Gorenjska
746 ogledov

Od zdaj možen drugačen pogled na Kranj

Peter Šalamon
Mogočen zvonik cerkve sv. Kancijana v starem Kranju je prvič odprt tudi za obiskovalce.

Obnova notranjosti več kot 60 metrov visokega zvonika se je začela že konce leta 2019, obiskovalci pa se po strmem stopnišču, ki ima 163 stopnic, lahko povzpnejo nad obnovljene zvonove in stopijo na razgledno ploščad, ki z višine 40 metrov nad mestom nudi veličasten razgled. Za skoraj 600 let starimi zidovi se obiskovalcu razkrivajo arhitekturne in zgodovinske zanimivosti cerkve. Prava posebnost je tudi cerkveno zvonovje. Korak na razgledno ploščad razkriva zgodbe mesta na skali v objemu dveh rek. Razgled od tu seže na vse tri verige slovenskih Alp in vse štiri strani neba.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

»Veliko premikov je bilo v zadnjem času storjenih na področju sodelovanja. To je zelo dobro tako med župnijo Kranj in občino kot tudi med župnijo in Zavodom za turizem in kulturo Kranj. Skupaj smo prišli do te velike pridobitve. Prenova zvonika je trajala dobrega pol leta. Med drugim so pri tem našli sto let staro pivsko steklenico in dnevni časopis iz leta 1930. Začenjamo torej novo turistično zgodbo v Kranju,« je ob današnjem u-radnem odprtju zvonika povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Dobro sodelovanje je izpostavil tudi župnik dr. Andrej Naglič. »Vzpon na zvonik ni samo doživetje razgleda na stari del Kranja in okolico, ampak tudi doživetje zvonov, srednjeveških zidov, da je to neka širša zgodba, da je pravzaprav neka dogodivščina. In mislim, da bomo še marsikaj lahko nadgrajevali,« je dodal. Obnova notranjosti zvonika je kranjsko župnijo stala 300.000 evrov. Pri tem so porabili sredstva, ki so jih od države prejeli po denacionalizaciji. Ob tem je napovedal, da se bo oktobra začela še celovita obnova zunanjosti zvonika, ki bo predvidoma trajala leto dni.

TURIZEM Gorenjska Kranj ima novo edinstveno (turistično) atrakcijo

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Na zvonik se je moč povzpeti vsak dan med 9.00 in 17.00. Vstopnice lahko kupite v TIC Kranjska hiša na Glavnem trgu.

KULTURA Gorenjska Osrednja kranjska cerkev od zdaj kulturni spomenik državnega pomena
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.