Avto
8258 ogledov

V teh primerih zavarovalnica ne bo povrnila škode

Vožnja pod vplivom zdravil Žurnal24
Res je, po vzetem aspirinu se vaša zmogljivost upravljanja motornega vozila ne bo zmanjšala. Pa ste prepričani, da tako velja za vsa zdravila, ki jih jemljete?

Policija je v letu 2017 odredila 394.971 alkotestov, od tega je bilo 13.850 pozitivnih. Velika številka, v primerjavi s katero je število ugotovitev glede vožnje pod vplivom zdravil skoraj zanemarljivo. Policija je lani zabeležila le 62 primerov, ko so bili vozniki pod očitnim vplivom zdravil.

Vendar pa zdravil vseeno ne gre jemati neresno. Vožnja pod njihovim vplivom, govorimo o zdravilih, ki vplivajo na človeške psihofizične vrline, je lahko zelo nevarna. Globa za takšno početje je 1200 evrov in 18 kazenskih točk, kar pomeni, da boste izgubili vozniško dovoljenje. "Vozniku, pri katerem gre za sum vožnje pod vplivom zdravil, se odredi strokovni pregled in se z analizo krvi ugotovi prisotnost psihoaktivnih snovi," pravijo na policiji.

Heavy Rescue Avto Cene Prevc o tem, kako so ga gasilci rezali iz razbitine

Štirje od petih ne vedo, kaj jemljejo

V državah Evropske unije je 10 odstotkov prometnih nesreč povezanih z uporabo zdravil, ki imajo negativen vpliv na voznikove psihofizične sposobnosti. V Sloveniji se po ocenah zgodi vsaka četrta prometna nesreča v neposredni ali posredni povezavi z jemanjem zdravil in 80 odstotkov udeležencev v prometu, ki jemljejo zdravila, ne pozna njihovega vpliva na psihofizične sposobnosti pri opravljanju z vozili in stroji. Zato na priloženih navodilih vedno preberite, kako zdravilo vpliva na možgane. Tako boste vedeli, ali smete po jemanju sesti za volan.

Zdravila | Avtor: Profimedias Profimedias

Avto Po nevarnih križiščih slovenski izum sveti tudi na železniških prehodih

Ne pozabite, zavarovalnica lahko, če ugotovi, da ste v času trka vozili pod vplivom zdravil, postopa podobno kot pri alkoholu in ne povrne vrednosti nastale škode.

Nalepka otrok v avtu Avto Inštruktor o tem, ali naj otroci sedijo spredaj

Trigoniki jasno označeni

Najpogosteje imajo starejši težave z vožnjo pod vplivom trigonikov, zdravil, ki vplivajo na človekove psihofizične sposobnosti. Zato pri Agenciji za varnost prometa starejše voznike osveščajo tudi v okviru projekta Sožitje. Ta se med drugim dotika teme uporabe zdravil in njihovih učinkov na vožnjo. "Agencija za varnost prometa vodi in koordinira vsakoletno nacionalno akcijo o preprečevanju vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi, kamor sodi tudi vožnja pod vplivom zdravil," poudarja Vesna Marinko, vodja Sektorja za razvoj in koordinacijo varnosti cestnega prometa.

Ponarejeni avtomobilski deli Posledice so hude Avto Veste, kaj vam je mehanik vgradil v avtomobil?

Včasih je nevarna kombinacija alkohola in zdravil

Se spominjate, da so včasih zdravniki vedno zatrjevali, da uživanje alkohola ob jemanju antibiotikov ni dovoljeno oziroma vsaj priporočeno? Nekateri antibiotiki se vseeno z alkoholom izključujejo, kar pomeni, da po popiti alkoholni pijači še vedno delujejo in obenem ne pride do reakcije med obema, ki bi zmanjšala psihofizične sposobnosti. Spet drugi antibiotiki reagirajo drugače in tako je tudi pri nekaterih ostalih zdravilih. Spodnja tabela jasno nakazuje, da je uporaba trigonikov v prometu relativno majhna (oranžno polje v stolpcih), precej večji vpliv pa ima kombinacija zdravil in alkohola (zelena polja), kar pomeni, da je treba biti pri jemanju zelo pozoren. Zdravilo, ki ga jemljete samo po sebi morda ni trigonik, v kombinaciji z alkoholom pa vseeno poskrbi za zmanjšanje psihofizičnih sposobnosti. 

 | Avtor:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.