Gorenjska
617 ogledov

Druga faza obnove zvonika

Peter Šalamon
V starem Kranju poteka še obnova zunanjosti zvonika župnijske cerkve sv. Kancijana.

Zvonik cerkve sv. Kancijana v centru starega Kranja so začeli graditi okoli leta 1430. Leta 1834 so na njem zgradili še osmerokotni stolp. Zvonik je visok 60 metrov. V lanskem in letošnjem letu so prenovili njegovo notranjost. Kot smo že poročali, je od začetka septembra možen vzpon nanj. Do vrha vodi 163 stopnic, ki se končajo ob razgledni ploščadi. Za skoraj 600 let starimi zidovi se obiskovalcu razkrivajo arhitekturne in zgodovinske zanimivosti cerkve. Prava posebnost je tudi cerkveno zvonovje.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon
 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

»Z obiskom notranjosti zvonika oziroma razgledne ploščadi smo zelo zadovoljni in s strani obiskovalcev dobivamo zelo pozitivne povratne informacije,« je za Žurnal24 povedal župnik Andrej Naglič.

TURIZEM Gorenjska Od zdaj možen drugačen pogled na Kranj

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Pogled na zvonik kranjske osrednje cerkve pa v zadnjih tednih spet zastirajo gradbeni odri. Začela se je namreč še zunanja obnova. »Za obnovo zvonika smo se odločili, ker mestoma razpada kamnita obloga, predvsem zaradi krhkega kamna ob močnejšem dežju. Ob tem izginjajo njegovi umetniški profili in je ogrožena varnost obiskovalcev. Zato bodo vsi kamniti deli zvonika očiščeni, utrjeni in kjer je potrebno zamenjani,« je pojasnil Naglič. Obnova bo župnijo stala 190.000 evrov, zaključena pa bo jeseni 2022.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

KULTURA Gorenjska Osrednja kranjska cerkev od zdaj kulturni spomenik državnega pomena
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.