Avto
7486 ogledov

Želel je povečati hitrost brisalcev, zdaj je ostal brez izpita

Tesla brisalci Youtube
Tudi to je lahko posledica izginjanja klasičnih stikal v avtih.

V Nemčiji, natančneje v Karlsruheju se je končal sodni postopek proti vozniku, ki je marca 2019 povzročil prometno nesrečo. Razlog zanjo pa je takšne narave, da bi lahko vplival tudi na razvoj prihodnjih avtomobilov. 

Voznik tesle model 3 je v dežju želel povišati hitrost brisalcev. Ker pa tesle nimajo fizične ročice za brisalce in je v skladu z "enostavnostjo" uporabe prilagajanje hitrosti mogoče storiti le prek menijev na sredinskem zaslonu na dotik, je vozniku to vzelo toliko pozornosti, da je zapeljal s ceste in podrl več dreves.

Drugostopenjsko deželno sodišče je po pritožbi na sodbo izpred enega leta zdaj potrdilo ugotovitev prvostopenjskega sodišča, da je voznik med vožnjo kršil prometni zakonik in "nepravilno uporabljal elektronsko napravo," poroča Auto Bild. Sodišče je namreč presodilo, da je zaradi nastavljanja hitrosti brisalcev neutemeljeno dolgo gledal stran z vozišča in s tem povzročil trk. Sodišče je tudi zavrnilo stališče voznikovega odvetnika, da je sredinski zaslon pravzaprav "varnostni nadzorni zaslon," saj se na njem izpisuje na primer tudi hitrost avta, kajti model 3 nima klasičnega voznikovega zaslona. A sodišče je takšno razlago zavrnilo in ugotovilo, da zaslon ne more biti "varnostni nadzorni zaslon", če pa je funkcija za pet različnih načinov delovanja brisalcev skrita v podmeniju in zato hiter pogled na zaslon ne zadostuje. 

Vozniku je bila tako potrjena kazen 200 evrov in enomesečna prepoved vožnje. 

Spodnji video prikazuje, kako delujejo brisalci pri Tesli model 3:

Sodba bi lahko bila po mnenju odvetnika Uweja Lenharta, strokovnjaka za vozniško pravo, zelo pomembna, saj naslavlja vse bolj očitno težavo današnjih avtov, ki preštevilne funkcije z lahko dosegljivih gumbov selijo v menije in podmenije na zaslonih. Ker je sodišče presodilo, da je lahko tudi nastavljanje brisalcev nepravilno uporabljanje elektronske naprave v avtu, je po odvetnikovem mnenju sodba dala tako potrošnikom kot industriji jasen signal, da avtomobilski proizvajalci voznike s takšnimi rešitvami naravnost silijo v kršenje zakonov. To pa seveda lahko nekoč sproži tudi val odškodninskih tožb. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Pikolo 09:42 04.avgust 2020.

    Tak avto naj si amerji vtaknejo v šupak.

  • Covid_1984 09:31 04.avgust 2020.

    tip naj sedaj toži teslene, ker so nevarni. avti z motorjem na zunanje izgorevanje so čisti nateg in izjemno nevarni, vprašajte gasilce, kako uživajo pri gašenju teh ultra strupenih baterij