E-Life
9920 ogledov

Tako dobrega telefona za tako malo denarja že dolgo nismo držali v rokah

Vivo X 80 Lite
1/13
D. J.
Najprej je treba opozoriti na ime telefona – X80 Lite. Pri Vivu z oznako namigujejo, da gre za bližnjega sorodnika naprave X80 Pro, njihovega paradnega pametnega telefona, ki se ponaša z vrhunskim foto modulom in nekaterimi drugimi odličnimi lastnostmi. Toda razen imena napravi nimata prav veliko skupnega. Kar pa ne pomeni, da je X80 Lite slab telefon. Prav nasprotno ...

Poganja ga procesor MediaTek Dimensity 900, ima 8 GB spomina (ki ga je mogoče virtualno povečati za dodatnih 8 GB) in 256 GB prostora za shranjevanje.

Procesor deluje presenetljivo hitro, na svoj račun bodo prišli ljubitelj iger, ki na telefonu delujejo tekoče. Ima pa še nekaj, kar njegov glavni konkurent Snapdragon 695, namreč omogoča snemanje videa v 4K ločljivosti.

X80 Lite deluje na osnovi operacijskega sistema Android 12 z uporabniškim vmesnikom FunTouch 12. Ta je hiter in brez nepotrebne navlake, ki jo pogosto vidimo pri konkurenčnih blagovnih znamkah.

Vivo X 80 Lite | Avtor: D. J. D. J.

Na zadnji strani je modul s tremi kamerami:

  • Glavna 64 MP, f/1,8,
  • Širokokotna 8 MP, f/2,2,
  • Makro 2 MP, f/2,4.

 | Avtor: D. J. Motiv brez povečave D. J.

 

Fotografije, posnete s kamerami na zadnji strani, so za ta cenovni razred presenetljivo dobre. Posnetki glavne kamere so jasni, barve s pomočjo umetne inteligence ravno prav nasičene.

Presenečeni smo bili, da se kamera na X80 Lite pri dobri svetlobi lahko kosa tudi s fotoaparati na dražjih pametnih telefonih.

 | Avtor: D. J. 10-kratna povečava motiva D. J.

 

Detajli na fotografijah so za odtenek slabši, ko so te posnete s širokokotno kamero, a je njihova kakovost še vedno boljša kot pri tistih, ki jih posnamejo konkurenčne naprave v tem cenovnem razredu.

Vivo X 80 Lite | Avtor: D. J. D. J.

Več kot solidni so tudi posnetki, ki jih glavna kamera zajame v slabih svetlobnih razmerah.

Vivo X 80 Lite | Avtor: D. J. D. J.
Kot že rečeno, boste z Vivom X80 Lite video lahko snemali tudi v ločljivosti 4K, kar zmorejo redki telefoni v tem cenovnem razredu, smo pa bili malce razočarani nad optično stabilizacijo, ki jo telefon ponuja.

Snemanje v 4K načinu omogoča tudi 50 MP sprednja 'selfi' kamera, ki se izkaže predvsem v fotografskem načinu. Posnetki, ki jih zajame, tudi nočni, so nemara celo boljši kot pri marsikaterem drugem, bolj 'premium' telefonu.

Robovi oglati, ne zaobljeni

Vivo X 80 Lite | Avtor: D. J. D. J.
Kot kaže so se pri Vivu  odločili, da bodo navdih za oblikovanje modela X80 Lite poiskali pri iPhoneu. Kar ni prav nič narobe, kvečjemu nasprotno.

Robovi telefona niso zaobljeni, kot smo jih vajeni pri veliki večini telefonov, ki jih poganja Android, pač pa oglati, kar je običajno lastnost Applovih naprav. Na prvi pogled sicer nenavadno, a zelo všečno.

Vivo X 80 Lite | Avtor: D. J. D. J.
Predvsem pa v srednjem razredu do 500 evrov prav zaradi videza X80 Lite zelo izstopa. Velika večina drugih naprav je med seboj tako podobnih, da jih je na prvi pogled med seboj praktično nemogoče razločiti.

Ena od lastnosti, ki nam je najprej padla v oči, ko smo telefon prijeli v roke, je, da prstni odtisi na hrbtni strani praktično niso vidni. Narejena je iz hrapavega kaljenega stekla, kar pomeni tudi, da se zelo lepo prilega roki in ne drsi iz prijema, stranske tipke pa so nameščene ravno prav visoko.

Dizajn je zanimiv tudi zato, ker hrbtni del telefona spreminja barvo. Ne le, da se ta spremeni glede na kot, pod katerim na napravo gledate, na soncu bo po nekaj trenutkih iz svetlo zlate postal oranžen in tak nekaj časa tudi ostal. Prav gotovo je to trik, s katerim bodo pri Vivu privabili marsikaterega mlajšega uporabnika pametnih telefonov.

Vivo X 80 Lite | Avtor: D. J. D. J.
Vivo X 80 Lite | Avtor: D. J. D. J.
"Sunrise gold" so poimenovali barvo telefona, ki je daleč od tiste zlate, na katero človek najprej pomisli, pač pa je za oko prav zaradi prelivajočih se odtenkov zelo elegantna.

Če ne sodite med tiste, ki radi s telefonom pritegnejo pozornost, lahko izberete model "Diamond Black". Tudi pri tem je hrbtna stran iz kaljenega hrapavega stekla in tudi tu prstni odtisi niso vidni.

Telefon podpira uporabo dvojne SIM kartice, prostor za shranjevanje pa lahko razširite z dodatno spominsko kartico.

Po našem mnenju je na sprednji strani malce prenizko nameščen čitalnik prstnih odtisov. Da telefon odklenemo, je treba palec zviti v dokaj nenaraven položaj. Veliko bolje je denimo Vivo to rešil pri telefonovem bratu iz premium razreda, X80 Pro, ki je seveda tudi dražji. Ta ima enega boljših čitalnikov prstnih odtisov na trgu, tudi njegova pozicija veliko bolj ustreza položaju roke.

Nenavadno velik je rob okoli zaslona. Večina konkurentov tekmuje v tem, da izdelajo telefon, ki bo imel zaslon do roba, Vivo z X80 Lite pri tem malce zaostaja.

Vivo X 80 Lite | Avtor: D. J. D. J.

Zaslon je AMOLED z ločljivostjo 1080 x 2404, hitrost osveževanja pa 90 Hz. Priporočamo, da sistemu omogočite samodejno uravnavanje osveževanja, glede na vsebino, ki se na telefonu predvaja. Svetilnost naprave pa je za ta cenovni razred odlična, kar 1.300 nitov. Vivu malce zamerimo le zastarelo 'teardrop' obliko prostora, kjer je na sprednji strani nameščena 'selfi' kamera.

Kapaciteta baterije je 4.500 mAh, s priloženim 44 W polnilcem pri Vivu obljubljajo, da se do 60 odstotkov napolni v 30 minutah, baterija se sicer na 100 odstotkov napolni v približno eni uri.

V Sloveniji so telefon X80 Lite lansirali sredi tega tedna s priporočeno ceno 449,99 evra. Malce jim žal šepa distribucijska mreža, saj ga je od 15. novembra dalje mogoče kupiti le v eni trgovini.

Komentarjev 1
  • Kmodri 10:50 18.november 2022.

    Vseeno predrago!