E-Life
9680 ogledov

Le tako pravilno očistite tipkovnico: ne uporabljajte čistil!

Tipkovnica Profimedia
Čeprav vas ob pogledu na umazano in mastno tipkovnico popade želja po uporabi močnih čistil ... Pozabite nanje.

Umazana tipkovnica je logična posledica pogoste uporabe računalnika. Seveda boste tipkovnico dlje časa ohranili lepo in čisto, če se boste držali preventivnih nasvetov. Pred računalnikom nikoli ne jejte, tipkovnice se ne dotikajte z umazanimi rokami. Poskrbite, da bo tudi okolica tipkovnice čista, tako bo manj umazanije, ki bi prehajala nanjo. 

Kljub temu je občasno čiščenje tipkovnice nujno, a pozor. Tega se lotite skrajno previdno, da je ne poškodujete. Pri prenosnikih lahko znapačnim čiščenjem poškodujete cel računalnik!

 

Tako se lotite tipkovnice   

Ko je tipkovnica ločena od računalnika, jo boste očistili brez težav.  Prvi način, ki se ga najpogosteje lotimo, je ročno čiščenje tipkovnice. 

Začnite tako, da obrnete tipkovnico na glavo in jo nežno stresete pod različnimi koti. Če gre za brezžično tipkovnico, ji najprej odstranite baterije. Če ima priključek, jo odklopite, s krpo pa očistite tudi kabel.

Če imate mehansko tipkovnico, ki ji lahko odstranite pokrovčke tipk, jih seveda odstranite in jo tako globinsko očistite.

Po stresanju tipkovnice seveda očistite tipke s krpo iz mikrovlaken, ki ste jo predhodno namočili v razkužilo ali alkohol. Lahko jo očistite tudi s papirnato brisačko, ki ste jo namočili v alkohol, nato jo obrišete še s suho krpo iz mikrovlaken. 

Tipkovnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Vse pogostejša je tudi uporaba tako imenovanega stisnjenega zraku, ki ga lahko kupite kar v obliki spreja ... razpihovalo prahu omogoča čiščenje posebno občutljivih in težje dostopnih mest, kot so tipkovnice. Pločevinko s stisnjenim zrakom držite pokonci in stran od telesa ter jo usmerite v tipkovnico, medtem ko pritiskate na šobo. To bo ustvarilo močan tok zraka, ki bo pomagal odstraniti neželene delce.

Tretji način je uporaba sesalca, gre za najučinkovitejši pristop. Lahko kupite nežnejši sesalec za prah, ki je izdelan za nežnejše površine, ali uporabite poseben nastavek za cev svojega sesalca.  Nastavek za cev uporabljajte samo na najnižji nastavitvi, da ne poškodujete tipkovnice.

Tipkovnica na prenosniku

Podobno očistite tudi tipkovnico svojega prenosnika, tu bodite še bolj pozorni na morebitno uporabo čistil. Ker je tipkovnica prenosnega računalnika neposredno povezana s samo strojno opremo, na površini ne smete uporabljati nobenih tekočin, kot je čistilni alkohol ali milnica. Namesto tega za natančno čiščenje tipkovnice uporabite vatirano palčko ali krpo, ki ne pušča vlaken, namočeno v i alkohol. Nato tipkovnico res dobro posušite, da se izognete poškodbam.

Nered Čist dom Pod streho Pet Youtuberjev, ki vas bodo navdušili za čiščenje Čiščenje, par Triki Magazin Najboljši nasveti za čiščenje mastnih oblog in vodnega kamna v kuhinji

Pri čiščenju tipkovnice na prenosniku, najprej izklopite svoj prenosni računalnik. Ko čistite tipkovnico s pločevinko iztisnjenega zraka, pustite, da je računalnik še naprej obrnjen narobe, saj bo tako čiščenje uspešnejše. Če naletite na trdovratne ostanke, ki nočejo ven, jih lahko odstranite z zobotrebcem ali podobnim predmetom.

Pri čiščenju vam lahko zelo pomagajo vatirane palčke in zobotrebci, enostavno čiščenje si lahko ogledate na spodnjem posnetku. 

Komentarjev 8
  • rd2dmk2 09:35 22.februar 2023.

    stisnjen zrak je največja traparija. zakaj ? pogruntajte sami. p.s. tisto da daste pokrovčke tipk dol..hahaha.da vidim tistega, kijih bo nazaj dajal...in najbolj važen podatek, cigaretni dim je strup , najhujš strup za pc in vse okol njega. ker je ...prikaži več masten in se prah lepi nanj in vi ne veste kakšen je PC od kadilca. no lepo bi blo da kadilec kdaj vidi svoj PC, pa se zamisli nad svojimi pljuči in žilami. no če mi ni mar za svoje žile, pa naj se mu smili vsaj PC.

  • Ender3 17:11 14.februar 2023.

    Najpogostejša ukvara prenosnikov je politje s tekočino. Če se ne odstrani takoj baterije so posledice lahko težko popravljive.