Zdravje
10204 ogledov

"Na tak način je nesmiselno nositi masko"

Koronavirus v Italiji Profimedia
"To, kar vidimo na televiziji, ko ljudje nosijo maske po ulici, je nesmisel," pojasnjuje specialistka infektologinja dr. Bojana Beović.

Če hodite po ulici in na svežem zraku, daleč od ostalih ljudi, novega koronavirusa na morete dobiti, zato je nošenje mask v tem primeru nesmiselno. Tako je v oddaji na Prvem programu Radia Slovenija pojasnila vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, Bojana Beović. Smiselno je le, če ste v situaciji, ko ni možno zagotavljati distance z ostalimi osebami, ter uporaba mask pri zdravstvenem osebju. 

Poudarja, da ostaja bolj pomemben ukrep od maske še vedno temeljito umivanje rok: "Okužbo boste dobili preko kapljic iz dihal od nekoga, ki bo kašljal ali kihal. Bolj verjetno je, da bo kašljal drugje, na druge površine, ki jih boste vi prijeli in se okužili." 

Koronavirus v Italiji | Avtor: Epa Epa

Po vseh zdajšnjih raziskavah in izkušnjah s Kitajske, se virus širi predvsem kapljično, aerosol pa lahko ostane nekaj ur tudi v zraku: "Aerosol ostane nekje blizu, kjer je nastal. O tem so velike polemike in strahovi. Če se okužba prenaša po zraku, kot denimo ošpice, je veliko težje preprečiti prenose."  

"Ko odhajate ven teči, kolesariti, poskusite najti tiste točke, ki niso preveč obljudene. To je vsekakor priporočljivo. Niso pa priporočljiva mesta, kjer je gruča ljudi ali igrala, kjer se igrajo otroci. To so površine, kjer ostanejo kapljice, ki jih otrok izkašlja ..." še pravi. 

Virus lahko sicer v klimatskih sistemih brez filtrov preživi približno dve uri. Več o tem, kako dolgo lahko virus zdrži na površinah, v spodnjem prispevku:

kitajski virus - 2019-nCoV, Raziskava Zdravje Pomembno: Novi podatki o tem, koliko časa zdrži virus
 

Če smo kužni in bi radi razkužili stanovanje, moramo po besedah Beovićeve vse površine pobrisati z razkužili in prezračiti stanovanje. Podobno moramo razkužiti tudi avto, ko ga prevzamemo pri mehaniku. Najbolje ga je dobro prezračiti, vse površine in kljuke pa lahko razkužite s 70-odstotnim etanolom. 

Kaj pa pošta v nabiralniku?

"Virus lahko ostane dolgo na površinah, nekatere raziskave kažejo na to, da tudi več dni," pravi infektologinja. Ob tem dodaja, da je še vedno vprašanje, ali je takšen virus zmožen povzročiti okužbo.

Najbolj so po njenih besedah problematične gladke površine, kot sta denimo jeklo ali plastika, na papirju naj bi zdržal virus nekoliko manj časa. "Če je imel časopis v rokah pred tem nekdo drug, naj poteče nekaj časa, preden ga prebirate. Takoj po branju si umijte roke, medtem pa se ne dotikajte obraza, predvsem ne oči oziroma sluznic. Pomembno je, da si pri vsakokratnem dotikanju takšnih predmetov umijete roke," pravi. 

Kako ravnati s hrano, ki jo prinesete iz trgovine, v spodnjem članku:

koronavirus Zdravje Kako ravnati s hrano, ko jo prinesemo iz trgovine

 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar ovca
    ovca 11:11 15.oktober 2020.

    "Če je imel časopis v rokah pred tem nekdo drug, naj poteče nekaj časa, preden ga prebirate."-citirano. Zanima me, kaj pomeni "nekaj časa"? 1 minuto,1 uro, 1 dan, 1 teden, 1 mesec, 1 leto, itd. Vse našteto in še marsikaj ...prikaži večj spada zraven. Torej?

  • blayo 16:23 19.marec 2020.

    Jest pa pravim da ni nesmiselno... če se človek dosti po faci šlata, potem je zanj smiselno da ima masko. S tem bo zavestno zmanjšal količino šlatanja...

  • midos 15:38 19.marec 2020.

    To povejte vašim prijateljem na vladi