Avto
493 ogledov

Zaslužite z oddajanjem parkirnega mesta

TTparking TTparking
TTParking je inovativni sistem parkiranja, ki že deluje v Ljubljani in Mariboru, voznikom pa na enostaven in uporaben način omogoča pridobitev parkirnega prostora.

"Ugotovili smo, da je v mestih, kot je Ljubljana ali Maribor, veliko praznih parkirnih mest, zato smo želeli izboljšati njihovo izkoriščenost,“ pravi idejni oče projekta Avgust Senica.

Sistem, ki je idejno in razvojno plod slovenskega znanja, združuje uporabnike in ponudnike parkirnih prostorov z uporabo informacijske tehnologije. Uporabnikom omogoča, da v realnem času na svojem mobilnem telefonu ali spletni strani poiščejo prazno parkirno mesto v sistemu in ga tudi rezervirajo. Mobilni telefon jim služi kot univerzalni daljinec za parkirno zapornico, kjer je parkirni prostor. Dvignejo jo s pomočjo brezplačnega klica na telefonsko številko, ki je postavljena na vidno mesto na zapornici, enako pa storijo tudi ob izhodu. Uporabo parkirnega prostora, ki je prvih pet minut brezplačna, plačajo s pomočjo monete ali na spletni strani Ttparking.net, kjer si po registraciji naložijo dobroimetje (kredit).

"Samo v Ljubljani je nekaj tisoč parkirnih mest, ki bi jih lahko vključili v sistem, tudi zasebnih. Če ima nekdo doma od 8. do 16. ure prazno parkirno mesto, ga lahko oddaja in tudi nekaj zasluži,“ pojasnjuje Senica in dodaja, da se o pogodbi za oddajo prostih mest pogovarjajo s hoteli, podjetji in fizičnimi osebami.

Pozitivnih učinkov tovrstnega parkiranja je več. Uporabnik si lahko prosto mesto rezervira vnaprej, s tem pa prihrani na času, ki ga porabi za iskanje prostora, in gorivu, hkrati pa vozilo v zrak izpusti manj škodljivega ogljikovega dioksida. Obstaja tudi aplikacija za  pametne telefone, ki vas s pomočjo navigacije ali kompasa po najkrajši poti vodi do parkirnega prostora.

Trenutno samo v Ljubljani obratuje šest parkirišč z okoli 100 parkirnimi mesti, sistem deluje tudi v Mariboru, razširili pa ga bodo tudi na Celje in Koper. S pomočjo angleškega investitorja nameravajo v prihodnjih letih v sistem vključiti 27 evropskih držav.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.