Avto
20 ogledov

Zaradi goljufov Slovenci plačujemo 80 evrov več

Mehanik Profimedias
Zaradi goljufij avtomobilskih servisov v Sloveniji lastniki zavarovalnicam plačujejo 80 evrov višje premije, kot bi jih sicer. Marsikatera delavnica očitno cveti po zaslugi prakse vgradnje rabljenih nadomestnih delov.

V Zavarovalnici Triglav so pripravili "belo knjigo o zavarovalniških goljufijah." Poskusi prenašanje naokoli zavarovalnic sicer niso nič nenavadnega, saj mnogi zavarovanci skušajo s prijavo škode, ki naj bi jim jo povzročili drugi, priti do (višje) odškodnine ali zastonjskega popravila. Tako bi se kar četrtina vprašanih poslužilo zavarovalniške goljufije, če bi se jim ponudila priložnost, tretjina anketiranih pa pozna nekoga, ki je to že storil. 

Med vsemi primeri poskusov goljufanja zavarovalnic je najbolj razširjeno prav na področju avtomobilskih zavarovanj. Temu področju zavarovalnice že nekaj let namenjajo ogromno poudarka, ustanovljale so celo posebne oddelke za odkrivanje goljufov. 

Popravijo z "originalno" ukradenimi rabljenimi deli

Pri Triglavu pa so tokrat z dokazi oboroženi opozorili tudi na problem goljufive prakse pri nekaterih servisnih delavnicah, pooblaščenih za popravilo po škodnih primerih, saj so z nadzorom nad izstavljenimi računi pri zavarovalnici ugotovili številne primere ponarejanj. 

Ob naknadnem pregledu "popravljenega" avta na drugem servisu je bilo namreč ugotovljeno, da so delavnice vgrajevale ukradene rabljene dele.  "Gre za resničen primer zavarovalniške goljufije, zaradi katerih vsak Slovenec po ocenah letno plačuje 80 evrov višjo premijo," opozarjajo pri Zavarovalnici Triglav.

Prav tako so odkrili primere, ko delavnica poškodovan del avtomobila le popravi in ne zamenja, kot je zapisano na računu. Strošek popravila vozil je bil tako bistveno nižji od zneska, ki ga je plačala zavarovalnica.

"Problem prevar predvsem na nepogodbenih avtomobilskih servisih je, da se pogosto dogajajo brez vednosti strank, te pa jih same težko pravočasno odkrijejo. Nestrokovno popravljeno vozilo ali neustrezni rezervni deli lahko privedejo najmanj do tega, da bo lahko kmalu potrebno novo popravilo," pred šušmarskim pristopom pri odpravljanju poškodb svarijo pri zavarovalnici. Stroške novega popravila bo nosila stranka sama, opozarjajo.

Poceni popravilo zračne blazine lahko drago stane

Še posebej nevarno je, če so nestrokovno zamenjani življenjsko pomembni deli. "Največja težava je nestrokovno vgrajena rabljena varnostna oprema, kot so varnostne blazine in pasovi. Zakasnitev proženja varnostne blazine le za nekaj desetink sekunde lahko pomeni mejo med življenjem in smrtjo. V ta kontekst lahko štejemo še elemente, ki pomembno vplivajo na vozne lastnosti sistemu za krmiljenje vozila ali zavorni sistem in njegovi sestavni deli," pojasnjujejo pri Triglavu, kjer pozivajo zavarovance, naj jim pomagajo odkrivati goljufe tako, da jim jih prijavijo, lahko tudi anonimno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Lavdan 09:52 17.november 2015.

    Hvalijo se z dobički in ne vem kaj jokajo. Vse mogoče in nemogoče bi zavarovali, a ko je treba plačati ti spravijo pet advokatov za vrat.