Gorenjska
12648 ogledov

Blagovna znamka Adria Airways v roke arabskemu poslovnežu

slovenija 17.06.13, Adria, Adria Airways, Slovenski letalski prevoznik, letalo, Anže Petkovšek Stečajni upravitelj Adrie Airways je blagovno znamko najprej prodajal po izklicni ceni 100.000 evrov. V tretjem poskusu je dobil bistveno manj.
Kupec blagovne znamke Adria Airways je državljan Združenih arabskih emiratov Munif Otman Tarmum, je razvidno iz sklepa sodišča o soglasju k sklenitvi prodajne pogodbe, objavljenega na Ajpesu. Arabski poslovnež je za blagovno znamko odštel 33.400 evrov, plačal je tudi pripadajoče stroške prodaje.

Tarmum je oddal najvišjo ponudbo za nakup blagovne znamke letalskega prevoznika Adria Airways v stečaju. Upravitelj Janez Pustatičnik je februarja, ko je v tretjem poskusi vendarle uspel prodati blagovno znamko, že razkril ponujeno ceno in dejstvo, da bo blagovna znamka očitno pristala v tujih rokah, imena kupca pa ne.

Vlagal je tudi v govedorejo v Braziliji

Tarmum je po navedbah spletnih Financ v preteklosti zavzemal pomembne vodstvene pozicije v številnih finančnih skladih in korporacijah. Med drugim je bil soustanovitelj sklada Abu Dabi Equity Partners (ADEP), ki je pred leti vložil 25 milijonov dolarjev v vzrejo 70.000 glav govedi v Braziliji.

Tarmum je tudi predsednik uprave državnega premoženjskega sklada v Združenih arabskih emiratih, pred tem pa je bil na vodilnih funkcijah državnega premoženjskega sklada Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), zadolžen za naložbe v Evropi. Študij MBA je končal na univerzi Strathclyde v Združenem Kraljestvu, še navajajo Finance.

Tarmum je v last dobil pet blagovnih znamk, logotipov in spletnih domen. Blagovna znamka in logotipi so večinoma veljavni do leta 2024, mednarodna registracija pa velja do leta 2026.

Upravna stavba in zemljišča na prodaj za 4,1 milijona

Pustatičnik je blagovno znamko Adria Airways uspel prodati šele v tretjem poskusu. Sprva je bila izklicna cena določena pri 100.000 evrov, upravitelj pa je na koncu iztržil občutno manj.

Adria Airways, ki je bila v lasti nemškega sklada 4K in z njim povezanih oseb, je v stečaju pristala jeseni 2019.

Do zdaj je stečajni upravitelj od pomembnejšega premoženja poleg blagovne znamke prodal Adrijino spričevalo za letenje, ki ga je na dražbi za 45.000 evrov kupil poslovnež Izet Rastoder, a za zdaj nadaljnjih postopkov za obuditev prevoznika še ni izpeljal.

Adrijino letalsko šolo pa je kupil Inštitut za ustavno ureditev in človekove pravice, ki je v lasti pravnika in predsednika upravnega odbora Nove univerze Petra Jambreka.

Danes je stečajni upravitelj Pustatičnik objavil vabilo za javno zavezujoče zbiranje ponudb za upravno stavbo propadlega letalskega prevoznika s pripadajočimi zemljišči. Izhodiščno ceno je postavil pri 4,1 milijona evrov (brez DDV), rok za oddajo ponudb pa je 30. junij.

 

Komentarjev 3
 • villa 14:54 22.april 2021.

  Ce kdaj, me vedno zaboli srce, ko unicili Adrio. To pomeni upad v turizmu in gospodarstvu. Kaj mislite, da se vsi vozijo z nizkocenovnimi letalskimi druzbami, pa da se vozijo nekam v tujino na letalisca, namesto, da bi pristali v ...prikaži več Ljubljani. Unicite vse, kar je se ostalo. Samo se pot pod noge, pa drugam.

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 22:49 21.april 2021.

  In kaj bo zdaj ta Arabec z blagovno znamko? OOO, pa poštenjakar Jambrek je tudi kupoval ostanke Adrie. Ko simpatiziraš z desnico imaš dovolj umazanega denarja da lahko kupuješ Adrijino letalsko šolo, saj jo Inštitut za ustavno ureditev in človekove ...prikaži veče pravice nujno potrebuje.

 • Avatar tupatam
  tupatam 19:09 21.april 2021.

  Noro,vse so sfučkal,vse kar se je ustvarjalo leta in leta,gabra politična,podkupljena.