Gorenjska
638 ogledov

Nobena vijolična jelša ne bo sirota

Nov drevored v Kranju Mestna občina Kranj Septembra 2020 sta predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić (levo) in kranjski župan Matjaž Rakovec na Primskovem zasadila dva od 18 lipovcev. Mercator je tedaj podprl nakup in zasaditev 13 dreves, pet pa so jih kupili in zasadili na stroške Mestne občine Kranj.
"Zaenkrat kaže, da bo vseh 42 dreves imelo svojega botra oziroma donatorja. Vse formalnosti sicer še niso v celoti zaključene," so za Žurnal24 pojasnili z Mestne občine Kranj.

Naj spomnimo, da je Mestna občina Kranj novembra lani napovedala akcijo KR posvoji drevo. Z njo bi radi, kot so tedaj sporočili, ob sodelovanju z občani in podjetji dodatno ozelenili območja mestne občine in jih s tem tudi aktivno vključili v skrb za okolje. Vsak občan, ki se je odločil postati boter drevesu vrste vijolična jelša (Alnus x spaethii) in je bil pripravljen sofinancirati vzdrževanje v drevoredu ob Cesti Rudija Šelige na Planini za eno leto, je najprej izpolnil obrazec in podpisal pogodbo, denar pa je bilo treba nakazati do konca decembra.

Zbrali naj bi 12 tisoč evrov

Višina donacije je enotna za vse: za botre 50 evrov za sofinanciranje vzdrževanje drevesa iz navedenega drevoreda v obdobju enega leta od zasaditve posameznega drevesa, medtem ko je bila donacija za donatorje 2500 evrov, kar ustreza vrednosti desetih sadik dreves. So se pa nekateri posamezniki odločili za botrstvo več drevesom in se je temu primerno pomnožila tudi donacija, na primer za tri drevesa 150 evrov.

Ker bo najverjetneje vseh 42 dreves dobilo svojega botra, bo torej za njihovo vzdrževanje skupno zbranih za okoli 2000 evrov donacij od fizičnih oseb in 10.000 evrov od donatorskih podjetij, so nam razložili z Mestne občine Kranj.

Posvojeno drevo bo, kot so napovedali, na željo botra tudi nosilo označbo z njegovim imenom.

Že od pozne jeseni je čas sadilne sezone in torej tudi čas za zasajanje vijoličnih jelš. V Kranju pa bodo z dogodkom počkali na malo višje temperature in boljše epidemiološke razmere. Še pred začetkom pomladi, predvidoma dan pred gregorjevim, 11. marca 2022, ob novem drevoredu na Planini tako načrtujejo dogodek, na katerem se bo župan Matjaž Rakovec srečal ter se zahvalil donatorjem in botrom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice