Avto
175 ogledov

Zaradi neprave čelade, ta velikokrat ostane pod sedežem skuterja

Motoristična čelada Gregor Prebil
Pri vožnji s skuterjem se mladi brez čelad vozijo tudi zaradi neprimernih čelad, v katerim jim je sploh poleti prevroče. Nakup prave čelade za vožnjo s skuterji ali mopedi mora biti zato glavna prioriteta motorista in staršev, ki mladoletnikom zaupajo vožnjo z motorjem. Na čeladi ne varčujte. A kakšna naj bo prava čelada?

"Pri nakupu čelade in skuterja je pomemben izbor segmenta čelade. Predlagal bi izbor odprte čelade z daljšim vizirjem, ki nas ščiti pred vetrom, hkrati pa je čelada hitro snemljiva in povezljiva. Čelada naj bo seveda primerne velikosti," pravi Rado Karlatec iz trgovine TC Motoshop, ki ima bogate izkušnje z motocikli in motoristično opremo.

Za vožnjo s skuterjem in mopedom predlaga nakup odprte čelade z vizirjem. Pojasnjuje, da je v vročih dneh taka čelada dovolj zračna, če srečamo znanca samo dvignemo vizir in se z njim lahko pogovarjamo z poveznjeno čelado na glavi. Ravno tako je ob točenju goriva, ko je čelada vseskozi na glavi. "V primeru, da je treba večkrat čelado sneti in ponovno namestiti na glavo, v primeru voznikov skuterjev pomeni, da večkrat ostane pod sedežem skuterja ali v kovčku, saj nam vsakokratno natikanje čelade na glavo predstavlja breme," pravi Karlatec.

Starši pri otrokih ne varčujejo

Kakovostne odprte čelade stanejo med 65 in 120 evri. Karlatec je v plus zaprtih čelad dejal, da se bolje prilegajo na glavo, a so tudi dražje. Prodajo največ čelad srednjega in višjega cenovnega razreda. Tudi zato, ker v večini primerov z mladoletniki v trgovino pridejo starši. Karlatec pravi, da starši poslušajo nasvete prodajalca, saj jim otrokova varnost največ pomeni. Opažajo veliko večjo odgovornost in skrb staršev pri nakupu zaščite za svoje otroke nasploh.



Kako preizkusimo, ali je čelada dovolj velika? Karlatec pove: "Poveznemo jo na glavo. Pri tem nam prednji del čelade ne sme pasti čez oči ali na obrvi. Pri integralnih čeladah se preveri pravilno velikost na način, da si jo nataknete na glavo, zatem pa vam jo prodajalec na bradnem delu skuša povleči navzgor. Če čelada tega ne dopušča in ostane na mestu, je velika verjetnost da gre za pravilno velikost. V nasprotnem primeru, da vam bradni del dvigne do višine oči, je čelada prevelika. Zatem jo pustite na glavi in se sprehodite po trgovini (okoli tri minute). Po treh minutah jo snamite in v kolikor so na čelu vidni otiščanci, vam čelada ne ustreza (morda številka ja, a oblika ne)."

 
Komentarjev 11
  • vzev 23:08 03.junij 2016.

    No potem pa naj prepovejo čisto vsako nevarno stvar. In naj strogo kaznujejo vsakega, ki tega ne bo ubogal. Toda, kdo bo pa potem sploh želel živeti v takšni državi, kjer boš kaznovan za vsako malenkost. Prepovejmo hojo v gore, ...prikaži več ker se lahko hudo polomiš, prepovejmo kolesarjenje, prepovejmo plavanje, ker se lahko utopiš.

  • macola 22:41 03.junij 2016.

    Vidim, da nisi dojel....Res je, ogrožaš svojo glavo, a zaradi svoje "trde glave" si na koncu strošek za VSE davkoplačevalce, ker si invalid in rehabilitacija poškodbe glave je lahko dolgotrajna in zelo verjetne posledice za celo življenje,....vse plača država, ki ...prikaži več ti je predpisala čelado tudi iz tega razloga. Si zdaj dojel kaj ti razlagam?

  • vzev 20:16 03.junij 2016.

    @macola, točno tako. Zakaj se ima v to za mešati policija. Ogrožam samo sebe in nikogar drugega.