Svet
21379 ogledov

Koronavirus: Če mislite, da odziv slovenske vlade šepa, si poglejte tole!

Koronavirus v Italiji
1/6
Profimedia
Ameriški časopis New York Times je pripravil kolaž izjav ameriškega predsednika Donalda Trumpa na temo koronavirusa. "Nič čudnega, da večina Američanov ne ve, kako resne so razmere,“ so zapisali.

Trump svoj odziv na razdejanje, ki ga je prinesel koronavirus, ocenjuje za čisto desetko.

V videu si lahko pogledate njegove izjave, s katerimi je ameriški predsednik nagovarjal državljane od konca februarja dalje.

Ameriški predsednik Donald Trump se je včeraj sicer odločil, da zaradi širjenja koronavirusa obudi zakon o vojni proizvodnji, ki je bil sprejet v času korejske vojne, s katerim bo, če bo potrebno, prisilil zasebna podjetja v proizvodnjo.

Podoben odziv na virus, kot ga gledamo pri Trumpu, prihaja tudi z ameriške televizijske hiše Fox.

Ladja Comfort (Tolažba) bo šele v naslednjih tednih priplula iz pristanišča v Norfolku v Virginiji in dodala svoje zmogljivosti sistemu bolnišnic v mestu New York, kjer so doslej potrdili že 1330 primerov okužb z virusom, zaradi česar bo kmalu sledila prepoved gibanja po mestu, razen za hrano in zdravstveno pomoč.

Druga podobna ladja, ki jo premore ameriška mornarica Mercy (Milost), pa bo iz San Diega nameščena nekje ob zahodni obali ZDA.

Trump je med drugim odredil ustavitev vseh deložacij tistih, ki ne morejo plačati stanarin ali hipotekarnih kreditov do konca aprila, in napovedal, da bo imel danes ali jutri še eno novinarsko konferenco po sestanku z uradniki zvezne Uprave za hrano in zdravila (FDA).

Trump je trenutno stanje primerjal z drugo svetovno vojno. "Sedaj je napočil naš čas. Skupaj se moramo žrtvovati. V tem smo skupaj in skupaj bomo prišli iz tega," je dejal.

Video Svet Srhljivi prizori iz Bergama: Trupla odvaža vojska

Podpredsednik ZDA Mike Pence je nato našteval vse ukrepe, ki jih je vlada doslej sprejela in pri nobenem ni pozabil dodati, da se brez predsednika Trumpa to ne bi zgodilo.

Pence je med drugim dejal, da imajo ZDA na voljo 10.000 ventilatorjev oziroma dihalnih naprav za intenzivno nego. Natančnega števila ni vedel, Trump pa je zagotovil, da jih bodo naredili veliko več.

Trump je med odgovarjanjem na vprašanja potrdil, da gre za vojno stanje, samega sebe pa razglasil za predsednika v vojni. Zatrdil je, da vlada opravlja odlično delo.

Na vprašanje, zakaj kar naprej o koronavirusu govori kot o kitajskem virusu, čeprav prihaja do rasističnih izpadov proti azijskim Američanom, je Trump odgovoril, da zato, ker prihaja iz Kitajske.

Koronavirus Koronavirus Svet Koronavirus: "Posnetki pljuč mladih bolnikov grozljivi“ maska, koronavirus Tonin pojasnil Slovenija To se je zgodilo z naročilom treh milijonov mask

V nadaljevanju je nakazal, da je zameril, ker je kitajski državni uradnik obtožil ameriško vojsko, da je prinesla virus na Kitajsko.

Trump je zavrnil oceno, da gre za rasistično opredelitev in zanikal navedbe o domnevni ogroženosti Američanov azijskega izvora. Prav tako je zagotovil, da nič ne ve o tem, da bi se v Beli hiši norčevali in govorili o koronavirusu kot o "kung flu".

Ob vseh zagotovilih, kako zvezna vlada opravlja odlično delo, pa so najbolj odmevale besede koordinatorke Trumpove delovne skupine proti koronavirusu Deborah Birx o tem, da bo kmalu prišlo do velikega skoka v številu okuženih in umrlih za koronavirusom. "Številke se bodo v naslednjih štirih ali petih dnevih dramatično povečale," je dejala.

"Vem, da boste nekateri to izkoristili za sprožanje alarma, da ZDA postajajo Italija," je dejala in pojasnila, da bo rast posledica intenzivnejšega testiranja, ki ga šele sedaj sprožajo. Birxova je hote ali nehote priznala, da je zaostanek pri testiranju v ZDA dejstvo, trenutne številke o okrog 6000 okuženih prenizke, ZDA pa so verjetno že v podobnem stanju kot Italija zaradi prepoznega odgovora vlade.

Predsednik Trump je od decembra naprej zavračal informacije o širjenju koronavirusa in trdil, da gre za medijsko in demokratsko zaroto. Sedaj z izrazi, kot je "kitajski virus", krivdo vali na Kitajsko. Na vprašanje ali Kitajsko obtožuje, da je virus nalašč spravila v ZDA, je Trump odgovoril, da tega ne dela, ampak meni, da bi jih lahko Kitajska hitreje opozorila na nevarnost.

hrvaška, kornavirus Magazin Prva smrtna žrtev na Hrvaškem znan gostinec Študentski domovi Cleaning. Slovenija Šole še dolgo ne bo: Vanje bodo namestili zdravstveno osebje

Naslednji val vprašanj o tem, da je bila kriza znana od decembra, je zavrnil, na hitro pa je opravil tudi z vprašanjem o nizkih javnih ocenah njegovega odziva na krizo. Zagotovil je, da obstaja anketa, ki mu daje zelo visoko podporo.

Trumpova vlada je skupaj z naklonjenimi mediji, ki so do preteklega tedna širili teorije zarote, zdaj krizo vzela resno in začela ukrepati.

Trump je prejšnji teden uvedel izredne razmere, danes pa med drugim napovedal, da pripravljajo komplete, da si bodo lahko zdravstveni delavci sami jemali brise in se testirali za koronavirusom.

Priznal je, da potrebujejo milijone mask, in napovedal, da bodo proizvedli tisoče in tisoče medicinskih ventilatorjev. Okrog pet milijonov mask bo zagotovil Pentagon, ki bo dal na voljo tudi svoje medicinske ventilatorje.

Trump je pripravljen povsem zapreti meje in sprejeti vse ukrepe, ki mu jih bodo priporočili strokovnjaki. Čeprav še vedno vztraja, da stanje ni porazno in se ne strinja s finančnim ministrom Stevenom Mnuchinom o grožnji 20-odstotne stopnje brezposelnosti.

Direktorica centrov za starejše in revne v ZDA Seema Verma je vse zdravnike po ZDA pozvala, naj preložijo operacije in posege, ki niso nujni, kar velja tudi za zobozdravnike.

Birxova pa je na novinarski konferenci v Beli hiši posebej pozvala mlade, naj ubogajo navodila oblasti o prenehanju zbiranj, ker iz Italije in Francije prihajajo zaskrbljujoča sporočila o bolezni covid-19 med mladimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice