Gorenjska
1199 ogledov

Drevored vijoličnih jelš po zaslugi botrov in donatorjev

Drevored, kr posvoji drevo, Kranj, okolje
1/4
Anže Krže/Mediaspeed Donatorji in botri dreves, ki po novem rastejo ob Cesti Rudija Šeliga, so danes, 11. marca 2022, od župana Matjaža Rakovca prejeli zahvalo in posebno listino.
V Mestni občini Kranj so danes, 11. marca, z otvoritvijo novega drevoreda na vzhodnem delu Ceste Rudija Šeliga sklenili akcijo »KR posvoji drevo«, katere cilj je v sodelovanju z lokalnim prebivalstvom dodatno ozeleniti mesto z okolico in jih s tem tudi aktivno vključiti tudi v skrb za okolje. Novi drevored z 42 vijoličnimi jelšami so tako kot donatorji podprli Domplan, d. d., Merkur trgovina, d. o. o., in Eltron, d. o. o., drevesa pa imajo tudi svoje botre.

V Mestni občini Kranj so novembra lani zagnali akcijo »KR posvoji drevo« in k sodelovanju povabili lokalna podjetja kot donatorje sadik za zasaditev zelenega pasu ob Cesti Rudija Šeliga, občanke in občane pa kot botre s sofinanciranjem vzdrževanja dreves ali več njih. Rezultat pozitivnega odziva je novi drevored z 42 drevesi vrste vijolična jelša (Alnus x spaethii), ki nosijo označbe z nazivi donatorjev oziroma imeni boter in botrov.

»Ljubo mi je, kako v Kranju vztrajno pišemo zgodbe o zelenem Kranju, tokrat premierno skupaj tako s podjetji, kot z občankami in občani. Veseli me pozitiven odziv na našo pobudo, ki je obenem spodbuda, da z zasaditvami še nadaljujemo. Hvala donatorjem, družbi Domplan ter podjetjema Merkur in Eltron, ter vsem botram in botrom, da ste se nam pridružili na tej poti ozelenjevanja našega Kranja in tudi na ta način skrbite za okolje, v katerem sobivamo,« je na dogodku, ki so ga z glasbo popestrili nastopi učencev Glasbene šole Kranj, povedal župan Matjaž Rakovec.

»V družbi Domplan se zavedamo pomena zelenih površin in čistega zraka v mestnem okolju. Delovanje naše družbe je usmerjeno v trajnostni razvoj in skrb za okolje, zato smo z veseljem pristopili k sofinanciranju zasaditve in vzdrževanja desetih dreves,« je ob prejemu listine o donatorstvu povedala direktorica družbe Domplan, d. d., Saša Krč.

Podobno razmišljajo tudi v Merkurju. »Odločitev za pomoč pri zasaditvi novega drevoreda v Kranju izhaja iz Merkurjeve iniciative Za zelen planet, ki je naš dolgoročni projekt. Zavedamo se, da so trajnostno naravnane aktivnosti tiste, ki lahko prispevajo k bolj zelenemu planetu. Donacija za zasaditev dreves je dodaten kamenček v tem mozaiku, ki ga počasi, a vztrajno sestavljamo. Verjamemo, da na ta način lahko dodatno poskrbimo za okolje in posledično lokalno skupnost, v kateri podjetje deluje. Zavedamo se, da je pot do trajnostnega poslovanja tekma na dolge proge, zato želimo prav s takimi majhnimi, a vztrajnimi koraki ozaveščati tako svoje sodelavce kot tudi kupce in poslovne partnerje in jih z lastnim zgledom spodbuditi k dejanjem, ki skrbijo in pripomorejo k bolj zelenemu planetu,« je povedala Lidija Rakuša, direktorica marketinga, Merkur trgovina, d. o. o.

V načrtu že nove zasaditve hrušk, ...

V Mestni občini Kranj so od leta 2018 skupno zasadili že skoraj 500 dreves in želja je, da v naslednjih štirih letih dosežejo številko 1000, tudi na način, kot so ga izvedli s tokratno akcijo »KR posvoji drevo«. Želja je, da se naslednjo fazo tega projekta nadaljuje z zasaditvijo dreves še na nasprotni strani Ceste Rudija Šeliga. S takimi akcijami se krepi tudi splošno zavedanje o pomenu zelenih površin v urbanem okolju in to se, sodeč po odzivu lokalne skupnosti, tudi dogaja. V sodelovanju s podjetji Mercator, Hennlich, Supernova in Alpe-Panon so lani in predlani že zasadili tri drevorede, do konca marca bodo na zahodnem delu Ceste Rudija Šeliga v sodelovanju z Gorenjsko banko, d. d., zasadili 26 hrušk, ob tem pa na Trgu Rivoli še 20 dreves, ki bodo privabljala čebele in druge opraševalce, ter pet dreves na Kidričevi cesti na Zlatem polju.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice