Avto
5705 ogledov

Želite boljšo okretnost? Plačajte 489 evrov na leto ...

Mercedes-Benz EQS Mercedes-Benz AG
Primer, kako bodo avtomobilski proizvajalci od uporabnikov zahtevali danes težko predstavljiva doplačila.

Mercedes-Benz EQS je povsem nova luksuzna, električna in visoko digitalizirana limuzina iz Stuttgarta. Nemški Auto, Motor und Sport je opozoril na pomemben detajl pri stroških uporabe - naročnine. 

Stalno v splet povezani EQS omogoča nadgradnjo za krmiljenje zadnje osi, ko se lahko zadnji kolesi premikata za do 10 stopinj. Posledično je avto v zavojih zelo okreten, kot so za nekaj razredov manjši avti. Boljša je tudi vodljivosti pri večjih hitrostih. Vsa strojna in programska oprema bo že serijsko v tovarni vgrajena v vsak EQS, vendar pa bo morda morala stranka odvisno od države nakupa za odklenitev te funkcije plačevati naročnino. V Nemčiji je možnost vklopa zadnjega krmiljenja dvostopenjska - samo 4,5 stopinje ali polnih 10 stopinj. Vse se naredi na daljavo, uporabnik funkcijo vklopi prek notranjega zaslona in vmesnika.

Mercedes-benz EQS Novi mercedes Avto Direktorji na elektriko do Münchna in nazaj

Boljša okretnost z 10-stopinjskim zamikom koles v Nemčiji stane 489 evrov na leto, s sklenitvijo pogodbe za tri leta pa 1.169 evrov. Sliši se veliko in za običajnega uporabnika tudi je. Po drugi strani pa je ob končni nabavni ceni vozila za uporabnika to le še eno, odstotkovno majhno doplačilo, ki pri premijskih avtih že danes zlahka dosegajo tretjino in več končne cene.

Vendar pa: tudi tehnično v marsičem podobni "klasični" mercedes razred S ima opcijo zadnjega volana, ko se kolesi premikata do 10 stopinj. A za to funkcijo stranka plača le enkrat ob nakupu in sicer po slovenskem konfiguratorju okoli 1.900 evrov.

Očitno prehajamo tudi v dobo naročnin

Mercedes ni prvi, ki v modelu naročnin na vklop vidi pomemben del zaslužka pri bodočih električnih in digitalnih vozilih. Podobno razmišljajo pri BMW, ki so že pred enim letom napovedali prehod na model naročnin za številne funkcije avta - celo za ogrevanje volana ali delovanje luči. Podobno Tesla uvaja naročnino za svoje najbolj zmogljive asistenčne sisteme. 

Bodo pa naročnine precej odvisne od geografske lokacije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Toma 11:36 30.julij 2021.

    Ne serite! Potem bodo še ženske na naročnino: kuhanje toliko, pranje toliko, posteljne veščine toliko...

  • Jernej65 11:20 30.julij 2021.

    Za avto daš 100+ jurjev in dobiš na pol neuporaben avto. Če hočeš uporabnost, ki se za avto takšnega kova spodobi daj še +++++ jurjev. Navali narode.

  • rd2dmk2 11:11 30.julij 2021.

    sami ste hotel, sedaj pa boš kupil avto in da boš lahko sukal volan se boš moral naročit na mesečno naročnino.. in potem bo pralni stroj da se ti prižge zahteval isto in tv da boš lahk gledal. in za ...prikaži več konc ti bo banka rekla, tvoj denar je moj denar, tukaj pa dobiš mal žepnine. če želimo preživet, takoj vrnit vse kartice.