E-Life
1638 ogledov

Internet v Evropi na resni preizkušnji

Slovenija 260.11.2013 racunalnik, internet, google, splet, spletno nakupovanje, Saša Despot
Videokonference pri delu od doma tudi pouk ter pretok video vsebin so močno obremenili internetno infrastrukturo.

Netflix bo vsaj naslednji mesec znižal kakovost pretakanja vsebine v Evropi, da bi preprečil izpade internetnega omrežja. To je močno obremenjeno zaradi pandemije koronavirusa, piše CNN Business. Iz družbe so sporočili, da bodo za 30 dni zmanjšali bitno hitrost vseh svojih video vsebin.

Koronavirus Koronavirus Svet Koronavirus: "Posnetki pljuč mladih bolnikov grozljivi“

"Ocenjujemo, da bo to zmanjšalo promet Netflixa v evropskih omrežjih za okoli 25 %, hkrati pa zagotovilo kakovostno storitev za naše člane," je povedal predstavnik Netflixa. Objava je sledila potem, ko so uradniki EU Netflix pozvali, da ne predvaja vsebin v visoki kakovosti (HD), saj je prihajalo do težav na internetnem omrežju. Trenutno je doma na stotine milijonov ljudi, ki delajo od doma, šola poteka od doma. Bruseljski uradniki so bili zelo zaskrbljeni zaradi preobremenjenosti interneta.

Internet | Avtor: Profimedias Profimedias

Še vedno dobra izkušnja za uporabnike

Evropski komisar Thierry Breton, ki je odgovoren za notranji trg EU, ki zajema več kot 450 milijonov ljudi, je v sredo in nato še v četrtek govoril z direktorjem Netflixa (NFLX) Reedom Hastingsom o pretakanju videoposnetkov.

koronavirus Svet Koronavirus: Nizozemska razmišlja o nevarni igri …

Breton pravi, da so glede na razmere brez primere, pretočne platforme, telekomunikacijski operaterji in uporabniki "vsi skupaj odgovorni, da sprejmejo ukrepe za zagotovitev nemotenega delovanja interneta med bojem proti širjenju virusa."

"Pozdravljam zelo hitro ukrepanje, ki ga je Netflix sprejel, da bi ohranil nemoteno delovanje interneta med krizo Covid-19, hkrati pa ohranil dobro izkušnjo za uporabnike," izjavo Bretona povzema CNN Business.

Video vsebine v glavnini

Po poročilu ameriškega podjetja za omrežno opremo Sandvine za leto 2019 video vsebine predstavljajo več kot 60 % podatkov, ki jih internetni ponudniki dostavijo potrošnikom, Netflix pa predstavlja slabih 12 % celotnega prometa. Googlov promet, ki ga vodi YouTube, predstavlja dodatnih 12 %.

košara zelenjava V Sloveniji Slovenija Zaradi koronavirusa vzpostavljena spletna tržnica

Evropska komisija poroča, da se je uporaba interneta močno povečala, a za zdaj niso poročali o izpadih ali škodljivih učinkih. Telekomunikacijski operaterji so se že izrekli, da podpirajo pozive, da bi stranke prešle na standardno ločljivost.

razno 28.08.13. druzabna omrezja, internet, facebook, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Facebook beleži rekorde

Internet je kljub temu pod močnim pritiskom. Facebook (FB) je v sredo priznal, da se učinki pandemije še kako občutijo na omrežju.
V pogovoru z novinarji je izvršni direktor Mark Zuckerberg dejal, da se Facebookove storitve soočajo z velikim porastom uporabe, saj je koronavirus na milijone ljudi po vsem svetu prisilil, da ostanejo doma.

Povečanje povpraševanja je opisal kot "skok visoko čez" največjo letno špico, ki jo običajno zabeležijo na silvestrovo. Predvsem glasovni in video klici na WhatsApp in Facebook Messengerju so več kot dvakrat višji od običajnega dne.

Koronavirus v Italiji Tragikomično Svet Koronavirus: Če mislite, da odziv slovenske vlade šepa, si poglejte tole!

Kin K. Leung, profesor internetne tehnologije na Imperial College v Londonu, pa ne navaja le obremenjenosti zaradi pretakanja video vsebine. Ko se podjetja, šole in univerze zaprejo, milijoni pa se učijo in delajo od doma, se bo pretok zaradi pouka in videokonference v živo povečal.

Netflix | Avtor: netflix netflix

Prenos v živo je na internetu zahtevnejši od prenosa videov, kjer se podatki razstavijo v pakete, ki se pošiljajo posamično, odložijo ali naložijo ločeno, če je potrebno, da preprečijo motnje, je za CNN Business dejal Leung.

Komentarjev 1
  • kvasetotidogajamona 08:27 20.marec 2020.

    js hoče net flix v 4k in me boli kurac za izpd interneta, nesposobneži v 2020 niste sposobni uredit vsem internet hkrati, butalci