Avto
13 ogledov

Zdravnik v kabini

Fordov sistem za merjenje sladkorja v krvi. Ford/Žurnal24
Tehnika. Avtomobili bodo prepoznali napake v delovanju srca, težave s sladkorjem v krvi, astmo.

Ford. Na avtosalonu v Frankfurtu so predstavil koncept novega družinskega enoprostorca S-MAX, ki prinaša tehnologije, ki opozarjajo na ogroženost zdravja voznika in potnikov. Proizvajalec obljublja, da bo velik del novih tehnologij leta 2014 vgrajen v serijski model.

Senzorji v sedežu

Ford se je povezal z največjimi svetovnimi proizvajalci medicinske opreme, ki jo bo vgrajeval v prihodnje svoje modele. V konceptem S-maxu so predstavili napravo za merjenje sladkorja v krvi in sedež s tehnologijo EKG (elektrokardiograf), ki spremlja delovanje srca voznika in ga še dovolj zgodaj opozori na nepravilno delovanje, s tem pa lahko prepreči srčni napad in morebiten trk z vozilom.

Niso poklicali reševalcev

“Navadna EKG naprava v ambulatni zahteva pritrditev elektrod na kožo na različnih mestih na telesu. Fordov EKG sedež pa ima vgrajenih šest senzorjev, ki skozi obleko zaznavajo aktivnost srca,” je za Žurnal24 pojasnila Sandra van Tongern, vodja evropskega Forda za stike z mediji.

(Foto: Shutterstock) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pri Fordu ne morejo natančno napovedati, koliko življenj bi omenjeni sistemi rešili, oziroma koliko prometnih nesreč bi preprečili, zato se zanašajo na uradne raziskave. “Pri ljudeh vlada napačno razmišljanje, da pred srčno kapjo čutijo bolečine v prsih. Tretjina ljudi, ki je doživela srčni napad, ni poklicala reševalcev,” pojasnjuje van Torngernova, ki dodaja: “Različne evropske in ameriške raziskave so pokazale, da imajo vozniki, ki trpijo za boleznimi srca, 23 odstotka več možnosti ,da bodo udeleženi bodo zato pospešeno razvijali sisteme, ki bi voznika pravočasno opozarjali na zdravstvene težave.“

Zanesljivost tovrstnih naprav je že zdaj visoka. EKG sedež je na testih natančne podatke sporočal pri 95 odstotkih voznikov  v 98 odstotkih časa  med vožnjo. Senzorji bodo znali kmalu prestrezati skozi različne materiale, ki motijo meritve.

SYNC - Povezava z zdravnikom

voznik | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Vez. Varnostni sistemi vgrajeni v vozila se lahko preko vmesnikov že danes povežejo z reševalci. Fordov sistem Sync omogoča, da so reševalci o zdravstvenem stanju voznika informirani pred, med in po prometni nesreči. Ko je sistem Sync povezan s EKG sedežem, ali napravo za merjenje sladkorja v krvi, so lahko reševalci s pomočjo SMS sporočil iz pametnih telefonov nemudoma obveščeni o morebitnih težavah. Fordovi inženirji razmišljajo, da bi omenjene sisteme izkoristili za opazovanje bolnikov, zdravnikom pa bi omogočili, da podatke uporabijo za opazovanje bolnikov v svojih registrih. Tako bi zmanjšali število obiskov v bolnišnicah.

Že danes varnostni sistemi v vozilih v veliki meri z avtomatizacijo vozniku lajšajo vožnjo, v prihodnje pa bodo lahko v popolosti prevzeli nadzor nad vozilom. V primeru resnih zdravstvenih težav, ko bodo senzorji zaznali, da voznik nima odprtih oči, bodo varnostni sistemi sami prevzeli vrtenje volana in delovanje menjalnika in zavore, ter varno zaustavili vozilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.