Avto
127 ogledov

Župani imajo dovolj igric z zaporo pri Mednem

Delna zapora mosta, Medno Anže Petkovšek
Država je pri enem najbolj obremenjenih cestnih odsekov pri Mednem znova zamočila. Razpisni postopek za montažni most razveljavljen zaradi nepravilnosti v izboru, župani okoliških občin ogorčeni nad počasnostjo pristojnih. Zgolj en tovornjak v koloni povzroči za 300-odstotni porast emisij.

Vlada Mira Cerarja tako kot njene predhodnice zelo poudarja gospodarsko rast, zmanjševanje vplivov na okolje in vlaganja v kvaliteto življenja ter kar je še podobnega. A že na področju obnove najbolj nujnih delov cestnega omrežja vse te strategije padajo na celi črti. 

Uradniki izbrali tistega, ki sploh ni izpolnjeval vseh pogojev

Zadnji primer je nov zaplet glede obnove dotrajanega železniškega nadvoza pri Mednem, ki velja s prek 21.000 prevoženimi vozili za enega najbolj obremenjenih odsekov v državi, od te ceste pa je zelo odvisno celotno SZ zaledje Ljubljane, torej Medvod, Poljanske in Selške doline z industrijskima centroma Škofja Loka in Železniki vred.

Državna revizijska komisija je namreč razveljavila razpis, s katerim je nameravala direkcija za infrastrukturo vsaj za silo umiriti že skoraj leto in pol trajajoče razmere in s postavitvijo montažnega mostu znova uvesti dvosmerni promet prek odseka. V vmesnem obdobju bi nato poiskali sredstva za drago obnovo nadvoza, montažni most pa bi zelo prav prišel tudi med samo obnovo.

Direkcija je sprva kot najprimernejšo za postavitev mostu izbrala ponudbo družbe CPV Inženiring, vendar sta se preostala ponudnika Rafael in Gorenjska gradbena družba pritožila in tudi uspela, saj je revizija ugotovila, da CPV Inženiring sploh ni izpolnjeval vseh pogojev iz razpisne dokumentacije!

Namesto da bi bil most te dni po prvotnih načrtih že skoraj postavljen, je tako celotni postopek naredil nekaj korakov nazaj.  "To pomeni, da Direkcija RS za infrastrukturo nadaljuje s fazo pregleda in ocenjevanja prejetih ponudb. Do zaključka postopka skladno s pravili postopka ni možno podajati dodatnih informacij ali komentarjev," so za zurnal24.si na kratko pojasnili na direkciji, ki jo že več kot leto dni v vlogi v. d. direktorja vodi Sergej Grmek. 

"Oviranje normalnega življenja in gospodarstva"

Župani okoliških občin pa so ogorčeni. "Izjemno nezadovoljni smo. Po vsej Poljanski dolini ta čas odpiramo nove ali obnovljene dele cest, le Medno ostaja ozko grlo, ki ovira normalno življenje ljudi in gospodarsko dejavnost na celotnem tem območju," je za zurnal24.si dejal škofjeloški župan Miha Ješe.

Od države oziroma direkcije župani pričakujejo, da bo most kljub novim zapletom postavljen vsaj do jeseni. Bodo pa župani Medvod, Škofje Loke, Gorenje vasi-Poljane, Žirov in Železnikov danes na posebni novinarski konferenci v Mednem znova javno opozorili na neustrezno in prepočasno reševanje problematike odseka.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • franke 12:20 27.maj 2015.

    BANDO ZMETAT NA CESTO. PA KAJ SE TO PRAVI. SPET JE PROVIZIJA PREMAJHNA. GOLAZEN V DRŽAVNIH SLUŽBAH.

  • Žurnalček 11:03 27.maj 2015.

    Državljani zahtevamo ,da se iz službe takoj zabriše odgovorni ! Morda komu kaj ni jasno glede tega !

  • meva 09:41 27.maj 2015.

    In kdo konkretno je kriv za tole "zamočenje" ... ne uporabljajte izraza "država" in prodajajte meglo ... izpostavite imena, jih pokličite na odgovornost, pa se v bodoče kaj takega ne bo dogajalo ...