Pod streho /pod-streho/varcna-hisa
122121 ogledov

Preobrat: drva niso več najcenejše ogrevanje

Komentarjev 85
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • Pepe007 07:35 28.september 2022.

    Zanimiva tabela :). Izkoristek ogrevalne naprave (%) je pri elektriki 96, pri TČ pa 3. Neko preprosto dejstvo predstaviti z matematičnim zapisom očitno ni za vsakega.

    • tomaz43 09:27 28.september 2022.

      Zanimiva tabela, samo cifre so napačne. Izkoristek ogrevalne naprave je pri elektriki res 96, torej vstaviš 100 enot elektrike dobiš ven 96 enot toplote, pri TČ pa je 300, daš 100 enot elektrike dobiš 300 enot toplote, tudi do 500 če je voda-voda.

    • Svobodnež 09:33 28.september 2022.

      Če hočeš matematiko razumeti, rabiš več znanja, kot tapkanje po tipkovnici. Članke pišejo ljudje brez poznavanja tehnike in slabim poznavanjem matematike. Dejanski izkoristek pri toplotni črpalki bi morali v tabeli prikazati kot vrednost 300 (neka srednja vrednost). Toplotna črpalka (zrak-voda) ...prikaži več) namreč iz enega porabljenega kilowata električne energije ustvari povprečno 3 kilowate toplotne energije.

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 10:37 28.september 2022.

      Toplotna črpalka ima zadovoljiv iskoristek samo v primeru, da se temperaturo v objektu pravilno temperira. Torej mora bit stalno ogret na neko temperaturo, da ko so izskoristki zaradi hladnejšega in hkrati bolj suhega kasneje v zimskem obdobju in zgodnji pomladi..slabši. ...prikaži več Hiše z zidanimi dimniki po sredini objektov, balkoni okrog naokrog...slabo izolirane, so neustrezne za ogrevanje na toplotne črpalke..saj so toplotne izgube prevelike. Dimnik mora bifti po gradbenem in uporabnem dovoljenju ogret

    • oneh 10:52 28.september 2022.

      Kakšne to kvasiš @sonce? Kakršno koli ogrevanje imaš, mora to pokriti toplotne izgube objekta, če želiš stabilno temperaturo v prostorih. Da to pokriješ potrebuješ ali toliko litrov olja ali toliko m3 plina ali toliko pm3 drva ali toliko elektrike ali... ...prikaži več Energija pa je v vseh primerih enaka. Izkoristek TČ pa je močno odvisen od temperature ogrevne vode. Nižja kot je boljši je izkoristek. Glede toplega dimnika pa- sem pred kratkim dobil uporabno za hišo pa o toplem dimniku v njem nič ne piše.

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 12:01 28.september 2022.

      Nehej zavajat. Ker pri hladnem dimniku, skozi katerega skoz napihava še po možnosti in neizoliranimi balkonu okrog naokrog ki sevajo globoko v notranjost hiš...je gretje na elektriko pravi masaker za elektro sistem. In za lastnikovo denarnico. Odzunej ti napihava suh ...prikaži več ledeno mrzel zrak in se ti useda okrog hiše zunenjo kompresor, ti bi pa z njim še prepihano plato in dimnik grel....lepo te prosim, uporabno dovoljenje se upošteva da je to zate dobro in rentabilno in bivalno kvalitetno....

    • oneh 12:46 28.september 2022.

      Da lahko nekaj piha skozi dimnik, mora nekaj tudi van vstopati. Če pa zapreš vse vstopne odprtine pa nima kaj za pihati. Balkon ti pa predstavlja toplotni most, skozi katerega imaš neke izgube. Te so neodvisne od vira ogrevanja. Značilno ...prikaži več je, da se hladen zrak spušča navzdol in tam ostaja. TČ ima ventilator, kateri povzroča gibanje zračnih mas torej je manjša možnost, da se ti hladen zrak usede. Zadnjih nekaj let se ogrevam s TČ pa v primerjavi s plinom (pred podražitvami) prihranim za lep dopust

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 16:19 28.september 2022.

      Da se ti usede....hladen suh zrak ki ga izvrže kompresor, je težji in je pr tleh....za toplejšega je manj prostora in tudi do tebe pridet ne more ko je ta hida zima. Posledica, več megle po kotlinah in več vetra ...prikaži več kot postane ta suh hladen zrak labilen in se priključi pripotovanem...to da imaš občutek da ti je toplo noter, je ravno zato ker imaš bolj hladno zunaj.

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 16:20 28.september 2022.

      Dimnika ne moreš nikakor tako zrihtat, da ti ne povzroča usodnih izgub kot tudi ne balkona. Hiša ki je bla grajena da se ogreva na dimnik, se mora ogrevat na dimnik. Tukej prosim ne zavajaj poštenih delavnih slovencev...ki se bodo ...prikaži več spet samo nategnili kot so se z kurilcem in peleti...pa čeprav ta dva energenta celo ogrejeta tudi dimnik, a to ni rentabilno po takih cenah. Samo drva.

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 16:33 28.september 2022.

      Dimnik ogreje plato in so izgube uaradi balkonov nepomebne. Veš kaj to pomeni drugače za elektro števec...pa problem je, da bodo ljidje hkrati na mrzlem. Koliko je že teh primerov, ko so se zainvestirali in bili blazno razočarani. 6kw nasproti ...prikaži več 20kw peči na drva in več ni primerljivo. In to brez da ti zunej še dodatno miksa in hladi zrak...dim skozi dimnik gre vroč in dimnik ogreva skozi streho tako da ti le ta kontra ne bo ohlajal.dokler.je peč v obratovanju in gori.

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 16:34 28.september 2022.

      V nasprotnem primeri ti bo zunanji komprsor še dimnik od zunaj na noter hladil...pa balkone...pa tuf zrak ti zna izvlečt spet ven. Večja izmenjava zraka ye zgodi zarad stalne obdelave zunanjega zraka...trojno minus, nateg čisti

    • vzev 17:35 28.september 2022.

      @PomisliNaSonce, kaj pišeš takšne neumnosti. Imam hišo, ki ima balkon (mi ni žal, odlična stvar). Imam hišo z dimnikom. In tudi ko ne kurim, se hiša ne ohlaja tako hudo kot ti pišeš.

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 18:22 28.september 2022.

      Ne zavajej. Ker ni res!

    • vzev 18:38 28.september 2022.

      Živim v takšni hiši in zato vem kako je. Tako, da nikogar ne zavajam. In lahko povem, da začnem kuriti precej kasneje kot marsikdo okoli mene. Pa me nikoli ne zebe v hiši. Tako, da če imaš ti takšne težave ...prikaži več s hišo, rajši preveri kje je resnična težava. Mogoče menjaj okna.

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 10:50 30.september 2022.

      Vzev...Če prav razumem, ti kuriš na drva. Ko je potrebno, zaukuriš in pogreješ še mal za nazaj kolikor ti dimnik ohlaja. Mi se pa pogovarjamo o ogrevanju z toplotno črpalko. Ta je pri ohlajenemu dimniku, ki ga vse starejše hiše ...prikaži več imajo vključno z veliko površino neizoliranih balkonov, ki ravno tako kot dimnik svoj hlad sevajo v betonsko ploščo ojačano z zeležjem.

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 10:52 30.september 2022.

      To pomeni, da bo klasični radiatorski centralni sistem skoz preobremenjen...in to nobene vrste toplotne ne zmore optimalno vzdeževat in hkrati da bo ta investicija tudi generirala prihranke. Najhuje pa je, da te lahko v taki hiši celo zebe kljub temu ...prikaži več da bo topotna stalnk na maksimalnih obratih...kjer je poraba tudi 6kw ali celo več...iz sebe pa ne pomeni da bo dala trojno moč...to sredi zime niti ni možno da iz zraka potegne!

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 10:54 30.september 2022.

      Zato prosim ne zavajate z nekimi menjavami oken, in ne vem česa še...take hiše že iz temeljnov niso primerne za nizkoenergijsko ogrevanje in imajo že iz samih temeljnov prevelike izgube...pa če jih okrog in naokrog povsem zadekaš...

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 14:49 30.september 2022.

      Mal si tud preberite, kake probleme delajo te toplotne črpalke ki obratujejo predvsem neprimerno v neprimernih objektih ki se jih nizkoenrgetsko in pravilno temperirano niti ne da gret! https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/nek-caka-enomesecni-remont-nadomescal-naj-bi-ga-tes/642036

    • vzev 17:07 30.september 2022.

      @PomisliNaSonce, ne piši bedarij. Veš koliko novih hiš, ki se ogreva na toplotno črpalko in imajo talno gretje. Imajo tudi kamin. In glej ga zlomka. V teh hišah tudi ni hladno, tako kot ti pišeš. Prav tako je totalna bedarija, ...prikaži več da ti bo balkon tako hudo vplival na toploto. Tistih par metrov, ti bo tako ohladilo hišo.

  • alen04 08:19 28.september 2022.

    Katarina ti res ne ločiš zrno od pleveli oz. si šalabajzarka prve klase, še copy paste ne znaš opraviti. Naprava, ki ima najmanjši strošek ogrevanja, po tvoje ima 3% izkoristek. Ni kaj naj te nazaj v OŠ pošlje delodajalec. Žalostno ...prikaži več vse to kdo lahko členke piše. In to zelo žalostno.

    • janez.zalaznik 09:40 28.september 2022.

      Na to sem že pred objavo opozoril avtorico, pojasnila mi je, da je 3 grelno število toplotne črpalke, res pa je morda nekoliko nejasno navedeno.

    • oneh 11:02 28.september 2022.

      Pa si tudi opozoril avtorico, da če pri elektriki upoštevaš fiksne stroške pri ceni za kWh potem te lahko pri porabi 1 kWh/mesec ta stane tudi 20 €/ kWh, pri porabi 4000 kwh/mesec kolikšna bi bila pri ogrevanju z elektriko ...prikaži več pa ta stane ob 50:50 (VT:MT) le še 0,1688 €/kWh. Pa tudi izkoristki so zgrešeni. Za plin je bil 105 % izkoristek takrat, ko so se enote podajale v m3. Sedaj se pa že par let v kWh preračunano na zgornjo kurilno vrednost in je izkoristek lahko le pod 100%.

    • alen04 11:46 28.september 2022.

      janez...zelo žalostno, da tovrstne podatke navaja navaden laik....s tovrstnimi dejanji se razvrednost poklic novinarja, energetskega svetovalca... ali je res tako zelo težko dodati tistih nekaj besed in navesti, da se gre za grelno število, ki nima popolnoma nič z navedenimi ...prikaži več izkoristki ostalih ogrevalnih naprav....ne gre primerjati grelnega števila z % prihranka/porabe!!!!

  • radovednica 08:07 28.september 2022.

    Spet in spet strokovnjki na delu. Prvič, kdo in kako se spozna na te zadeve, je dokaz, primerjava izkoristkov posameznih načinov, drugo primerjava cen. Kurilno olje je 1.287/l in ne 1.32.. Izkoristek normalno dobro delujočega ogrevanja z ELKO je 95 ...prikaži več - 98 %, povprečno delujoči plinski sistem pa prav toliko, zelo redki do 100% ali nekaj več. Za takšne običajni smrtnik ni pripravljen toliko plačati. V celotni primerjavi pa ni nikjer upoštevana predhodna investicija v nekaj, če tega sistema nimaš.

  • 4krogci 07:57 28.september 2022.

    ZP...zemeljski plin...kako z avrag aje lahko izkoristek 105%?? Da o obrnjenih vrednostih pri TC in elektriki nebi zgubljal besed sploh!

  • Boris 08:46 28.september 2022.

    Dokler bodo imeli manipulatorji in novinarji prste zraven, preobratov ne bo konca. Izkoriščanje, lupljenje, dramatiziranje, vse za čim večji profit in gledanost.

  • Mitjaaaaa 10:02 28.september 2022.

    Pri vsakem izračunu pri TČ ni nikoli naveden strosek le te, ampak samo poraba, investicije 10-20k ne upoštevate! Drva so NAJCENEJŠI način ogrevanja!! So ljudje,ki imajo svoj gozd in se grejejo za nekaj deset evrov stroška letno, tisti ki pa ...prikaži več drva kupijo pri kmetu pa je letni strosek MAX 1000€!! Dragi novinar, tisti ki se ogreva na drva, teh ne kupi v Merkurju, ampak pri kmetu, v Merkurju kupi tisti, ki zakuri 1x tedensko kamin za vzdušje. Pri drvah se lahko cenkaš in zbiraš, pri plinu in olju ne!

    • lojs 10:27 28.september 2022.

      delno imaš prav, ampak dejstvo je, da se kmetje vsako leto zmišljujeo neko višjo ceno, ki se je "nalezejo" še drugi ... glede lastnega gozda, je pa res, da vsak ne more pospravljat drva, rabiš verjetno motorko, traktor, prikolico, cepilec ...prikaži več in še kaj, predsem pa znanje ... nekaj 10€ je povsem nerealna cena, traktor rabi gorivo, motorka, prevoz, ceplenje, kakšno malica in pivo več za pomočnike, itd

    • 4krogci 14:35 28.september 2022.

      micooo...em TČ je kurilnica cca 10jurjev...na drva kurilnica ta trenutek jo je tezko dobit pod 15jurjev...potem je pa tle oprema, stroji, tvoje delo,... jah se kr zoprno vse skupi nabere pr drvah...da bi pa kupu pec na drva in se ...prikaži več drva kupavu pa ne pije vode vec...pa čeprav se jih se da dobit po ccca 70€ za prm!

    • lojs 14:59 28.september 2022.

      čudno, da se vedno pozabi omenit prevoz, kot da je to nekaj samoumevnega ali pa že v ceni ... za 70€ boš dobu mešana drva, kjer je po možnosti precej lipe, nikakor pa ne pravilno sekane in sušene bukovine 1. ...prikaži več klase ... pozabi! ... ni pa samo cena energenta previsoka, tudi kurilnica, se strinjam, ampak toplotna pa tudi ne pokuri malo štroma, govorim o pravi zimi ... no, pa smo tam

    • Mitjaaaaa 00:20 29.september 2022.

      4krogci, dejmo razcistit.... TČ v novogradnjo brez dvoma podpiram! TČ v starejso hišo kot zamenjavo peči na drva pa za 10k ne boš dobil! Kot prvo se takšna hiša ogreva na radiatorje,za kar rabis visokotemperaturno TČ, ta hiša ima neizoliran ...prikaži več tlak, najbrž je še brez demita ,slani okni itd....tu pa je strošek TČ 20k + fasada + okna! In za tak denar imam drv dovolj do smrti

  • tomaz43 09:31 28.september 2022.

    60% Slovenije je pokrite z gozdom, cene drv so pa najdražji način ogrevanja. Oslarija!

    • Pišmevuh 14:56 28.september 2022.

      Ja papež ma roko gor. Še en mandat Janše, pa še po zvončke ne boš mel kam it

  • robi2107 08:01 28.september 2022.

    V Bauhausu kartonček 0.026 m3 super duper bukovih drv košta po spominu 5.74 eur. Ceno za kubik si računajte sami. Namig: ni majhna.

  • Štajerc790 15:06 28.september 2022.

    To je laž, mi smo za hišo pred 1mesecem naročil razsekana mešana drva z dostavo razcepljena in razrezana na 30cm dolžine. Je bila tudi bukovna mešana z jesnom, hrastom in javorjem ki tudi dobr gorijo in smo plačali samo 70€ ...prikaži več€ na m3 tako, da se izogibajte merkurja ali obija kjer so imeli že lansko leto 2021 ceno za bukovino 100€ in 120 na m3, samo tepci bi kupili po taki ceni. Ogrevanje za hišo z 200m2 samo na drva za celo zimo je 100% cena samo 1350€.

    • wolfenstein 10:07 29.september 2022.

      Ta provladna žuta štampa zavaja v vsakem drugem prispevku. S kavča so videli ceno palete drv v Bav bavu, Obiju,...ipd., ki je tudi preko 200€, kar je nerealno. Vsak, ki to kupi po takšni ceni je bebec. 70€/m3 je realna ...prikaži več cena povsod, razen pri pohlepnih trgovcih, ki računajo na naivnost potrošnikov. Provladni mediji pač farbajo ljudi v korist elektrike. Vlada bi najraje, da si vsi omislijo sončno elektrarno, TČ ali kakšen drugi zeleni nateg, gozdovi pa postanejo državni.

  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 07:46 28.september 2022.

    Kurjača pri drvah noben ne priračuna. Bo pa zanimivo, koliko hiš bo praznih ostalo...ker zdajšnja mularija ne bo kurila na roke več. Ste jih preveč odvadili delat. Pa tud niso več tok naivni, kot njihovi starši in stari starši ki ...prikaži več so jih z vsem naplahtali. Najprej z cisternami in gorilci za nafto, pol z zalogovniki in gorilci za pelete....zdej pa spet nazaj na drva :)...zanimivo šele prihaja, ker ste mladino medtem delat odvadli. Z podcenjevanjem dela seveda, da se razume. Ni nč narobe z mladimi

    • vzev 17:37 28.september 2022.

      Se tem se pa popolnoma strinjam. Pa spadam še med kar mlade. Toda meni ni težava delati. In zato mi je trenutno ogrevanje na drva najbolj racionalen način ogrevanja. Pač enkrat na leto pripraviš tista drva in je stvar rešena. ...prikaži več Kuriti pa res ni težava. Je pa cena ogrevanja vsekakor krepko pot 1000€.

  • jakec1575 14:23 28.september 2022.

    Ne razumem. Drzavne gozdove je treba itak cistit. Razen ce je vse,smreka in bor. Pol razumem. Sam pol je treba letos povsod bukev posadit

  • optimist11 08:36 29.september 2022.

    Počakat da se razmere malo stabilizirajo in potem sprejemat odločitve. Ta čas pa borba da zimo prebrodimo z čim nižjimi stroški.

  • joze95 11:21 28.september 2022.

    Kakovost informacije na nivoju polpismenega novinarja. Oznake v tabeli nedorečene. Primerjava pa tako kot košarica vlade RS. BEBASTO! Pričakujem čimprejšnji izbris komentarja zaradi zaščite integritete avtorja.

  • Avatar Leon
    Leon 09:48 28.september 2022.

    Gozdovi so polni padlih dreves ,ki jih nihče ne odstrani ! Obvezno čiščenje gozdov in potem bodo lastniki ponujali brezplačen odvoz . RKC ,ki so največji lastniki gozdov v Sloveniji so s prevarami in pomočjo domačih izdajalcev prišli do narodnega ...prikaži veča premoženja ,ki je bilo nekoč v lasti slovenskih kmetov .

    • vzev 17:29 28.september 2022.

      Za gozdni sistem, sploh ni vredu, da se čisto vse podrto drevje pospravi.

  • Avatar zoo
    zoo 12:43 28.september 2022.

    Lani poleti je bilo treba za prostorninski meter odšteti približno 80 do 90 evrov, Kje je bilo lani toliko, na Gorenjskem?, pri nas od 60€ do 80 € letos , ko je šlo gorivo gor, takrat tudi drva.

  • radovednica 08:12 28.september 2022.

    Potrebna količina ELKO za povprečno stanovanjsko hišo 3000 l/sezono? Pa kaj še? A to pomeni vse kuriti na polno, celo sezono, neizolirana hiša, polodprta okna ali kaj? Dokazano, dvostanovanjska hiša, solidno do dobro izolirana, stara okna 35 let, ogrevanje na ...prikaži več ELKO. Poraba 1000 - 1200 l/sezono, že vseh 30 in več let. Pri tem pa ne pozabiti, da nikakršna dodatna investicija ni potrebna, podobno kot bi bilo potrebna za popolno predelavo na TČ (cca. 20 - 30000 €). Prekomerna poraba elektrike????

    • mojsterjaka 09:48 28.september 2022.

      Še en, ki se tolaži s svojimi napačnimi predpostavkami in 'izračuni'. Koliko ti porabiš l olja ne pove nič, ker na to vpliva več dejavnikov. Stroški montaže TČ pa 20 - 30k je tudi 'tolažba' samega sebe.

    • Svobodnež 09:51 28.september 2022.

      Pretiravaš pri toplotni črpalki! Malce boljša toplotna črpalka zrak-voda z montažo vred in upoštevanjem EKO subvencije (2.500 €) ne stane več kot 10.000 €. V dveh dneh je vse dokončano. To povem iz lastne izkušnje. In vsaka ti čast, če ...prikaži več ti uspe DVOSTANOVANJSKO hišo s solidno izolacijo celo zimo ogrevati s 1.000 litri kurilnega olja. V mojem precej podobnem primeru je bila poraba kurilnega olja od 2.500 do 3.000 litrov na sezono. Pa nismo pretiravali in se šetkali po stanovanju v kratkih rokavih.

    • oneh 11:07 28.september 2022.

      Veš da gre s 1200 l olja. Podobno ko pokuri sosed. Seveda pa z oljem kuri le takrat, ko ga ni doma in le toliko, da mu v hiši vse ne pomrzne. Drugače pa pridno nalaga drva. Seveda v debatah ...prikaži več o porabi tistih nekaj pm3 drv "kao pozabi" omeniti.

    • radovednica 08:31 29.september 2022.

      Odgovor vsem vam "poznavalcem". Če hočeš uporabljati TČ, ki sama zrak-voda res stane med 10 in 15000 €, moraš najprej pripraviti za to velik prostor, dodati še vse inštalacije. TČ običajno deluje le v nizkotemperaturnem sistemu, to pomeni, zamenjati vse ...prikaži več radiatorje ali karkoli že. TČ deluje le do (+5stopinj), potem pa veselo kuriš elektriko, ki je, vedno dražja. Obstaja seveda tudi ponudba TČ za visokotemperaturni sistem, koliko stane? In, za takšen objekt potrebuješ, po dobrem izračunu, TČ 30 kW

  • lojs 09:47 28.september 2022.

    samo to bi dodal, da drva ne spadaja na kontroliran in urejen trg... o tem bi se lahko bolj poglobilil... zame ni urejen trg, da gledam po oglasih na bolhi, kdo jih prodaja dražje, pa jasno brez ddv... ti kmetje ...prikaži več (lastniki) umetno manipulirajo s cenami, najraje bi seveda vse prodali v tujino, domačin je pa nepomembe... ko začne eden nabijat ceno(brez vsake osnove), sledi verižna reakcija in smo tam... to je divji trg, ne pa urejen in kontroliran trg... koliko lesa pa strohni v gozdu,pa drugič

    • Avatar Leon
      Leon 09:50 28.september 2022.

      RKC je največji lastnik gozdov v Sloveniji .

    • oneh 11:13 28.september 2022.

      In kje je problem, kdo je lastnik gozdov? Si že videl kakšnega duhovnika, da hodi po gozdu in pripravlja drva? Letni etat, kateri jim predpiše pristojni logar dajo v odsek enemu od gozdarskih podjetij. Kaj gozdno podjetje potem naredi z ...prikaži več odkupljenim lesom pa RKC nima več vpliva. Pa kaj, važno je da nabijamo po RKC in normalnimi saj sedaj je svoboda in levaki plešete.

    • lojs 11:23 28.september 2022.

      ja sej to je najlažje, čeprav ne razumem, zakaj je levičarska oblast hodila na obiskt v "pedofilski" vatikan, čudno ... imamo privat lastnino, tudi rkc, imamo pa tudi državne gozdove, ja kaj je pa s tistim lesom? tukaj ima država ...prikaži več zagotovo vpliv, s tem bi pa tudi prisilila kmete in prevsem mešetarje, da se prilagodijo ceni ... to očitno ni pomembno

  • stromar 12:19 28.september 2022.

    Letos pozimi se vidli ne bomo od dima, 1,3 mio fosilnih avtomobilov, kje je tovorni promet, PM 10 delci, ko se bo pokuril ves premog, nafta namesto plina, mokra drva in vsa svinjarija. Z mojo 20 kW MSE in 10 ...prikaži več kW otočno SE, ogrevanje toplotna in 3 BEV ne bo neke zime, tudi kadi se nič

    • vzev 16:56 29.september 2022.

      In koliko let se že kuri, pa koliko let se vozi dizla, pa ni nikogar motilo, dokler niso zaželi to eko politiko, ki je namenjena samo temu, da vse draži in nam komplicira življenja.

    • stromar 17:25 29.september 2022.

      Kurjenje za ogrevanje in dizel za prevoz so zgodovina, to je isto kot bi kuril eur in samo da se kadi

    • vzev 18:06 29.september 2022.

      Kurjenje drvi vsekakor ni zgodovina. Kdo je pameten tudi v nove hiše daje peči na drva. Če druga ne kot rezervo. Vsakemu je pa jasno, da je to najcenejši način ogrevanja.

    • stromar 23:28 29.september 2022.

      Samo eden sosed kuri mokra drva in cela dolina ne more pozimi biti zunaj, prezrečevanje samo ko je veter v nasprotno smer. Za 10 let seštej vse stroške elektrike doma, goriv za vsa vozila in ogrevanja, dimnikarja, servise, o času ...prikaži veču ne bi, pa da vidimo kako poceni je to in koliko dima, PM delcev in ostalih dobrin

    • vzev 17:13 30.september 2022.

      Opisuješ stvari, ki večina ljudi niti malo ne brigajo. Prej smo lahko več sto let brez težav kurili, pa ni nobenega motilo. Dokler se ni začela ta eko politika.

    • stromar 20:04 30.september 2022.

      Ti kar kuri dalje, ni mi pa jasno zakaj imaš vso moderno navlako, če je ok kar smo več 100 let delali. Taki so na koncu najbolj glasni in pametni, ko jim vklopi, da so malo ali veliko za časom

    • vzev 22:14 30.september 2022.

      Kaj kje pišem kaj proti moderni tehnologiji? Jo obožujem, toda ne pa tam kjer mi po nepotrebnem draži življe in ga tudi dodatno komplicira. Vse to nam pa povzroča ta eko politika. Zaradi dizla, pa res ne bom nič slabše ...prikaži več živel, prav tako ne zaradi drvi.

    • stromar 10:12 01.oktober 2022.

      Meni eko politika in tehnologija nič ne komplicira in draži, pravzaprav doživljensko, zastonj vsa elektrika doma, ogrevanje hiše in elektrika za 3 avtomobile, nič dimnikarjev, servisov, j..... z drvmi, nič svinjarije, dima, hrupa, v kleti namesto peči, cistern in skladovnic ...prikaži več drv, stanovanje, fitnes, savna. Daj tule napiši koliko boš ti dal za te stroške in izgubil časa v 30 letih pa da vidimo

    • vzev 10:50 01.oktober 2022.

      Če grem kupiti toplotno bom za njo dal vsaj 10.000€. To pomeni imam za ta denar za več kot 10 let ogrevanja na drve. In kaj se bo zgodilo pri kakšnih 15 letih? Ja lahko boš kupil novo toplotno in ...prikaži več dal za njo zopet lep kupček evrčkov.

    • vzev 10:52 01.oktober 2022.

      In če nisi kupoval ravno najcenejših stvari, si ti za tole vse skupaj plačal skoraj 100.000€. Kdaj se ti bo pa to povrnilo? Moraš pa računati, da nobena od teh stvari ni večna, in tudi izkoristek se bo z leti manjšal.

    • vzev 10:54 01.oktober 2022.

      In kakšen strošek je dimnikar? 20€, da ti da papir, druga tako ne dela, ker dimnik očistiti ti pa zna že pet let star otrok. Saj razumem, da ni potrebno delati, toda jaz rajši grem pripravljati drva nekam v gozd, ...prikaži več kot pa da se bi gonil po fitnesu.

    • stromar 12:58 01.oktober 2022.

      Sožalje, jaz sem že samo s toplotno v 25 letih prihranil vseh 100.000 eur, kolikor me je prišlo vse tole in je tudi že vse plačano, v nadaljnih 30 letih pa bomo prihranili 300.000 eur, čas, udobje in v vsem ...prikaži več boljše ga pa ni denarja na svetu. Še vedno nisi povedal koliko na leto in v 10 letih daš za elektriko doma, gorivo za vse avtomobile in ogrevanje

    • vzev 13:15 01.oktober 2022.

      Kako si pa uspel s toplotno prihraniti 100.000 eurov? Kaj pa potem ogrevaš? Cel blok? Pa v 25 letih niti za 20.000€ ne porabim za ogrevanje, ne pa da bi lahko prihranil 100.000€. Glede goriva za avto, pa tukaj ne ...prikaži več morem upoštevati, ker mi je bolj važen užitek v vožnjo. In zato je lahko ev. avto zastonj, pa bi kljub temu rajši imel ICE.

    • stromar 19:50 01.oktober 2022.

      4000 litrov kurilca letno, pa si zračunaj, pa je hiša za 3 družine dobro izolirana. Ti še BEV od daleč nisi videl, v vsem neprimerno boljši, ogromna moč in stalni navor, nizko težišče, tišina, ni menjalnika, polni se ponoči doma, ...prikaži več ogromen domet, z mojim letno 50.000 km, v 4 letih 200.000 km pa se še ogrel ni, kot nov, domet enak, zavore obraba diskov 1 mm, ni denarja da bi se še vsedel v jakodimiča

  • rokobert 11:27 28.september 2022.

    @Mirjaaaa...saj pri drvah tudi ne omenjajo strosek peči...če imaš svoj gozd tudi ne pride zastonj!!! A traktor za hlode ven vlacit je zastonj,pa motorka je prec več kot jurja...pa zaščitne hlače,čelada,slušalke,bencin...pa 100x prekladati,zjeban avto in prikolica,čas je tudi zastonj,pa cepilka,sekira,tnalo,"trilijaužentkrat" ...prikaži več" čiščenje peči,vsako leto dimnikar je tudi zastonj,odtrgana ramensa vez,operacija in zdravljenje (kot je to bilo pri mojem ocetu)-vse zastonj...ja,pa ja😂🤣 Pri TČ tega ni!!

    • Mitjaaaaa 11:50 28.september 2022.

      Ne sam, da si nesposoben sin, ki ne zna očetu pomagat,si tut nesposobn brat in razmišljat! Kje sem napisal, da je ZASTONJ? ČE imaš svoj gozd in če imaš orodje doma (lastniki gozdov so PRAVILOMA tudi lastniki neke zemlje, ki ...prikaži veči jo obdelujejo, zato sta traktor in prikolica že doma) ,motorka in cepilec pa tudi nista strošek, pa še oboje si lahko sposodiš, te pride strošek ogrevanja z drvami DALEČ najnižji!! PIKA! In ko berem o 2000€ stroski z drvi se samo smejim! 😀

    • rokobert 14:51 28.september 2022.

      Če bi imel kaj pojma o denarju...ce imaš grunt,kmetijo,gozd...si kmetovalec,ti je čas najvecji strošek...in ti je v interesu,da drugi zagajo,podirajo itd...ti pa pobereš cvenk😉...ne pa da boš izgubljal čas v gozdu in posestvu,za to,da bi prišparal 500€,ker jih boš drugje ...prikaži več izgubil neprimerno več. Za druge,k niso kmetovalci,posestniki oz. lastniki gozdov,pa normalno-pozabi drva! Drva so smiselna samo za tiste,kateri z "gasperckom" ogrevajo prostor ali dva,ker ne zmorejo kupiti niti kime za 800€.

    • vzev 16:57 29.september 2022.

      Zakaj bi pa moral imeti zaščitne hlače in čelado. Jo nima skoraj noben kmet, pa čisto normalno podira in spravlja drva.

    • rokobert 09:31 30.september 2022.

      Toliko o inteligenci😂🤣....a obstaja še kak boljši nacin napisati,da si butelj? Bi si prihranil trud pisanja štirih vrstic in takoj napisal "butelj sem"....ampak...komu jaz to pišem🙄

    • vzev 17:10 30.september 2022.

      Kot sem ti napisal. Večina kmetov nima čisto nič od tega pa čisto normalno delajo. So to zaščito so začeli komplicirati zadnja leta. Prej so pa več kot 100 let, delali brez tega pa ni bilo težav. Kaj ti pomaga ...prikaži več zaščitna obleka in čelada, ko na tebe pade drevo? Čisto nič.

    • rokobert 20:44 30.september 2022.

      ...moj starejši brat...fuknjen na drva...ponosen na Husqvarno za jurja-šeststo je tudi shajal brez...čisto brez problema...dokler ni bil problem...skoraj 40šivov po dolgen zraven "piščali"...pa je imel neizmerno srečo🧐...pol pa je bil denar za zaščitne hlače, Ali pa drugi primer sošolc še ...prikaži več djak,so podirali za mlaj...pa mu je prijatelj zarezal v trebuh in razčefu... črevesje...ga pol leta ni bilo v šolo,in je imel srečo,da je sploh preživel. Ja imaš prav...so čisto normalno delali🙄

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 06:55 28.september 2022.

    Zaradi hlapčevskih politikov imamo takle.Živimo skoraj v gozdu pa moramo plačevati ceno drv kot da so uvožena iz Avstralije.Volili bi Resni.ca ne pa ostale hlapce.Zdaj je kar je in čuti in trpi

    • 4krogci 07:56 28.september 2022.

      Sepravi bi po tvoje mogli volit dobrega prjatla od JJja? Ma da nebi res!!

    • robi2107 08:02 28.september 2022.

      Menda se večina uvozi iz Bosne.

    • optimist11 08:15 28.september 2022.

      Tvoj zapis sploh ne bi bil slab...če ne bi omenil Resni.ce

    • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 09:15 28.september 2022.

      Resnica je tudi to ,da se bentite samo hlapci

    • robi2107 09:28 28.september 2022.

      Pa keri kurac bedasti da lahko minus za DEJSTVO???? Dejstvo, ej, ne vrednostno sodbo!!! Eni so res haupt idioti. Za ferderbat. Ne morem rečt drugega.

    • robi2107 09:29 28.september 2022.

      A sem jaz kriv, če se večina drv uvozi iz Bosne, ti kreten kretenski, ki talaš minuse za DEJSTVA? Pejt si ti mal glavo pregledat.

    • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 09:37 28.september 2022.

      nimaš več minusa

    • robi2107 10:12 28.september 2022.

      Nisem vedel, da se ga da tudi odstranit. Saj meni se v osnovi za to j**e, mi pa gre na q**** butast folk, ki je toliko zaverovan v tisto svojo ideologijo, pa naj bo ta katerakoli, leva ali desna, rumena ...prikaži več ali zelena, pikčasta ali progasta...., da se je pripravljen skregat tudi s preverljivimi dejstvi. Kot da je komentator kriv za ta dejstva. Abotno.

    • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 11:37 28.september 2022.

      saj se ga ne da,jaz sem se zajebu,spremeniš ga lahko,zbrisat pa ne moreš

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.