E-Life
186 ogledov

Zuckerberg se je le oglasil: "To preprosto ni res"

Mark Zuckerberg Epa
Prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg je zavvrnil očitke nekdanje sodelavke, žvižgačke Frances Haugen.

Frances Haugen trdi, da spletni gigant dobiček postavlja pred dobrobit svojih uporabnikov. "To preprosto ni res," je v torkovem elektronskem sporočilu sodelavcem, ki ga je kasneje tudi objavil na svojem računu, zapisal Zuckerberg.

"Argument, da zaradi dobička namenoma promoviramo vsebino, ki jezi ljudi, je globoko nelogičen. Ne poznam nobenega tehnološkega podjetja, ki se odloči razvijati produkte, ki v ljudeh vzbujajo jezo ali depresijo. Vse moralne, poslovne in proizvodne spodbude gredo v nasprotno smer," je še nadaljeval ustanovitelj Facebooka.

Svoje trditve je podkrepil s primeri, kot je sprememba, s katero je Facebook pred nekaj leti začel svojim uporabnikom prikazovati več prispevkov njihovih prijateljev in družinskih članov namesto t. i. viralnih videov.

Stopil je tudi v bran načrtu, da razvijejo različico Instagrama za otroke, stare od deset do dvanajst let. "Realnost je, da mladi ljudje uporabljajo tehnologijo," je zapisal. Namesto da tehnološka podjetja to dejstvo ignorirajo, morajo razviti storitve in platforme, ki bodo izpolnile njihove potrebe in obenem poskrbele za varno okolje, je vztrajal.

Frances Haugen | Avtor: Epa Epa

Haugnova pričala v senatu

To je prvič, da je Zuckerberg izrecno zavrnil očitke Haugnove, nekdanje podatkovne znanstvenice pri Facebooku, o tem, kako vodstvo podjetja v želji po čim večjem dobičku zavestno ignorira in celo podpira širjenje dezinformacij in vsebin, ki škodujejo otrokom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Le nekaj ur pred tem je Heugnova v torek pričala v ameriškem senatu in politiko pozvala, naj velika družbena omrežja prisili k več preglednosti. "Facebook z izbiranjem informacij, ki jih vidimo, oblikuje naše dojemanje sveta," obenem pa spletni giganti zdaj sami odločajo o tem, kako bodo personalizirali tok novic, t. i. newsfeed, uporabnikov, je opozorila.

37-letnica je približno dve leti delala za Facebook, pred tem pa za Google in Pinterest. Njena razkritja so bila glavni vir informacij za odmevno serijo člankov, ki jih je v minulih tednih objavil ameriški časnik Wall Street Journal. Haugenova se je zaposlila pri Facebooku leta 2019, kjer je delala v enoti za družbeno integriteto. Ob odhodu je vzela s seboj več deset tisoč dokumentov, ki jih je predala časopisu Wall Street Journal. Podala je tudi anonimno prijavo komisiji za vrednostne papirje in borzo z obtožbo, da se vodstvo podjetja zaveda, da Facebook širi dezinformacije, povečuje sovraštvo in politične nemire.

Haugnova pozvala k večji preglednosti družbenih omrežij

Frances Haugen se je zazvzela za regulacijo in ne za kazenski pregon vodstva podjetja na čelu z Zuckerbergom. Haugenova je povedala, da se Facebook zaveda, da ranljivim skupinam sistem škodi, od otrok, ki so dojemljivi za kritike glede telesnega videza, do odraslih, ki so dovzetni na dezinformacije. Platforma naj bi bila narejena za izkoriščanje negativnih emocij zato, da ohrani uporabnike oziroma poveča njihovo število. "Zavedajo se, da uvrščanje na osnovi algoritmov ali angažiranje ohranja ljudi dlje na njihovih straneh. Dlje so gor, več denarja je za Facebook," je dejala Haugenova. 

Predlagala rešitve

Predlagala je, da bi objave organizirali po kronološkem vrstnem redu, namesto da dopuščajo računalniku, da predvidi, kaj želijo ljudje videti. Druga rešitev bi po njenem bila, da se doda še en pritisk na gumb pred objavo, da uporabnik razmisli, ali to res želi, kar bi zmanjšalo količino dezinformacij in sovražnega govora. Predlagala je tudi, da se starost uporabnikov Instagrama, ki je tako kot Whatsapp v lasti Facebooka, poviša s sedanjih 13 na 16 ali 18 let. "Facebook potrebnih sprememb sam ne bo nikoli uvedel, če bodo omejile njegovo rast," je prepričana Haugenova.

V ameriškem kongresu se že dlje časa vrstijo pozivi za večji nadzor nad družbenimi omrežji. Zaradi Facebooka so se v torek republikanci in demokrati poenotili kot že dolgo ne. Senatorji obeh strank so se strinjali, da bo potrebno sprejeti nove regulacije. "Naše razlike so majhne oziroma se zdijo majhne po razkritjih, ki smo jim priča," je dejal predsednik pododbora za zaščito potrošnikov v senatnem odboru za trgovino demokrat Richard Blumenthal iz Connecticuta.

Facebook Instagrm, WhatsApp | Avtor: Profimedia Profimedia

Demokratska senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar iz Minnesote je opozorila, da imajo tehnološka podjetja velik vpliv v ameriški prestolnici in so v preteklosti uspešno blokirala reforme. "Lobisti so za vsakim vogalom. Facebook in druga podjetja razmetavajo veliko denarja in ljudje jih poslušajo," je dejala.

Vendar pa bi lahko zaslišanje 37-letne Haugenove privedlo do sprememb, podobno kot se je to pred leti zgodilo s tobačno industrijo, ki je morala sprejeti zvezne regulacije.

Potem ko je Haugenova objavila obtožbe, je v ponedeljek po svetu prišlo do izpada storitev Facebooka, Instagrama in WhatsAppa, razlogi za to pa še niso povsem pojasnjeni.

Facebook Instagrm, WhatsApp E-Life To je razlog, da je mrknil Facebook

dezurni@sytria-media.si

Komentarjev 3
  • jozicamurn 18:22 08.oktober 2021.

    Kar je res je to, da ko muslimani širijo svojo propagando na FB jih noben ne blokira, če pa rečemo z argumentom in v lepem tonu kaj proti njim, smo blokirani tako s strani FB kot družno s strani muslimanov. ...prikaži več Potem pa pravijo, da smo mi islamofobi, ker oni pa niso kristjanofobi? FB je leglo lgbt-islamo-žido mafije, obrezana socialna mreža.

  • sam1 08:50 06.oktober 2021.

    Tudi jaz bi se tako branil,če bi na ta račun izgubil milijarde v zgolj nekaj urah......

Sorodne novice