Gorenjska
482 ogledov

Danes goduje zavetnik Kranja

Marko Pršina
Danes goduje sveti Kancijan, zavetnik Kranja. Po njem je poimenovana cerkev v starem mestnem jedru.

Cerkev sv. Kancijana in tovarišev mučencev v Kranju se od letos ponaša s statusom kulturnega spomenika državnega pomena. Spomenik ima izjemen kulturni pomen kot pomembna zgodovinska lokacija, mestna prostorska dominanta in izjemna poznogotska dvoranska cerkev, primerljiva s sočasnimi dvoranskimi cerkvami v srednji Evropi, so zapisali na Ministrstvu za kulturo.

KULTURA Gorenjska Osrednja kranjska cerkev od zdaj kulturni spomenik državnega pomena

Od februarja naprej dnevno vsako uro od jutra do večera lahko mimoidoči prisluhnejo tudi melodičnemu zvonovju. »Melodična zvonovja so pogostni sestavni del mogočnih cerkva oziroma mestnih stavb po Srednji in Zahodni Evropi in turisti ter obiskovalci trgov pred cerkvami z veseljem prisluhnejo njihovim melodijam. V Sloveniji je nekaj »poizkusov« tovrstnih postavitev, vendar ne s toliko toni oziroma zvonovi, ki so namenjeni prav igranju melodij in so vliti v posebnem močnejšem »rebru« ter natančno uglašeni,« je pojasnil kranjski župnik dr. Andrej Naglič.

Obiskovalci Kranja lahko vsako uro prisluhnejo drugi melodiji, ki jih odzvanja zvonovje. Zjutraj, ob 7.30 se prvič oglasi z napevom »Je angel Gospodov«, dan pa zaključi ob 21.30 s priljubljeno pesmijo »Angelček varuh moj«. Vmes lahko poleg cerkvenih pesmi slišimo tudi nekatere druge posvetne.

TURIZEM Gorenjska Kranj ima novo edinstveno (turistično) atrakcijo

Poleti pa bo obiskovalcem kranjska osrednja cerkev ponudila še turistično zanimivost. Zvonik bo namreč odprt za javnost, ki bo lahko uživala v veličastnem razgledu na Prešernovo mesto. Obnova notranjosti več kot 60 metrov visokega zvonika se je začela lani, obiskovalci pa se bodo po strmem stopnišču lahko povzpeli nad obnovljene zvonove in stopili na razgledno ploščad, ki z višine 40 metrov nad mestom nudi veličasten razgled.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

 

Komentarjev 1
  • Christina_Wood 15:12 31.maj 2021.

    Začnite delati doma. To je tisto, kar sem finančn0 najbolj nagrajeval. V petek sem po zaslužku 44.789 ameriških dolarjev prejšnji mesec dobil odličnega Audija A5. obiščite to spletno stran tukaj. .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦