E-Life
1942 ogledov

Je v nevarnosti tudi vaš telefon?

Milijarda pametnih telefonov ima eno od starejših različic sistema Android, ki so občutljive na viruse in drugo škodljivo kodo!

Težava ekosistema Android je že od vsega začetka razdrobljenost, ki jo povzročajo izdelovalci. Preveč modelov, večina je zanimivih le nekaj mesecev, potem pa jih zamenjano novi, podpora prejšnjim pa ugasne. Kupci jih ne menjamo tako hitro in tako v uporabi še vedno najdete naprave s sistemom Android 4.4, ki ga je Google izdal že leta 2013, da o kasnejših različicah niti ne govorimo. V britanski potrošniški organizaciji Which so izračunali, da jih več kot 40 odstotkov zato ne dobiva posodobitev in varnostnih popravkov. Spletni kriminalci lahko prek njih počnejo, karkoli se jim zazdi, zato za digitalno okolje predstavljajo varnostno tveganje.

Krivda za to pa ni le na strani uporabnikov, predvsem tistih, ki se zaradi sentimentalnih ali kakšnih drugih razlogov nočejo znebiti prastarega telefona, enako krivi so tudi proizvajalci. Ti morajo namreč za vsak svoj model prilagoditi popravek, še bolj pa morebitno nadgradnjo na novo različico sistema. In dolga leta so jo raje namestili le na novejše modele, v upanju, da bo tudi zaradi tega čim več ljudi zavrglo komaj leto dni star telefon in kupilo novega. Zato varnostni strokovnjaki ocenjujejo, da so pred napadi ranljive naprave s sistemom starejšim od Androida 8, takih pa naj bi bila vsaj milijarda. Google namreč že nekaj časa ni objavil nobenega varnostnega popravka za Android 7 ali starejšega.

Ker izdelovalci naprav ne nameravajo rešiti težava drugače, kot prisiliti potrošnika v nakup novega mobilnika, imajo uporabniki, ki bi radi obdržali starejše in bili varni, pravzaprav zvezane roke. Lahko sicer namestijo novejše različice sistema, ki jih ponuja odprtokodna skupnost, vendar je postopek za večino preveč zapleten. Tako jim preostane, da namestijo protivirusni program, vendar morajo najti primernega za različico sistema, blokirajo prikaz oglasov v mobilnem brskalniku in prenehajo z nameščanjem aplikacij iz neznanih virov.

Več tehnoloških vsebin na portalu Tehnozvezdje!

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 20:23 11.marec 2020.

    evo že kle je virus, pa to ni res, povsod ga je dost

  • djdj 18:11 11.marec 2020.

    Lahko sicer namestijo novejše različice sistema, ki jih ponuja odprtokodna skupnost. Katere imate v mislih? Ubuntu? Sem ga poskušal namestiti na tablico, a sem vložil premalo časa.

Sorodne novice