Avto
2472 ogledov

Zaradi katalizatorjev cena paladija v nebo

Izpuh avtomobila Shutterstock
Surovina za katalizatorje bistveno dražja od zlata.

Cena paladija je letos poskočila za 57 odstotkov. Plemenito kovino med drugim uporabljajo za izdelavo katalizatorjev v avtomobilski industriji, zaradi potreb avtomobilske industrije po čistejših avtomobilih pa je že dražja od zlata.

Cena paladija se je na začetku decembra 2019 prvič povzpela nad mejo 2.000 ameriških dolarjev za unčo (približno 31 gramov). Ameriški mediji, ki povzemajo analitike, navajajo, da so za rast odgovorni tako gospodarski kot špekulativni razlogi. Prvi vključujejo ozka grla pri oskrbi, med drugim zaradi zastojev proizvodnje v Južni Afriki in tudi trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko. Poleg tega ostaja povpraševanje po paladiju v avtomobilski industriji veliko. Plemenita kovina se med drugim uporablja za proizvodnjo bencinskih katalizatorjev. Kitajska dela zaloge paladija in je hkrati največji kupec v avtomobilski industriji. Povpraševanje je večje od ponudbe že zadnjih sedem let. 

Opel, katalizator | Avtor: Opel, katalizator Fotografija je simbolična. Opel, katalizator

Veliko je tudi špekulacij, saj na primer ekonomisti pri Dekabank in Commerzbank pravijo, da je povišanje cene paladija pretirano, vendar ne morejo oceniti, kdaj bi lahko cene padle. 

Lexus LC500h TO JE VZROK Avto Pri Toyoti izumili nov katalizator, ki lahko zamaje trg žlahtnih kovin

Zanimiv podatek so v začetku v povezavi z naraščajočimi cenami paladija izpostavili ameriški policisti, in sicer, da s ceno paladija rastejo tudi kraje katalizatorjev. Kondenzatorje iz paladija uporabljajo pri bencinskih motorjih, ki doživljajo svoj vrhunec, hkrati pa regulatorji vse bolj zaostrujejo emisijske norme. 

ukradeni avtomobili Povedali so, kako Avto Avto vam danes ukradejo tako, da mu razbijejo eno luč

Po pisanju časnika The Wall Street Journal so visoke cene paladija tatove navdahnile za kraje in lahek zaslužek. Na policiji v Chicagu v ZDA so pojasnili, da so tatovi izpilili tehniko kraje katalizatorjev. "Celoten proces poteka ponoči. Skupina tatov pride s tovornjakom in žago, s katero žagajo katalizator, ki je nameščen med motorjem in srednjim loncem. Svoj "plen" hitro vržejo v tovornjak in nadaljujejo svoj pohod," je novinarjem v začetku leta 2019 pojasnil tiskovni predstavnik policije v Chicagu Howard Ludwig.

ukradeni avtomobili Pozor! Avto Tako po Sloveniji po novem kradejo avte

Primere kraje katalizatorjev so zabeležili tudi drugje po ZDA, v Virginiji, St. Louisu (vseh 20 avtomobilov parkiranih na enem parkirišču, je v eni noči ostalo brez katalizatorjev), o krajah pa poročajo tudi iz Anglije. Tatovi najpogosteje kradejo pri znamkah, kot so BMW, Audi in Volkswagen, pogosto so tarča tudi tovornjaki. Tatovi za posamezen ukraden material dobijo tudi po 400 ameriških dolarjev, strošek oškodovanega lastnika vozila pa je še bistveno večji.

Policija opozarja Avto Video: Kako v minuti ukradejo zaklenjen avtomobil

Policisti so objavili tudi že posnetke kraj, najbolj šokanten pa prihaja iz Velike Britanije, ko je tat kar sredi belega dne uspel dvigniti toyoto prius in v manj kot minuti ukrasti katalizator ter pobegniti neznano kam.
 

Komentarjev 3
  • notora 02:41 20.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • DasAuto 01:40 20.januar 2020.

    tudi to je posledica dieselgate-a. več bencinarjev, več povpraševanja, cena višja... čeprav z vsemi dodatki in filtri dizli niti niso več tako škodljivi kot so nekoč bili...

  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 22:07 19.januar 2020.

    Pomemben element pri katalizatorjih je tudi Rhodium, kateremu cena je res zelo porastla in je bistveno dražji kot zlato!