Avto
21 ogledov

Zaradi populizma naše ceste spet krvave

Robert Štaba Žurnal24 main
Ob ponedeljkovi nesreči, v kateri sta umrli dve dekleti, je predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba na novinarski konferenci pozval vlado, da preveri vzroke za slabšo prometno varnost ter nazaj vzpostavi stabilen in dolgoročno naravnan preventivni sistem.

"Prometna varnost je odgovornost vseh in ne more biti predmet politične igre", je dejal Robert Štaba.

Predsednik zavoda tudi poziva k preverjanju učinkovitosti zakonodaje pri kaznovanju najhujših kršiteljev. Kot poudarja, je glavni razlog za ponedeljkovo nesrečo in porast števila nesreč s smrtnim izidom "v sprejetju milejše prometne zakonodaje".

Pri tem se sprašuje, zakaj je bilo potrebno odpraviti sankcijo odvzema vozila za voznike, ki vozijo brez izpita, če je bila učinkovita. Po njegovem prepričanju je potrebno takim ljudem onemogočiti udeležbo v cestnem prometu. "Brez kakšnih pojasnil so spremenili prometno zakonodajo v populizem", je poudaril.

Po mnenju Štabe je potrebno začeti z operacionalizacijo Nacionalnega programa za varnost v cestnem prometu (NPVCP) do 2022. Slovenski parlament je po njegovih besedah ta program potrdil z dvoletno zamudo. Sprejetje programa pa je pomembno, da se ve, kdo je odgovoren, katere so naloge, kaj je potrebno storiti, kakšna je finančna struktura in stabilnost sistema ter da se pokliče na odgovornost tistega, ki se v sistemu ne odziva.

V nadaljevanju je še izpostavil, da je nujno, da vlada podpre učinkovite programe in projekte, ki imajo dokazljive učinke, vzpostavlja osebno odgovornost nosilcev funkcij v sistemu, odpravi koruptivna dejanja na ministrstvih, v agencijah in v pooblaščenih organizacijah ter skleni politični kompromis, da prometna varnost ni del političnih interesov.

Policisti z zvezanimi rokami

Penologinja Damijana Žist je na novinarski konferenci poudarila, da imajo policisti premalo pooblastil pri kaznovanju kršiteljev prometnih predpisov. Zato se pridružuje pozivu državi, naj sprejme take zakone, ki bodo zagotavljali maksimalno varnost v cestnem prometu.

Žistova je tudi dejala, da je bistvo kazni, da doseže nek namen. Ob tem je še izpostavila tudi potrebo, da sodišča v primeru prometnih nesreč s smrtnim izidom take primere obravnavajo prednostno.

Komentarjev 2
  • Merkava4 17:15 10.maj 2013.

    Vse je kriva prejšnja vlada, ker je BMW prihajal iz dolenjske smeri...če ne bi bilo prejšnje vlade, bi bilo vse krasno....tudi tisti, ki so se pobili med Pahorjevo vlado - so si nekako sami krivi.....

  • samo.jst 10:00 10.maj 2013.

    g. Štaba... kako pa komentirate včerajšnjo nesrečo na Lj obvoznici? Mislim da so kazni za takšne prekrške zelo zaostrili, pa še vedno je včeraj zvečer ena oseba umrla...