Gorenjska
1467 ogledov

Nov drevored poljskega jesena na Planini

Župan Matjaž Rakovec, Srđan Krumpak iz McDonalds, Meta Ahačič iz podjetja Supernova
1/2
Anže Krže/Mediaspeed V Kranju na Planini sadijo tudi v snegu: od leve proti desni Srđan Krumpak iz McDonaldsa, župan Matjaž Rakovec in Meta Ahačič iz podjetja Supernova.
Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je včeraj, 6. decembra, z generalnim direktorjem McDonaldsa Srđanom Krumpakom in s predstavnico Supernove Meto Ahačič simbolično zasadil eno od skupno 20 dreves novega drevoreda ob nakupovalnem središču Supernova Qlandia, ki sta jih donirali omenjeni podjetji.

Mestna občina Kranj nadaljuje z ozelenjevanjem mesta z okolico v sodelovanju s podjetji, ki delujejo v Kranju. Tudi podjetji Supernova in Alpe-Panon d.o.o., ki je nosilec franšize McDonald's v Sloveniji, sta se odzvali povabilu občine in donirali sadike za novi drevored ob pločniku s kolesarskim pasom ob Ulici Angelce Hlebce: Supernova je donirala 15, McDonald's restavracija Kranj pa pet sadik poljskega jesena, o čemer pričata tudi obeležji ob novi zasaditvi.
»To je še eden od projektov, ki pričajo, da skupaj zmoremo več. Supernova je skupaj z Mercatorjem lani že podprla drevored, ki smo ga zasadili ob Cesti Staneta Žagarja od krožišča Primskovo proti središču mesta. Zdaj smo z njimi in s podjetjem Alpe-Panon d.o.o vzpostavili novo zeleno površino še na Planini. Zahvaljujem se jim za njihovo družbeno in okoljsko odgovorno ravnanje: Kranj postaja čedalje bolj zelen in trajnostno naravnan tudi zaradi njihove podpore lokalnemu okolju. S tem pridobivamo vsi,« je povedal župan Matjaž Rakovec.

Zelena Supernova Qlandia

»V skupini Supernova se zavedamo, da je treba venomer vlagati v ljudi, uvajati dobre prakse in podpirati lokalno okolje. Zato smo se z veseljem podprli zasaditev drevoreda ter s tem prispevali k čistejšemu zraku in višji kakovosti bivanja lokalnega prebivalstva,« so poudarili v skupini Supernova. Gre za mednarodno podjetje s sedežem v Gradcu, ki deluje v več evropskih državah; v Sloveniji je Supernova v svojih 25 operativnih projektih v Sloveniji, v katerih je zaposlenih prek 10.000 ljudi, z naložbenimi in razvojnimi dejavnostmi doslej vložila več kot 500 milijonov evrov.

V zadnjih letih si prizadevajo za čimbolj samooskrbovalna, okolju prijazna in zelena nakupovalna središča, zato med drugim izvajajo program Green Dot Project, s čimer želijo optimizirati poslovne prakse in doseči popolno ogljično nevtralnost do leta 2030. Pri gradnji in prenovi svojih objektov tako stremijo k skrbnemu ravnanju z naravnimi viri in spodbujajo proizvodnjo trajnostne energije. Tudi Supernova Qlandia Kranj se tako lahko med drugim pohvali s sončno elektrarno na ostrešju stavbe, ki deluje že vse od leta 2012.

V neposredni bližini pa pod okriljem podjetja Alpe-Panon d.o.o deluje tudi McDonald's restavracija Kranj. Njihov cilj je, da varno in kvalitetno postrežejo svoje goste v prijetnem ambientu, pozornost pa posvečajo tudi okolju ter gospodarnemu ravnanju s hrano in odpadki. Med prvimi v Sloveniji so uvedli recikliranje in tako veljajo za primer dobre prakse v Sloveniji.
»Ves čas gradimo blagovno znamko in spodbujamo družbeno in okoljsko odgovornost. Zavedamo se, kako pomembno je sodelovanje z lokalnim okoljem, kjer so naše restavracije, zato vanj tudi nenehno vlagamo. V Kranju smo tako pred kratkim z donacijo podprli postavitev dodatnih košev za odpadke v bližini naše restavracije, zdaj pa še zasaditev drevoreda,« je strnil generalni direktor McDonaldsa Srđan Krumpak.

Nove zasaditve tudi s podporo botrov

Do konca letošnjega leta bodo na območju Mestne občine Kranj zasadili predvidoma več kot 200 dreves. Od oktobra je na Brdu Evropski drevored povezovanja in sodelovanja s 54 drevesi, z dodatnimi 54 drevesi so novembra s podporo podjetja Hennlich Slovenija podaljšali drevored na Primskovem, še osem jablan, besniških voščenk, so zasadili ob osnovni šoli v Besnici.
Še do jutri, srede, 8. decembra 2021, lahko občanke in občane v okviru akcije akcije »KR posvoji drevo«s prispevkom za vzdrževanje drevesa za leto dni postanejo botri drevesom v drevoredu ob Cesti Rudija Šelige na Planini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice