati 1. marca, v prehodnem obdobju, ki bo veljalo do 1. januarja 2012, pa bo med avti šest razredov, po tem jih bo deset. Razlike bodo tudi glede na gorivo, dizelski motorji bodo bolj obdavčeni. Zakon bo še naprej slep za napredne tehnologije, in sicer pogon na elektriko in plinsko gorivo; te namreč enači z bencinskimi motorji. Pri največjih onesnaževalcih – tovornjakih –, sprememb ne bo, bodo pa odslej brez izjem obdavčena vsa motorna kolesa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.