E-Life
2921 ogledov

Naredili smo izbor računalniških igric, ki so poučne za otroke

Internet, splet, računalnik Profimedia
Predstavljamo šest računalniških iger za otroke, ki niso le zabavne, ampak tudi poučne

Določene računalniške igre so za otroke lahko nekoristne ali celo škodljive, zato je pomembno, da starši nadzorujete, katere igre igra vaš otrok in koliko časa. Vendar niso vse igre nekoristne, saj obstaja veliko računalniških iger, pri katerih otroci z igranjem razvijejo ali krepijo svojo domišljijo, iznajdljivost, reflekse in druge veščine. Spodaj je opisanih šest poučnih računalniških iger za dve starostni skupini, ki so lahko odlična alternativa računalniškim igram, ki jih igra vaš otrok in vam niso najbolj pri srcu. 

Igre za otroke, stare 7 let in več 

Animal Jam 

Igra Animal Jam je bila ustvarjena v sodelovanju z National Geographic Society, njen namen pa je poučiti igralce o zoologiji in ekologiji, predvsem preko različnih ugank. Igralec se znajde v virtualni tropski čudežni deželi Jamaa, kjer ustvari svojo žival, s katero se premika v igralnem okolju. Pri raziskovanju eksotičnega sveta se ob kliku na rastlino ali žival, pokaže fotografija in zanimiva dejstva. Z igranjem te igre se otroci seznanijo z rastlinami in živalmi, ki naseljujejo različna ozemlja in ekosisteme, kar obogati njihovo naravoslovno znanje. 

Prodigy Math 

Igra pričara domišljijski svet, ki igralca vodi skozi različne računske in geometrijske naloge, ki jih mora uspešno rešiti, da napreduje. Primerna je za otroke od prvega do osmega razreda, pri čemer otrok rešuje dane naloge glede na raven matematičnega znanja. Z igranjem te igre bo otrok odgovarjal na matematična vprašanja, s čimer bo utrdil matematično znanje in izboljšal svoje matematične sposobnosti. Zatorej če vaš otrok ne mara matematike, je ta igra odlična izbira, kako pri njem vzbuditi zanimanje za ta predmet in ga motivirati za učenje. 

Minecraft 

Minecraft je ena izmed bolj priljubljenih računalniških iger, ki združuje tako raziskovalne kot preživetvene veščine. Igra postavi igralca v svet kock, ki mu omogoča raziskovanje, zbiranje virov, izdelovanje in bojevanje. Otroci se lahko naučijo, kako se hitro in učinkovito odzvati na reševanje določenih problemov, saj morajo ugotoviti kako se ubraniti pred pošastmi. Igra otroka lahko nauči tudi medsebojnega sodelovanja, ker se mora otrok, da bi dosegel določen cilj, povezati tudi z drugimi soigralci. Poleg tega igranje igre razvija otrokovo ustvarjalnost in imaginacijo. Otroku lahko pri igranju igre pomagate, kar je odličen način za povezovanje z njim tudi, ko si želi biti pred zaslonom. 

Minecraft | Avtor: Profimedia Profimedia

Igre za otroke, stare 12 let in več 

Civilization 

Namen igre je, da igralec gradi, širi in vzdržuje svoje kraljestvo ter uprizori razvoj civilizacije od njenega nastanka do danes, pri čemer se uči različnih strategij. Igra temelji na resničnih zgodovinskih dejstvih ter starodavnih in sodobnih kulturah, zato igralce opremlja z znanjem iz zgodovine. Z igranjem te igre bo vaš otrok okrepil zavedanje, da imajo njegova dejanja posledice. Upravljal bo s celotnim kraljestvom, kar bo razvijalo njegovo sposobnost odločanja in zmožnost opravljanja več stvari hkrati. Igra ima tudi več nadaljevanj, saj je bila večkrat prenovljena in posodobljena.  

 

Scribblenauts Unlimited 

Pri tej igri igralec pomaga liku dečka, katerega poslanstvo je pomoč drugim. Igralec mora rešiti različne naloge na podlagi kreiranja različnih predmetov, ki jih ustvarja, ko jim dodaja pridevnike. Ko ugane pravi pridevnik, reši nalogo. Igra spodbuja igralčevo kreativnost in imaginacijo ter izboljšuje njegove kognitivne sposobnosti. Ker igralec pri igranju uporablja in upravlja z angleškim jezikom, je tudi odlična za utrjevanje znanja angleščine. 

SimCity 

Strateška igra SimCity je ena najbolj klasičnih priljubljenih iger za otroke, ki je tudi zelo izobraževalna. Igralcu omogoča, da se seznani s konceptom arhitekture, ko ta načrtuje in gradi svoje mesto. Otrok skozi igro spoznava, kako deluje skupnost in kakšne vplive imajo njegove odločitve na okolje, pri čemer ga seznanja tudi z naravnimi nesrečami. Igra je za otroke izjemno poučna, saj jih uči sprejemanja odločitev, razvijanja novih rešitev, kritičnega razmišljanja, odgovornosti, občutka za skupnost ter spodbuja njihovo domišljijo. 

Seveda pa zdrava mera

Seveda lahko občasno igranje igric popestri vsakdan, vsekakor pa s tem ne smemo pretiravati. Na to že dolgo opozarjajo tudi pri Safe.si: "Pretirano igranje igric (Internet Gaming Disorder) je Ameriško psihiatrično združenje (APA) zaradi mnogih možnih negativnih posledic nedavno vključilo v peto izdajo svojega kataloga duševnih motenj. Igrice lahko negativno vplivajo tako na duševno, kot tudi fizično zdravje, zato gre za področje, ki mora biti podrobneje raziskano."

Kot pojasnjujejo je za pretirano igranje igric značilen vedenjski vzorec, za katerega je značilno nenehno in ponavljajoče igranje, bodisi spletnih igric (»online igre«), bodisi tistih, za katere spletna povezava ni nujna (»offline igre«): "Motnjo lahko prepoznamo po različnih dejavnikih, kot je denimo ogromna količina časa, ki jo posameznik namenja igram, posameznik izgubi interes za svoje druge hobije, laganje o času, ki ga porabi na spletu, pa tudi skrhani družinski, prijateljski ali drugi odnosi. Strokovnjaki so razvili kar nekaj kriterijev, s katerimi motnjo odkrivajo, četudi slednja še ni priznana kot uradna klinična bolezen."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice