Slovenija /slovenija/komentarji-in-kolumne
237 ogledov

Kako tri šole ustrahujejo pol države

Komentarjev 53
Popularni
 • Popularni
 • Najstarejši
 • Najnovejši
Pokaži odgovore
 • mph 17:44 19.februar 2015.

  Imam občutek, da si ti ta, ki se mu ne da razume ali pa noče, kar je bolj verjetno. In o programu, ki NI enak, ne nakladaj. Nimaš verouka in molitvic in ne vem kaj še vse v državnih šolah, ...prikaži več na srečo. Seveda pa je matematika, slovenščina, .... in ostalo, kar dela osnovno šolo od M. Terezije naprej, kar je sploh en največjih zadetkov civilizacije. Danes 3 take, jutri bodo pa ostale še 3 shirane državne.

 • mph 15:05 19.februar 2015.

  Nekaj podobnega s Pipistrelom in njegovim vrlim in delavnim in oh in sploh lastnikom, ki ga je postavil predvsem iz DRŽAVNIH donacij, predtežno v času JJ vlade, da lahko zdaj izdeluje igračke za bogataše. In ki, domoljub oh in sploh, ...prikaži več grozi s selitvijo s pretežno DRŽAVNIM denarjem postavljenega imperija v tujino, da bi še kakšen procent dvignil plačo svojim odlično plačanim zaposlenim.Ne vem, kaj je še tukaj za dodati. In potem se nekateri čudijo, da smo tako alergični na take podobne poskuse še na drugih področjih. Kogar je kača pičila pravijo, se boji tudi zvite vrvi.

 • mph 15:00 19.februar 2015.

  Ah, res, čudovito sklepanje, če je toliko negativnih, pa je vsekakor problem z vsemi temi, ne pa s tabo. :-) Kaj, če bi malo o sebi samokritično razmislila?In jaz sem bil v prejšnjem sistemu. Vem, da se ponavljam, ...prikaži več ampak smo vsi iz čisto navadnih delavskih družin, nobenih vez imeli, nihče bil v partiji (vsekakor pa smo bili vsi zavedni Slovenci razen enega sorodnika, ki smo vedeli, kdo se je boril ZA domovino in kdo se je boril pod kljukastim križem) .... pa je bil čudovit sistem, pisan na kožo navadnim ljudem. Kar zadeva mene bi pravica do zastonj šolstva in zdravstva morali biti vpisani v ustavo, ne pa neko fiskalno pravilo. In to smo imeli. So bile napake? Seveda, vsak sistem jih ima, če pa dam na tehtnico dobre in slabe strani smo živeli v naravnost čudovitem sistemu. Ki ga je zrušil ameriški imperializem predvsem, pa tebi ljuba RKC, pa pohlep domačih jazbecev, ki so jih podkupovali, ... da se je dobro delujoč sistem na koncu začel rušit.

 • Kranjica 14:44 19.februar 2015.

  Kot vidim, ste mi namenili rekordno število negativnih ocen, kar sem pričakovala. To je samo dokaz, da večina nima lastnega mnenja, temveč samo slepo sledi utemeljitvam levičarskih politikov, ki dobijo ošpice, če samo slišijo besedo RKC in zasebna lastnina ( ...prikaži več( razen njihove, seveda) čeprav zasebne šole ne pripadajo izključno cerkvi. Izgleda, da se zgodovina ponavlja. V časih, ko se je šolala moja generacija, je oblast preganjala vse, kar je bilo zasebnega, od obrtnikov do zdravstva, na zasebno šolo pa si nihče niti pomisliti ni upal. Tisti, ki si želite vrnitve bivšega sistema, najprej dobro preverite, kaj se je takrat dogajalo.

 • titty 08:46 19.februar 2015.

  Če so nekateri želeli odpreti in voditi zasebno osnovno šolo, je to njihova izbira. Kot je izbira (in finančna zmožnost) staršev, da otroke v te šole vpišejo. Izvajati pa morajo program kot vse osnovne šole. Kje je tu problem? Morda ...prikaži več se jim ne izplača več, je kriza in dobiček manjši? To naj vzamejo v zakup! Naj se financirajo sami in naj ne jemljejo otrokom iz javnih šol denarja. Pravijo da bodo zaprli podružnične šole, ker je premalo denarja. A denar pa je za ga v privat šole dajat!!!! Javno naj bo javno, privat pa privat!

 • MK 21:47 18.februar 2015.

  Bravo novinar! Se vidi, da nisi hodil samo v butaste šole.O Bog daj norcem pameti! Pa da njihovi mulci ostanejo v javni šoli in bomo elita lahko prehiteval po desni, kot to počnemo že zdaj. Čez 20 let ...prikaži več bodo pa ugotovili, da so nekaj zamudili. V tujini je zasebno normalno pri nas so pa normalni ljudje, ki si še danes na glavo nabijajo "titovke" so slepi za zgodovino (Repe) in tulijo proti vsaki spremembi a jih oddirajo vsakih 5 minut samo, da to ne vejo, ker menijo, da je Mercator najboljši sosed.O sveta preproščina. Dobri Bog, da jim zdravo pamet! Morda pa njim otrokom. Morda bodo oni razumeli, da nismo ravno po avnoju v Jajcu ampak leta 2015!

 • spenjac 19:47 18.februar 2015.

  V čem je poanta tega članka? da je neka stvar dopustna, ker je je malo? Torej, lahko vozim prehitro in grem v naselju, kjer je dovoljeno 30km/h 33kh/h pa to ni težava, ker je samo 3km/h preveč? G. Zalaznik, vaš ...prikaži več članek res nima pretiranega smisla.Sam menim, da naj naj obstajajo zasebne šole, država naj jim predpiše nek minimum, ki ga morajo izpolnjevati, ostalo pa naj urejajo šole same. Financirajo naj jih starši. Zakaj bi moral jaz del svojega denarja izdvajati za neko madraso ali katoliško šolo sredi Ljubljane, če pa pravzaprav sploh nisem religiozen? Zasebni vrtec za oba otroka plačujem sam, smem predlagati, da mi ga plača država? Sicer imam na voljo javni vrtec, ampak sem se odločil za zasebnega, ker je preprosto boljši za otroka. Vsi, ki imate otroke v javnih vrtcih, smrkave in zanemarjene, prosim, doplačajte še zame.Je v članku govora tudi o nekem argumentu konkurence? Je šola blago, ki ga je treba čim bolje tržiti v gospodarstvu svobodne konkurence ali je

 • Kranjica 18:56 18.februar 2015.

  To , da so "privat" šole dejansko RKC pralnice možganov, je, oprosti, bedarija. Niso vse zasebne šole v upravljanju RKC ( od osnovnih menda samo ena) , poleg tega pa poznam kar nekaj mladih, ki so zaključili šolanje na srednjih ...prikaži več zasebnih šolah, ki lahko potrdijo, da je to, kar pišeš, navadna floskula. Še bolj čudno pa je, da so zasebne šole vsako leto po anketah med najboljšimi. Tudi tiste, ki učijo, da obstaja Božiček. Kaj pa tiste, ki učijo, da obstaja Dedek Mraz?

 • Kranjica 18:48 18.februar 2015.

  Žal mi nisi odgovoril, ali se ti zdi prav, da zasebne šole izvajajo učne programe, ki jih predpiše država, financirati pa se morajo same. Pa še to mi razloži, zakaj je tak naval na zasebne šole, ki morajo vsak leto ...prikaži več zavrniti za cele razrede učencev?Če bi bile nekvalitetne, interesa prav gotovo ne bi bilo.

 • Papaja Popi 17:56 18.februar 2015.

  Če ne veš kdo ima dobiček, pač ne veš, ne mislim razpravljat.Mogoče se samo delaš, da ne veš.Mogoče si od teh dobičkarjev.In dobičkarjev pravim, ker to so ogromni zaslužki. O tem ne mislim razpravljat.Kdo jih sili ...prikaži več , da odpirajo zasebne šole---------dobiček.Potem bi lahko država vsakega privatnika financirala.Če bi jih financirali, bi šli milijoni za njihov dobiček, medtem, ko nekaterim otrokom odvzemajo malico v šolah.

 • janez-ne-jansa 14:23 20.februar 2015.

  "Je najboljša pot do kakovosti to, da prepovemo vsako izbiro. " jaz ne razumem naplačila privatnih šol iz proračuna kot prepoved izbire. Dejstvo je da je javno šolstvo zagotovljeno za vse državljane Slovenije. Zasebna šola pa je nadstandard, v kolikor ...prikaži večor se starši odločijo vpisat svoje otroke tja potem je to storitev normalno treba plačat ne vem v čem je problem?

 • mph 01:45 20.februar 2015.

  Daj preberi si malo kakšno tujo literaturo ali pa recimo Britansko enciklopedijo preden daš svoji domišljiji krila. Eno so tvoje fantazije, nekaj čisto drugega pa svetovno priznana resnica.

 • macola 23:37 18.februar 2015.

  Še enkrat počasi preberi zgornji članek....bo šlo? Ne najdem kakšne povezave s tvojim blebetanjem....Govorimo o treh OŠ od 447 OŠ v Sloveniji in programu, ki je za vse ENAK!!!

 • mph 23:19 18.februar 2015.

  Seveda. Oz. naj bo zasebno kot v tujini potem res zasebno. Rezervirano izključno za milijarderje.

 • Papaja Popi 16:57 18.februar 2015.

  Zasebne šole se nikakor ne smejo financirati iz javnega denarja.To so dejstva in tako mora biti.Ne bomo zaradi dobička posameznikov vsi plačevali.

 • mph 17:40 19.februar 2015.

  ad 3 mi res ni jasna tvoja logika. Za naciste smo bili manj vredna rasa, dobra za fizično delo in za medicinske in druge experimente. Za njih smo malo više od Romov. Nacizem je pojem zlorabe. Jasno je bilo s ...prikaži več kakšnim namenom so prišli. Komunizem po drugi strani ni prav nič grozil narodu kot narodu, cilj je bil odprava krivc. Če je bil zlorabljen kje je to druga zgodba, sam po sebi je zelo dobro mišljen.ad 4. a ti resno misliš, da na svetu ni dovolj denarja, da bi vsi zadovoljivo vsaj živeli? Denarja je še preveč samo je izjemno nepravično razdeljen. Skoraj vsi ti, ki danes vladajo in imajo milijarde (so izjeme sicer verjetno) imajo vse to zaradi izjemno krvavih in brutalnih prednikov skozi zgodovino, ki so to prisvojili z mečem in ognjem (no, pa strupi in podobnim).ad 5. ne mešajmo stalinizma ali "komunizma" v Romuniji, Albaniji, ... ki ni imel ničesar skupnega z idejo. Ljudje so imeli dovolj teh. Yu je odlično funkcionirala dokler je bil Tito, vse dolgove smo bolj redno kot

 • Kranjica 15:40 19.februar 2015.

  1) Če o sebi ne bi kritično razmišljala, bi se pridružila mnenju večine.2)Verjamem, da si bil navdušen nad prejšnjim sistemom, saj jih poznam še nekaj, ki mislijo enako. Zanimivo pa je to, da danes živijo precej bolje, kot so ...prikaži večo prej. 3) Če nekdo ve, kdo se je boril za domovino in kdo pod kljukastim križem, še ne pomeni, da je zato zaveden Slovenec.4) Res ni bilo vse slabo, drži . Prav imaš glede zastonj šolstva in zdravstva, a za to mora biti denar.5) Sistem se ni zrušil samo pri nas, ampak v večini evropskih komunističnih in socialističnih držav, a ni ga zrušil ameriški imperializem, ampak dejstvo, da so ga imeli ljudje dovolj. Kaj ima RKC pri tem, mi pa ni jasno.

 • mph 15:03 19.februar 2015.

  No, ja, do II. svetovne vojne pravzaprav nismo bili nikoli kot narod razdeljeni. Sicer je res en od atributov čistokrvnega Slovenca med drugim (ob delavnosti, kar so priznavali v tujini, kjer so Slovenci delali) tudi vrtičkarstvo, vendar nič takega. Potem ...prikaži več je prišla vojna in RKC v strahu izključno za svoje (99% nelegalno pridobljeno) premoženje, kar je bila glavna grožnja komunizma, je uspela razklat ta narod na dva dela.No, potem se je cca. četrt stoletja nazaj pojavil en Janez Janša in zgodba se je ponovila.

 • mph 23:19 18.februar 2015.

  Seveda. Oz. naj bo zasebno kot v tujini potem res zasebno. Rezervirano izključno za milijarderje.

 • Kranjica 18:34 19.februar 2015.

  Ad 3) Ne vem, kaj ti ni jasno. Trdim, da nekdo ni zaveden le zato, ker ve, kdo se je boril za domovino in kdo ne. Definicija besede "zaveden" v enem od spletnih slovarjev je: " močno pripaden; občuti močno ...prikaži več pripadnost neki skupnosti ali nazoru in to navadno tudi pokaže.."Kar se ostalih tvojih pripomb tiče, mi sistem ne da dovolj časa za obrazložitev. V glavnem se ne strinjam s tvojim mišljenjem o komunizmu. Komunizem je v EU označen kot totalitarni režim. Eno je ideja komunizma, drugo pa je izvajanje tega družbenega sistema v praksi, ki se je izrodila. Izrodila pa se je med drugim tudi zato, ker vsi ljudje ne razmišljamo enako niti nimamo enakih potreb in zahtev. Kar pa se tiče denarja oziroma bogastva, pa imaš prav, je nepravično razdeljen.In rešitev? Jo poznaš?

 • Komentirajte

  Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.